Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Gears of War: Ultimate Edition

Gears of War: Ultimate Edition

Végre egy igazán jól sikerült újrakiadás érkezik hamarosan!

2015.08.24. 09:01 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Manapság hatalmas divatját éli a régebbi sikerjátékok és sorozatok újragondolása, avagy újraindítása a huszonegyedik század második évtizedének konzolparkján. A játékostársadalom a szó legszorosabb értelmében fuldoklik a Remake, Remastered, Definitive Edition, Director’s Cut, Ultimate Edition és ezekhez hasonló alcímmel ellátott újrázásokban, amelyek aggasztóan túlnyomó többsége gyakorlatilag alig némi plusz tartalommal, esetleg technikai tuninggal bír a nagynevű elődökhöz képes. Akadnak azért szerencsére frissítő kivételek is, amelyek képesek visszaadni az egyszeri gamer és teszter hitét az ilyesfajta alkotások létjogosultságában. Nos, a hamarosan a boltok polcaira kerülő Gears of War: Ultimate Edition ezen üdítő kevesek egyike, amely egyszersmind a Microsoft boszorkánykonyhájának egyik legfényesebb gyöngyszemét hivatott a nyolcadik generációs Xbox One-on annak valaha volt legjobb, valóban megújult formájában megismertetni a felhasználókkal – még a negyedik epizód jövőre tervezett megjelenése előtt.

Gears of War: Ultimate Edition

Kezdjük emlékeztetőül a széria sztorijával, nagyon röviden. A Sera bolygón folyik az emberiség (The Coalition of Ordered Governments, azaz COG) és az idegen locust hordák harca az immulsion névre keresztelt energiaforrásért. Ennek során leszármazottaink igen súlyos áldozatokat szenvednek el, és borzasztóan nehéz döntésekre kényszerülnek a puszta fennmaradásukért. Az E-nap, amikor a locustok a föld alól előtörve megkezdték fajtársaink módszeres kiirtását, örökre bevésődött az emberiség történelmébe. Egy esztendővel ezután a COG nem kisebb tettet hajt végre, mint a „Hammer of Dawn” nevű fegyver bevetését saját városai ellen, amelyeket inkább feláldoz, mintsem hogy azokat az ellenfél kezére adja. A polgároknak mindössze három napjuk marad arra, hogy eljussanak az egyetlen olyan kőmasszára, Jacinto Plateau-ra, amelyet az ellenség nem képes alulról áttörni. Közben telik-múlik az idő, és a háború kicsi, ám annál fontosabb fogaskerekei, maguk a katonák (akiket a COG-on belül csak gearnek neveznek, ami fogaskereket is jelent) teszik áldozatos dolgukat. Persze mint mindig, a háborúban is akadnak olyan vétségek és fegyelemsértések, amelyeket nem lehet megtorlatlanul hagyni. A sorozat főhőse, Marcus Fenix is elkövet egy ilyet, amikor engedély nélkül elhagyja őrhelyét, hogy tudós apját, Adam Fenixet megmentse. Amellett, hogy nem jár sikerrel, a haditörvényszék azonnali hatállyal leszereli, és börtönbüntetésre ítéli. Négy év sínylődés után aztán legjobb barátja, Dominic Santiago (Dom) robbantja rá a cellaajtót, mondván, hogy a rabságnak vége, a helyzet kilátástalan, minden fogoly amnesztiát kapott, és üdv újra a seregben. Mindez tizennégy esztendővel az E-nap után történik, és ekkor veszi kezdetét Marcus, Dom, Cole, Baird és a többiek, vagyis a Delta-osztag veszélyes, az eddigi epizódokon átívelő kalandja.

