Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Futuridium EP Deluxe

Futuridium EP Deluxe (Wii U)

Oldschool űrlövölde – most már Wii U-n is.

2016.06.19. 16:00 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Öregszem, a fene vinné el. Nekem még sokat mond az a műfajmegjelölés, hogy „űrhajós-lövöldözős”. Anno a ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején ez vagy balról jobbra (Uridium, R-Type, Project-X), vagy felülről lefelé (Xenon 2: Megablast), esetleg izometrikusan (Zaxxon) vagy 3D-ben (Starglider) zajlott. Aztán valahogy ezek a játékok kikoptak a piacról – tippem szerint az FPS-ek vették át az adrenalinbomba szerepét tőlük. Az indie játékfejlesztés felvirágzásának hála előkerült újra ez a stílus, a Mixed Bag pedig ide álmodta meg a Futuridiumot, amely az elmúlt 2 év során jött ki PC-re, Macre, PS4-re és PS Vitára, most pedig itt van Wii U-n is.

Futuridium EP Deluxe (Wii U)

Lehet, hogy velem van a baj, de én nem látok semmi különöset ebben a játékban. Pedig alapjában véve nem rossz csavar próbálja feldobni a lövöldözést: minden pályán fix mennyiségű energiánk van, így meg kell gondolnunk, hogyan forgolódunk oda-vissza, hogy teljesíteni tudjuk a célt: minden kék kockát kilőni, majd az ekkor megjelenő fehéret is. És igazából ez a bajom: értem én, hogy minimalista a grafika/művészeti irányzat a látvány terén, meg hogy így nyerhetünk vissza egy nagyon kicsit a gyorsan fogyó energiánkból, na de pont snassz kockákra kell lövöldözni? Persze vannak ágyúk, rakétavetők, amelyek védeni próbálják ezeket, de ettől még a feladat áll: kockákra kell lövöldöznünk... Nem véletlenül emlegettem a bekezdésben annyi klasszikust (kicsit újabb cím mondjuk a Tyrian 2000, amely ingyenesen elérhető a GoG-on, ha valaki igazán bele szeretne kóstolni ebbe a stílusba), mert ezekhez képest a Futuridium szerintem laposka.

Futuridium EP Deluxe (Wii U)

Ami menti a játékot, az az igencsak jól sikerült zene: aki bírja az elektronikus, néhol chiptune, néhol dubstep dallamokat, annak bejövős lesz a Futuridium. Az irányítás sincs túlkomplikálva: a thumbstickkel manőverezünk, van egy tűzgomb, egy utánégető (ami természetesen jobban kajálja az energiát) és egy visszafordító gomb – egyszerű, mint a faék, első perctől fogva kézre áll, remekül működik.

Futuridium EP Deluxe (Wii U)

Félreértés ne essék, alapvetően nincs különösebb baj a Futuridiummal, csak épp nem igazán látom-érzem, mitől is olyan különleges ez a játék. Valahogy nem adja annyira azt a fajta feelinget, amit a régi klasszikusok – és bár én értékelem a törekvést, hogy valami újat mutasson a játék, szerintem ez nem vált igazából hasznára. El lehet lenni vele, de vannak ennél jobb játékok is. ■

Futuridium EP Deluxe (Wii U)
Futuridium EP Deluxe (Wii U)Futuridium EP Deluxe (Wii U)Futuridium EP Deluxe (Wii U)

értékelés

Futuridium EP Deluxe

Pozitívumok
  • Alapvetően nem rossz...
Negatívumok
  • ...de nem is kiemelkedő.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló