25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Homeworld Remastered Collection

Új köntösben a klasszikus űrstratégia.

Írta: Wing 1 hozzászólás

Nem lennék meglepve, ha az olvasók között lenne olyan, aki még meg sem született, amikor a Homeworld első része megjelent 1999-ben. Azokban az években bőven el voltunk látva remek űrstratégiákkal, köszönhetően nem kis részben olyan – magyar – remekműveknek, mint az Imperium Galactica 1-2 vagy épp a Haegemonia. A Homeworld azonban kultikussá vált, még a mai napig is jelentős rajongói tábora van, a 2003-ban megjelent Homeworld 2-höz pedig még most is lehet letölteni újabb és újabb modokat. Most pedig a jogokat megvásárló Gearboxnak köszönhetően itt a Homeworld Remastered Collection, amely a két játékot csomagolja új köntösbe, hogy megfeleljen a modern idők kihívásainak.

Homeworld Remastered Collection

Nem nehéz összefoglalni, hogy mi tette akkoriban annyira naggyá a Homeworldöt: a lenyűgöző grafika, a remekül elmesélt történet és a folyamatos feszültség, amely egy pillanatra sem hagyta nyugodni a játékost. Az első részben egy nép menekülését követhetjük, ahogy elhagyják elpusztított bolygójukat egy hatalmas űrhajón, a kultikussá vált Mothershipen, hogy megtalálják Hiigarát, a világot, ahonnan népük származik – miközben a galaxist uraló zsarnoki Taiidan Birodalom mindent megtesz végleges kiirtásukért. Az izgalmas küldetések és az eposzi végjáték után a folytatás ugyanennek a népnek a további harcát mutatja be: immáron a tét az új birodalom megvédése. Mindehhez pedig lebilincselő, sokszor drámai zene társul.

Homeworld Remastered Collection

Alapvetően nem módosítottak a játékmeneten, minden olyan, mint másfél évtizede: kutatunk, gyártunk, harcolunk, mindehhez a nyersanyagot pedig aszteroidák bányászásából szerezzük. Vannak azonban olyan változtatások, amelyek leginkább annak köszönhetőek, hogy az alapot a Homeworld 2 jelenti, ennek a motorját újították fel részletesebb modellekkel és textúrákkal, és erre a motorra építették fel újra az első részt. Így pár dolog, például az első részben nagyon hangsúlyos taktikai alakzatok itt némileg értelmüket vesztik. Sok más dolog is egyszerűsödött az első részhez képest, és szerintem ezek mind pozitív változtatások. Az egyik legfontosabb az üzemanyag mint taktikai tényező teljes elhagyása. Általában nem szeretem, ha leegyszerűsítenek egy játékot, viszont még kevésbé szeretem a céltalan mikromenedzsmentet, és ez volt az egyik legkevésbé élvezhető, viszont annál bosszantóbb része a Homeworldnek. Végre nincs többé harc közben leálló vadászgép! Némi hátulütője a dolognak, hogy így egy-két küldetés értelmetlenné válik, ahol például pont az ellenség üzemanyagkészletének megsemmisítése a cél... Hasonló apróság, hogy az első részben minden küldetés végén kötelező volt az összes nyersanyagot összegyűjteni a pályán, tekintve hogy minden egységet és pénzt átvihettünk a következő küldetésre. Itt már ez sincs, minden automatikusan begyűjtődik a csata végén, amit szintén csak üdvözölni tudok.

Homeworld Remastered Collection

Ezek persze csak apróságok, a lényeg az egészben úgyis a grafika, ami elképesztően látványosra sikerült. Az első rész Mothershipje egy hatalmas, tekintélyt parancsoló űrhajó, amely egyetlen, űrben sodródó otthona egy egész népnek, így afféle vallásos tisztelet övezi. A második rész Pride of Hiigarája viszont egy állig felfegyverzett, háborúra tervezett eszköz, így teljesen más érzést kelt az emberben. A fejlesztésben oroszlánrészt vállaltak az eredeti Homeworld készítői, így nem meglepő, hogy hűek maradtak az eredeti modellekhez: minden ugyanaz, csak szebb, látványosabb, részletesebb, tökéletesen megállja a helyét 2015-ben.

