Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Film

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]

Zack Snyder filmesítette meg a két szuperhős összecsapását.

2016.03.26. 18:40 | szerző: Zoo_Lee | Film

A premier előtti sajtóvetítésektől laza 170 kilométerre, és azokhoz képest két nap lemaradással döntöttünk úgy baráti társaságommal, hogy húsvét előtti lazulós mozizásként beülünk a DC képregény-univerzum következő nagy dobására. Ahogy az Acélember esetében, elvárásaimat ezúttal sem tettem magasra (Zack Snyder eddigi filmes munkásságával a B-kategóriánál egy lépéssel sem helyezte magát feljebb a szememben), egy legalább egyszer nézhető, kikapcsoló CGI-orgiára számítottam – ezt ugyan megkaptuk, a csomagba azonban gyakorlatilag semmi más nem került.

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]

Két évvel Superman és Zod Metropolisban vívott csatája után járunk. A világ egyre nagyobb nyomást gyakorol Supermanre, hogy vállaljon felelősséget tetteiért, miután akcióinak többsége során legalább annyi az áldozat, mint a megmentett. Batman, aki ezen a ponton 20 év alatt gyakorlatilag már megtisztította Gotham utcáit a bűntől, ennél sokkal nagyobb fenyegetésnek tekinti a kryptonit, miután első kézből nézhette végig, milyen könnyen tud puszta véletlenből komplett városrészeket elpusztítani. Egy rejtélyes harmadik fél terveinek köszönhetően, aki minden tőle telhetőt megtesz, hogy Supermant lejárassa a világ előtt, a két hős egyre közelebb és közelebb kerül az elkerülhetetlennek tűnő összecsapáshoz, miközben lassan olyan fenyegetés üti fel a fejét, amelyet csak erőik egyesítésével győzhetnek le.

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]

A történet gyakorlatilag két célt szolgál: indítékot adni a két titán csatájára, és előkészíteni a jövőre érkező Justice League mozifilmet. Nem tudom, mekkora spoilernek számít, ha elárulom: mindkét téren kudarcot vall. A nagy csata végül szinte erőltetettnek érződik, amit egy pár perces beszélgetéssel a két főhős között meg lehetett volna oldani, a DC univerzum többi ikonikus karakterének felvillantása (Flash, Aquaman, Cyborg) hasonlóan szinte bele lett erőszakolva a két és fél órába. Az a bizonyos két és fél óra pedig a moziban ülve hosszabbnak tűnt – sokkal hosszabbnak. A cselekmény összetákolt, alig áll meg a lábain, hol túl komolyan próbálja venni magát, hol komoly helyzeteket kezel rajzfilmes egyszerűséggel. A karakterek egy-két kivétellel egysíkúak, szinte gyenge paródiái a képregényekből és animációs filmekből ismert változataiknak. A nagy detektív Batman, aki már húsz éve üldözi a bűnt, a Hulk intellektuális szintjével próbálja megoldani a problémákat, Wonder Woman szerepe kimerül két-három röpke jelenetben és a film végi epikus csatában, Lex Luthor túlzottan neurotikus, a karizmát szinte teljesen nélkülöző sablongonosz, Superman karaktere, motivációi pedig az előző részben is látott motívumok felhígított újrázásai. És ez nem a színészek hibája – vagy a forgatókönyv volt eleve katasztrofális, vagy ahogy Zack Snyder filmjeivel gyakran előfordul, az értelmes, összekötő jelenetek 90%-a végezte ismét a vágószoba padlóján.

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]

A film legnagyobb problémája az, ami a Sony frontján a Csodálatos Pókember második részére is rányomta a bélyegét: nagyobb figyelmet fordít arra, hogy franchise-t építsen, mint arra, hogy egy önmagában is élvezhető filmet tegyen le az asztalra. Borzasztó fókuszálatlan, sokkal több karaktert és motívumot próbál mozgatni, mint amennyire szüksége van, ráadásul olyan rosszul elosztva a cselekményen belül, hogy azt valószínűleg még évekig tökéletes antipéldaként emlegethetjük majd. Hosszú álomjeleneteket kapunk konkrét karakterépítés és a szereplők tényleges egymás közötti interakciója helyett, súlytalanul ködbevesző politikai mellékszálat, epikus csatajelenetek közepébe ékelt Zs-kategóriás romantikát, és klisét klisé után.