Gears of War: Ultimate Edition

Mint azt a bevezetőben már említettem, a fejlesztők a lehető legnagyobb odafigyeléssel végezték el ennek az Xbox történetében is jelentős alkotásnak a legújabb technológiára való átültetését. Bevezetőként rögtön egy vadonatúj videót is megtekinthetünk, amely a vég kezdetét mutatja be, és amely ugyancsak brutálisan jól fest. Ez volt az egyik (ha nem AZ) első olyan remake játék, amelynél nem volt kérdés számomra, hogy bizony, ez sokkal jobban fest, mint az eredeti, és nem csupán mikroszkóppal felfedezhető változtatásokon ment át. A készítők gyakorlatilag csupán az eredeti muzsikát és szinkront tartották meg, de azt hiszem, ezzel a döntésükkel is ki lehetünk békülve, hiszen az még ma is nagyon jó szól. És ha már újráztak, akkor finomítottak valamelyest a vezérlésen is, így immár kapunk némi célzásrásegítést (még ha nem is sokat), és a multiplayer módokba is átvezették a harmadik epizód kontrollmechanizmusait és lehetőségeit.

Gears of War: Ultimate Edition

A jelentős számú és szuper minőségű, megvalósítást érintő változtatás mellett nem kevés új tartalommal is bővült az Ultimate Edition. A kampány most is letolható egymagunkban, osztott képernyőn, vagy az Xbox Live szolgáltatáson keresztül, online kooperatív módban. Amellett, hogy az ugyanolyan izgalmas és pörgős maradt, mint eredetileg volt, összesen öt, eddig Xboxon még nem látott, a PC-s verzióhoz készült fejezetet is beletettek a kanadai srácok. A fő történet mellett persze most is nagy hangsúlyt kapott az online, kompetitív és kooperatív játékrész, amely szintén számos móddal bővült, mégpedig Team Deathmatch, King of the Hill, illetve egy új 2vs2 móddal. A már leírtak mellett a program támogatja a helyi hálózaton folyatatott játékot, így akár a már-már elfeledett „LAN-partyk” is újraéledhetnek általa. Habként azon a bizonyos tortán pedig mindez tükörsima, másodpercenkénti hatvanas képfrissítéssel fut Full HD felbontás mellett. A pályák repertoárja természetesen kiterjed valamennyi eddigi helyszínre, ami az alapváltozat összes portjához valaha megjelent, sőt, még többet is, de ezen, azt hiszem nem is kell csodálkoznunk. Azt azért meg kell jegyezzem, hogy a kiadást megelőző tesztfázis során nagyon nehéz volt online többjátékos viadalokba bekerülni a kevés számú, gyakorlatilag csak a sajtó munkatársaiból álló játékosközösség miatt – amire mindjárt az első indításkor fel is hívták a fejlesztők a figyelmet egy rövid üzenetben. Azért némi kooperatív és kompetitív tapasztalatra is sikerült szert tennem, ami alapján elmondhatom, hogy bizony igen jóra sikerült a többjátékos móka, és bizonyára sokak kedvence lesz. Mindezek mellett begyűjthetünk számos jóságot, mint például a sztorit kiegészítő képregények oldalait elesett társaink dögcéduláinak felszedésével, de ráakadhatunk koncepciótervekre és számos egyébre is. Utoljára, de persze nem utolsó sorban egy új, casual nehézségi fokozat is bekerült a játékba. És akkor még azt nem is említettem, hogy a játék vásárlói korai hozzáférést kapnak a jövőre megjelenő negyedik rész bétatesztjéhez. Azt hiszem, mindezekből világosan kiderül, hogy ez bizony nem egy egyszerű remake, hanem egy a szó legjobb és legnemesebb értelmében vett újrakiadás.

Gears of War: Ultimate Edition

Akadtak azért minden erénye ellenére bosszantó momentumai is a programnak, amelyek már a kezdetek óta keserítik meg az ember szája ízét, és amelyeket nem értem, miért nem lehetett az időközben eltelt hosszú évek során orvosolni. Ilyen, amikor bajtársunk nemes egyszerűséggel rohan ide-oda teljes lelki nyugalommal, keresztül-kasul a mi sortüzünk golyózáporában. Azt is zokon vettem jó néhányszor, hogy az általam irányított karakter (rendszerint Marcus) simán beragadt a legkülönfélébb tereptárgyakba, aminek vagy egy „load last checkpoint”, vagy egy gyors és kegyetlen vég lett a következménye. A fizikai motorral sem voltam minden esetben kibékülve pusztán azért, mert nagyon emlékeztetett a kilencvenes és kétezres évek „rongybaba” effektusára, de ez persze totál szubjektív vélemény, és lehet, hogy másnak fel sem tűnik. A fenti apróságokért messze kárpótolt azonban az előzőekben felsorolt számos erény, és a játék remek, most talán még félelmetesebb, még sötétebb, gyakran horrorisztikus hangulata.

