25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Technobabylon

Végy egy adag Szárnyas fejvadászt, adj hozzá TRON-t és egy csipetnyi Deus Exet. Point-and-clickkel tálald.

Írta: jeszkar

„Micsoda? Megint egy point-and-click kalandjáték?” – kérdezhetitek, és én azt válaszolom, hogy engem is meglep, milyen sok indie kalandjáték készült mostanában. Amelyekkel magam is játszottam, bár relatíve jól sikerültek, azért mindig hiányzott belőlük valami, nem váltak igazán emlékezetessé. Vajon a ma megjelent Technobabylon esetében is ezt kell megállapítanom? Nézzük meg!

Technobabylon

Az újonc Technocrat Games által fejlesztett kalandjáték a 2087-es Newtonba visz minket (mivel a világ politikai struktúrája megváltozott, ne kérdezzétek, hogy hol van ez a város). A játék folyamán három karaktert irányíthatunk: Dr. Charlie Regis CEL-ügynököt (ez egyfajta cyberbűnüldöző hatóság), az ő társát, Max Leót, aki hackerből vált ügynökké, valamint egy Transzfüggő leányt, Latha Sesame-t. A három karakterrel általában másfajta módszerekkel lehet játszani. Például Latha a feladatok többségét egyfajta TRON ihlette online világban – a Transzban – oldja meg. A feladványok nehézségét általában jól eltalálták, és néha még arra is van lehetőség, hogy egy-egy problémát más módon is megközelíthessünk. Igaz, általában minden ugyanoda vezet.

Technobabylon

A történet meglepően érdekes. Az alap egy cyberpunk világ, amely sokat merít a Szárnyas fejvadászból vagy a Deus Ex játékokból. Azonban a cselekmény a hagyományos krimielemekből is sokat használ (például sorozatgyilkos, megzsarolt rendőr stb.). Élveztem a sztorit, habár kicsit talán túl volt komplikálva, de szerencsére nem annyira, hogy fárasztóvá váljon. Az is kifejezetten tetszett, hogy a játéknak több befejezése van. Jómagam kettőt találtam meg közülük, de szinte biztos vagyok abban, hogy van még legalább egy harmadik is. Kíváncsi vagyok, hogy a készítők tervezik-e folytatni a játékot, mert bár a történetet lezárták, a fejlesztők hagytak olyan szálakat, amelyeken tovább lehetne indulni.
Az egyetlen dolog, ami visszatarthat attól, hogy teljesen beleéld magad a történetben, az az, hogy a szinkron igencsak gyenge. Sajnos az ilyesmi már majdhogynem természetes az indie kalandjátékoknál, de én azért még reménykedem, hogy az egyik nyújt majd igazán eltalált színészi teljesítményt.

Technobabylon

A Technobabylon elég sok sci-fi és cyberpunk témával foglalkozik, úgy, mint városirányító mesterséges intelligencia, génmódosítás, android technológia stb. Láthatóan összetett a világa, emiatt kicsit sajnáltam is, hogy a játéknak nincs egyfajta „lore” összefoglaló része, ahol olvasgathatok a világról. Tudom, hogy ilyesmi inkább az RPG játékokra jellemző, de itt mégiscsak örültem volna neki. Szerettem volna tudni, hogy például pontosan mi a Transz, miért van két Kína ebben a világban, egyes fiatalok miért „adják be” maguknak – rövid időre – különböző régi betegségek tüneteit (mert másra sem vágytam az életben, minthogy kipróbáljam pár óra erejéig, milyen pestisesnek lenni...). Majdhogynem kicsit sajnálom, hogy a Technobabylon „csak” egy indie játék, mert ebben a világban kicsit több potenciát látok.

Technobabylon

A grafika jól hozza a klasszikus LucasArts játékok pixeles látványvilágát, és ellentétben más hasonló alkotásokkal, itt mindenről meg tudtam állapítani, hogy micsoda. Azonban meg kell jegyeznem, hogy volt egy-két pixelvadászat is, bár ez szebb grafikájú játékoknál is elő szokott fordulni. Annak is örültem, hogy a 640*480-as felbontású játékot simán tudtam ablakos módban játszani. A zene néha igazán kellemes, többet azonban nem nagyon tudok róla mondani.

Technobabylon

Bár a Technobabylon nem egy hosszú játék (7-8 óra alatt a végére lehet érni), de van elég tartalom benne, hogy megérje az árát. Remélem, hogy a készítők majd folytatják is (esetleg szebb grafikával), mert a befejezések alapján lehetne merre tovább vinni a történetet. Csak nehogy azt a megoldást válasszák, mint anno a Deus Ex fejlesztői. (–Hé, van három teljesen eltérő lezárásunk, melyiket használjuk a folytatásban? –Természetesen mindegyiket!) Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy a Technobabylon volt számomra a legjobb kalandjáték, amivel mostanában játszottam.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Jól kidolgozott világ
 • Érdekes sztori
 • Különböző karakterek, különböző játékmódok
 • Jól elegyíti a különféle műfajokat
Negatívumok
 • Gyenge szinkron
 • Szívesen megtudtam volna többet is a világról

További képek

 • Technobabylon
 • Technobabylon
 • Technobabylon
 • Technobabylon
 • Technobabylon

Technobabylon

Platform:

Fejlesztő: Technocrat

Kiadó: Wadjet Eye Games

Megjelenés:
2015. május 21. PC
n/a: Mac, Linux

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!