Homeworld Remastered Collection

A játék tesztelése közben vált elérhetővé a multiplayer rész, ami – köszönhetően annak, hogy a két játék motorja ugyanaz – egyetlen játékká gyúrja össze a két epizódot, így az első rész népeivel harcolhatunk akár a második részben szereplők ellen is. És ha mindez nem lenne elég, a gyűjtemény tartalmazza mindkét eredeti játékot is, tehát az 1999-es Homeworldöt és a 2003-as folytatást, tehát akinek mégiscsak jobban bejött a régi verzió, az megkapja azt is. Egyedül a Cataclysm kiegészítő hiányzik – ennek oka, hogy állítólag túl sok anyag veszett el ahhoz, hogy újra tudják „építeni” a játékot.

Homeworld Remastered Collection

Végszónak talán annyit, hogy így néz ki egy tisztességesen elkészített remake: öröm látni a sok lehúzás (lásd Heroes III HD és Age of Empire II HD) között. Teljes árú játékként kínálják, ám a tartalom is egy, sőt kettő teljes értékű játékot kínál. Köszönhetően annak, hogy az eredeti verziókat is tartalmazza a csomag, annak is megéri megvenni, akik már ismerik a franchise-t – azoknak pedig még inkább, akik még nem. Tökéletes felvezetés a következő részhez, a Homeworld: Shipbreakershez – csak győzzük kivárni!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Nagyon szépen kidolgozott modellek, remek grafika
 • Hozza az előző részek hangulatát
 • 4 játék egyetlen csomagban
 • Apróbb simítások a játékmeneten, melyek csak jobbá teszik az eredetit
 • Összevont multiplayer
Negatívumok
 • Néhány korábban hangsúlyos elem jelentőségét vesztette, főleg az első részben
 • Hiányzik a Cataclysm kiegészítő

További képek

 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection
 • Homeworld Remastered Collection

Homeworld Remastered Collection

Platform:

Fejlesztő: Gearbox

Kiadó: Gearbox

Megjelenés: 2015. február 25.

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

ivanova36
ivanova36 [1321]
Na igen, a Homeworld: Cataclysm-el lett volna teljes a kép, de sajnos az kimaradt. Pedig messze jobb a hangulata és tartalmasabb időtöltés, mint a 2. rész. Valahogy úgy kell összerakni egy kiegészítőt.

Fájó pont továbbá hogy az UI és egy management részeket a 2-ből merítették, így nekem, kinek jobban tetszett az első rész jobb gombos menü kialakítása vagy a formációk és taktikák alkalmazása az ismét csak hoppon maradt.

Ez eddig 2 fekete pont.

Harmadik fekete pont : Nem igazán volt értelme felújítani. Az 1 grafikája persze már idejét múlt, hiszen régi is a játék, mégsem érzem hogy a remastered ekkora pluszt adott volna az 1-hez. Szépek a hajók, részletesebbek, megjelentek rajtuk az alrendszererek - amiket a 2-ben hoztak be -, egyszerűsödött a játékmenet, a fentebb említett üzemanyag-management és a pálya végi automata begyűjtéssel, de ennek számomra nagy volt az ára. A 2.-t meg egyáltalán nem volt érdemes felújítani, hiszen a mai napig megállta a helyét grafika terén.

Így számomra az hogy két teljes játékot kapok, kicsit túlzás, ahogy az ára is ennek megfelelően magas.

Az a gond a remasteredekkel hogy nehéz játékosoldalról eldönteni, mekkora meló is volt mögötte. Jelen esetben ahogy én látom a nagy meló a 2 motorjának némiképpeni fejlesztése és az 1 ráncfelvarrása volt. Gyakorlatilag a 2-höz hozzá sem kellett nyúlni emiatt. Emellett a Cataclysm hiánya a fenti okkal. meg a korábbi pletykákkal együtt, miszerint: elveszett a forráskód, meg túl nagy meló lett volna újra megcsinálni, szintén azt erősíti bennem, hogy minél kevesebb munkával akartak minél többet bezsebelni. Jelen esetben 0 kreativitással. Hiszen a játékok már készen voltak. Vagy ha nem, akkor nem dolgoztak rajta, hanem kihagyták. Így nálam ez a remastered is beállt többi közé, amelyek ismét teljes áron kínálnak egy-két régi jó játékot.

Ha fanatikusan szereted a Homeworldot és szemet tudsz hunyni a Cataclysm hiánya felett, megérheti a vételt.

És már csak reménykedhetünk hogy lesz lelkes rajongó csapat aki a készítők helyett is összeüti a Cataclysm történetét akár mod formájában is.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)