Gears of War: Ultimate Edition

Írásom záró gondolataihoz érve azt kell mondjam, végre egy olyan újrakiadással hozott össze a jó sors, amelyet bizony megérte nyüstölni! A The Coalition kellő, és valóban hozzáértő alázattal nyúlt hozzá minden idők egyik legmeghatározóbb sorozatának mindent elindító darabjához, hogy azt valóban annak valaha volt legcsillogóbb fényében hozza el a ma játékosainak. Akár ismeri valaki ezt a kiváló szériát, akár nem, gondolkodás nélkül vesse bele magát mindenki Marcus Fenix viszontagságos kalandjaiba! A negyedik epizód megérkezéséig igazán jó kis szórakozást nyújt ez a szösszenet, amit tényleg csak ajánlani tudok. ■

Gears of War: Ultimate Edition
Gears of War: Ultimate EditionGears of War: Ultimate Edition

A Gears of War: Ultimate Edition Xbox One-ra és valamivel később PC-re jelenik meg. A cikk az X1 verzió alapján készült.

értékelés

Gears of War: Ultimate Edition

Gears of War: Ultimate Edition
Pozitívumok
  • Nagyon látszik rajta az idő, a hozzáértés, az alázat és a befektetett energia
  • Ilyennek kell lennie egy újrakiadásnak
Negatívumok
  • Pár apróság, de semmi komoly
Gears of War: Ultimate Edition
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Gears of War: Ultimate Edition

hozzászólások (8)

gregmerch
gregmerch 2015.08.28. 10:13
A MS szokott "killer app" játékokat átportolni PC-re, csak az új oprendszerük (Win 10) népszerűsítésére. Lsd. anno a Halo 2-t, például. De ezt csak feltételezem, nem tudok biztosat.
VodevilX
VodevilX 2015.08.28. 10:35
Ezt tényleg bejelentették, még talán E3-on, csak utána közölték, hogy az augusztusi csak X1-re vonatkozik.
Azóta már arról témázott Spencer 2 hete, hogy: Crackdown 3, Scalebound meg Quantum Break miért nem jeleneik meg egyből PC-re :D Direkt így sejtelmesen fogalmazva, hogy X1-re kezdték el fejleszteni meg minden, és így milyen lenne már beleszólni, hogy csapjátok hozzá a PC-t is stb stb. :D Szóval véletlenül sem cáfolta a dolgot.
Én simán benne lennék ha az ilyen exkluzívok 9-12 hónappal később jönnének PC-re.
Razor1911
Razor1911 2015.08.29. 23:44
RAI*DEN 2015.08.28. 01:23
Válasz neked...

Ugye tudod, hogy nagyon buta vagy és elég idegesítő a modorod is, és de, bunkó vagy.
Meg kéne tanulni olvasni...
Utolsó sor:
A Gears of War: Ultimate Edition Xbox One-ra és valamivel később PC-re jelenik meg. A cikk az X1 verzió alapján készült.

Már rég be van jelentve PC-re is.

PlayDome-on is cikkeztek róla:
http://www.playdome.hu/hirek/42894/pc-re-is-megjelenik-a-gears-of-war-ultimate-edition
RAI*DEN
RAI*DEN 2015.08.30. 01:23
Cikket nem olvastam, mistakes were made. Amúgy eddig figyelemmel követtem a remake sorsát, és nem találkoztam PC-s vonzatú hírrel. Amit tudtam csak, hogy esetlegesen win10 miatt megjelenhet egypár cím, köztük ez is, de nem tudtam, hogy biztos, szóval bocsánat.
Skorpio90
Skorpio90 2015.08.30. 12:10
Pedig semeddig sem tartana utána nézni akárcsak egy nyomorult wikipedia oldalon.
ajánlott olvasnivaló