25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Pro Evolution Soccer 2016 videoteszt

Az eddigi legjobb PES. De vajon az eddigi legjobb focijáték-e?

Írta: Sityi 11 hozzászólás

Sityi videóban mutatja be a Pro Evolution Soccer széria idei epizódját.

Az elmúlt hosszú évek során focis játékok jöttek-mentek: ki ne emlékezne a Sensible Soccerre, a Kick Offra vagy az Actua Soccerre? Aztán valahogy csak úgy alakult, hogy két sorozat maradt talpon az idők során: az Electronic Arts FIFÁ-ja, amely még 1993-ban indult, és a Konami most 20 éves évfordulóját ünneplő Pro Evolution Soccere, amely J-League Jikkyou Winning Eleven címmel indult útnak 1995-ben Japánban, és csak 2001-től veszi fel a világpiacon a PES nevet – de Japánban némi extra helyi tartalommal kiegészítve a mai napig Winning Eleven címmel fut. Lássuk, idén mit sikerült alkotni!

Pro Evolution Soccer 2016 videoteszt

A legelső dolog, amivel szembesülünk, az az igencsak furcsa csapat- és ligakínálat. Az EA exkluzív FIFA jogokat élvez, így a PES kénytelen mismásolni csapatnevekkel, és persze a nevesített bajnokságok sem állnak akkora számban rendelkezésünkre. UEFA licenc van, így a FIFÁ-ból hiányzó Bajnokok Ligája, az Európaliga és az UEFA Szuperkupa csak itt érhető el pár dél-amerikai kupával egyetemben – és persze jó pár neves csapat fiktív néven és mezekkel van jelen a játékban. Rutinosabb PES rajongók ezen valószínűleg már nem akadnak fenn, az újoncokat azonban ilyenformán némi meglepetés érheti... Igen, évek óta ostorozzuk ezért a sorozatot – de ha egyszer ez a helyzet...

Pro Evolution Soccer 2016 videoteszt

A külcsínért továbbra is a Fox Engine felel, és azt kell mondjam, mióta a FIFA az Ignite-ra váltott, egyértelmű az elmaradás. Szó nincs róla, hogy csúnya lenne, de érezhetően avíttabb a konkurensnél. Mire is gondolok? A focisták még rendben vannak, bár a mezük még a klasszikus "páncélszerű", míg a FIFÁban inkább ruhák - a lengedezésükön, gyűrődésükön látszik a különbség. Maguk a stadionok még egész pofásak – csak a többi „sallang”, mint például a nézők, rendőrök, fotósok lettek baltával faragva. Apropó, az nem tűnt fel eddig senkinek, hogy erős kanszag lengi be a meccseket, ugyanis egyetlen női szurkoló sincs kint egyetlen találkozón sem? Mondanom sem kell, azért a konkurenciánál azért nem így van... És ha már a stadionokról is szó esett: hivatalos, licencelt fociarénából is nagyon szerény a választék: mindössze 11 van belőlük. A FIFA 15 20-at vonultatott fel csak a Premiere League-ből...

Pro Evolution Soccer 2016 videoteszt

Nem szép dolog, hogy így lehordom a játékot, de sajnos ezek a dolgok azok, amikkel először szembesül a játékos. Viszont ha ezeken túlteszi magát, akkor amit kap, az ha csak egy kicsivel is, de jobb, mint a versenytárs. Ez javarészt a kicsit jobb irányításnak köszönhető: valahogy precízebbnek, folyékonyabbnak érződik. Emellett a mesterséges intelligencia csapatszinten képes jobban alám dolgozni, mint „amott”. Nem mondom, itt is akadnak néha hülyeségek, de itt valahogy inkább érzem azt, hogy egy focicsapat része vagyok, mint ott, ahol relatíve sokszor az MI bénaságát próbálom valahogy kompenzálni. És az MI nemcsak az én csapatom kapcsán tud jeleskedni: kellemes kihívást jelent már közepes nehézségi fokozaton is. Csak épp zavar, hogy cserélni eddig nem nagyon láttam...

Pro Evolution Soccer 2016 videoteszt

Szót kell ejtsek még az átdolgozott fizikai motorról is, ami elsősorban a test-test elleni küzdelmet teszi hitelesebbé. A cselezés, szerelés határozottan jobb lett így – a becsúszások tekintetében már ebben nem vagyok biztos: a bíró spori fújt már be nekem olyan faultot, ami amúgy nem lett volna az, hiszen labdát értem először. Mondanám, hogy lám, a gyászhuszár is tévedhet, csak épp valahogy túl sűrűn történt velem ilyen... Ezt leszámítva azt hiszem elégedettek lehetünk a változással.

Pro Evolution Soccer 2016 videoteszt

Játékmódok tekintetében változás nincs: indíthatunk saját bajnokságot, csatlakozhatunk a licenceltekhez, összeállíthatjuk saját bandánkat és online mérkőzhetünk meg a többiekkel, megalkothatjuk saját magunkat és szerencsét próbálhatunk a foci világában. Sőt, akár edzőként is végignézhetjük a meccseinket, persze aktívan beleszólva a stratégiába – ezt akár egy egyszerű menedzser módnak is tekinthetjük. És igazából ez a másik nem is olyan kis gond a Pro Evolution Soccerrel – nem nagyon látszik, hogy a japánok megerőltetnék magukat a játékkal kapcsolatban. Értem én, hogy a foci szabályai adottak, és nehéz megújulni - na de nem is lehetetlen feladat.