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]

Ha lenne érdeme a filmnek, az egyértelműen a látvány és a csatajelenetek, azonban az Acélemberrel ellentétben még ezt sem tudták maradéktalanul használni a készítők. Ott legalább kellően hosszú és epikus (már-már túlnyújtott) jelenetekben égették a CGI-effekteket, itt a rövid batmobilos üldözésen és a film végi 20 perces pusztításon kívül nincs semmi, és az is sokkal laposabb, megalkuvóbb, visszafogottabb, mint Superman és a kryptoniak összecsapása. Ez talán a legfőbb probléma: hiába adott papírforma szerint minden a híres, tökéletesen felépített világtól és karakterektől kezdve a kiváló, lelkiismeretesen próbálkozó színészeken át a számtalan lehetőségig, ahol Michael Bay-re köröket verhetnének látványban, a film mintha soha egyikkel sem élne igazán, és csak félénken dől hol a komoly, Nolan-féle Sötét Lovag, hol a Transformers 4 felé. Az egyik ismerősöm a mozi után nagyon találóan úgy fogalmazta meg, hogy a film mintha egy óvodás mentalitásával készült volna: a felépítés, a párbeszédek, a konfliktusok elsimítása inkább emlékeztet egy akciófigurákkal a kezeiben hadonászó ötévesre, mint egy kiforrott, nagyköltségvetésű, Oscar-díjas színészeket mozgató filmre. Óva intek mindenkit a megtekintésétől – két és fél órányi kihagyott lehetőség, egy órával a vége után a popcorn íze jobban megmarad, mint bármelyik jelenet, és a fene sem érti, ebből a Warner hogy akar a Bosszúállókkal egyenértékű filmes univerzumot építeni (a Suicide Squadnak azért még adni fogok egy esélyt). ■

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]Batman Superman ellen - Az igazság hajnala [film]

hozzászólások (4)

Noggle
Noggle 2016.03.26. 20:48
Szerintem a logikai buktatók (amiből nem kevés volt), illetve a rengeteg belepréselt utalás, mellékszál, karakter ami rossz irányba vitte a filmet. A film megnézése után éreztem át, hogy mennyi potenciál az adott témában, amit itt azonban nem használtak ki.
Abban nem értek egyet, hogy ne lett volna emlékezetes jelenet. Pár jelenet szerintem kifejezetten kreatív/példaértékű volt.
KobraP
KobraP 2016.03.26. 23:17
Marvelesként beültem és megnéztem mert annak idején a Man of Steel hatalmas hatással volt rám mint első 4D-s filmem , de maga a film jó volt és teljesen lekötött . Nem néztem hogy mennyi az idő és mikor lesz vége és nem kalandoztam el és ha ezt eléri egy film akkor számomra már jó + megvolt a libabőr is . ( alacsony a léc ? )
Utólagosan mi lett volna ha ... igaz minden filmre és ez kivételesen igaz képregényes filmekre . Nem csalódtam benne mert SW csalódás nyoma még mindig bennem van és csak remélni tudom hogy Civil War nem lesz csalódásom új forrása ...
kissrolle
kissrolle 2016.03.27. 08:10
Hát ha ez a film szted jobb volt mint a Star Wars akkor komoly gondok vannak:D Vagy én élek alternatív univerzumban:) Szerintem sem volt olyan rossz film mint amennyire sokan lehúzzák de azért nem egy kategória egy SW-vel!
KobraP
KobraP 2016.03.28. 10:43
Egyetértek hogy sokkal jobb volt SW , csak sokkal jobb lehetett volna ( de lehet csak szerintem )
ajánlott olvasnivaló