Pro Evolution Soccer 2016 videoteszt

És tulajdonképp ez zavar a Pro Evolution Soccer 2016-tal kapcsolatban. Nem igazán kapunk semmi újat némi csiszolgatáson, tartalomfrissítésen kívül. Mondhatjuk, hogy a fizikai frissítés igenis, sokat számít, de ez annyira mélyen van, hogy igazából csak huzamosabb játék után tűnik fel - így meg viszont már nem is számít annyira, nem? Félreértés ne essék, minden panaszom és sirámom ellenére egy jó játéknak tartom a PES 2016-ot – sőt, megkockáztatom, hogy simán partiban van a FIFÁ-val: az egyik ebben jobb, a másik abban nyújt többet. Csak hát a tartalom az, ami az egyik sarokköve ennek a műfajnak, ebben pedig sajnos messze alulmarad a Konami üdvöskéje a versenytárshoz képest – és ez akár döntő tényező is lehet vásárláskor. Ahogy az is, hogy a Konami hogy óhajtja a frissen szerzett 2016-os foci EB licenszét felhasználni – önálló játékként vagy Pro Evolution Soccer 2016 DLC-ként?

A Pro Evolution Soccer 2016 PC-re, PlayStation 4-re és 3-ra, valamint Xbox One-ra és 360-ra jelent meg. A teszt a PC-s verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Focizni még mindig rendkívül élvezetes a PES-sel...
Negatívumok
  • ...csak az a fránya tartalom...
  • A fizikai motoron kívül nincs előrelépés

További képek

  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Pro Evolution Soccer 2016

Pro Evolution Soccer 2016

Platform:

Fejlesztő: Konami

Kiadó: Konami

Megjelenés:
2015. szeptember 17. PC
n/a: PS3, PS4, X360, X1

Minimális rendszerigény: Intel Core 2 Duo 1,8 GHz/AMD Athlon II X2 240, 1 GB RAM, GeForce 8800/Radeon X1600/Intel HD Graphics 3000, 9 GB HDD

Ajánlott konfiguráció: Intel Core i3 530/AMD Phenom II X4 925, 2 GB RAM, GeForce GTX 260/Radeon HD 4850/Intel HD Graphics 4000, 9 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

VodevilX
VodevilX [11345]
De komolyan, grafika... akkor már tényleg inkább az okádék gyári füvet fikáznám, a normális rooster mellett a második legfontosabb dolog egy szép zöld fű packot a játék alá tenni. Az összes többi az játék menet, részemről jó messziről (wide kamera), minden mással feleslegesnek érzem foglalkozni.
daemoonhunter
daemoonhunter [1587]
Összességében valóban nem éri el azt a szintet, de a játékosokat tekintve...különösképp gólörömnél mikor összegyűlnek a játékosok, s közeli a kameraállás.... mintha valódi meccs lenne a tv-ből. Az arcokat nagyon eltalálták. A körítés meg...olyan amilyen, már kimondtad :)
Sityi
Sityi [1615]
Az igazat megvallva erről a különbségről nem is tudtam addig, amíg le nem adtam a kész anyagot. Nálam alapelv, hogy úgy tesztelek egy játékot, hogy nem olvasok róla semmit, mert szerintem így tudok valamennyire objektív lenni/maradni. Persze utána láttam már egy összehasonlító videót a Steam értékelések között, de szerintem a PS4 verzió így sem éri el a FIFA szintjét - bár kétségkívül közelebb kerül így hozzá. Na meg nem is rugdostam én olyan nagyon a grafikát, ezért sem értem a YouTubeon lévő kommentet a videó alatt...
daemoonhunter
daemoonhunter [1587]
Sebességből vissza kell venni a beállításokban -1-re ha jól emlékszem így javul jócskán a dolog.
Meg a lövéseknél "Advanced"-re tenni, vagy "manual"ra, ha ügyesebb vagy...bár lehet ezzel nem mondtam újat. Nálam mérföldekkel nehezebb lett így a góllövés...sőt, egyenlőre kapufákból többet lövök, talán túl sokat is.


Sityi: való igaz, hogy át lehetett volna hozni a motort, de ez nem történt meg, hibridet kaptunk. Így is szép. Sőt szebb mint a PS3 verzió. Nyomokban legalább is, tehát valamennyit dolgoztak vele. A nem érdemes összehasonlítani dolgot arra értettem, hogy nyilvánvalóan óriási a különbség, ami olyasmit tükrözne mint ami a vásárlói elégedetlenségen is látszik(legtöbben reflexből lehúzzák a grafika miatt), pedig valójában nem olyan rossz a helyzet, önmagát a játékot nézve.
Jogos is a felháborodás, hozzáteszem, de ezért is tetszett a cikked, mert nem mentél bele mélyebben a bizonyos különbségekbe.
VodevilX
VodevilX [11345]
Én nem értem ezt a PES-t...
5-el kezdtem, a 6-al 5 évig játszottam, majd új gépen 2012, 2013 ami még jó volt! Utána 14-ben nem lehetett gólt lőni, nem tetszett... Váltottam Fifára, ha másért nem a FUT miatt megérte, nagyon addiktív! Viszont idén lehet, hogy visszaváltok PES-re, ez most jobban tetszik mint a két előző, de itt meg kb minden lövés bemegy és rettenetesen gyors a játék. Szóval jó is, meg nem is... de őszintén szólva egyelőre képtelen vagyok eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem, pedig letoltam már pár tucat meccset...
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (11 db)