25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Arma 3 Apex

Egy nagyobb méretű fizetős kiegészítővel bővült a Bohemia játéka.

Írta: Lacko

Az Arma 3 már három éve jelent meg, és mint általában a sorozat részei, csak évekkel később telt meg elegendő tartalommal, hogy teljesen élvezhető legyen. Ebben persze oroszlánrésze volt a közösségnek, amely modokat és küldetéseket gyárt hozzá. Azonban a fejlesztők sem hagyták magára zászlóshajójukat, így időről időre nagyobb frissítéseket adtak ki hozzá, amelyek a hibajavításokon és optimalizáción kívül extra tartalmakat és tulajdonságokat is tartalmaztak. Persze pár DLC is megjelent, hiszen még mindig ez a menő pénzszerzési mechanizmus a szektorban. Az Apex ennek a kettőnek a keveréke: egyrészt egy komolyabb frissítés, amely ingyenes, és mindenki megkapja, akinek megvan az Arma 3, másrészt egy fizetős DLC, amely a korábbi kisebb csomagokkal szemben komolyabb adag tartalommal rendelkezik.

Az ingyenes frissítés rengeteg dolgot tartalmaz, köztük például grafikai feljavítást, vonalak rajzolását a térképen, sántikálást, optimalizációt stb. De ezekről már értekeztünk a megjelenési hírben. A DLC pedig hozott egy új szigetet, Tanoát, amely ugyan kisebb, mint Altis, de így is elég nagy, hogy a hozzá készülő tartalmakkal együtt újabb három évre legyen mit játszani. Ezen kívül új frakciót, a syndikatet (sic!), amely egy gerilla-drogkartellszerű szervezet, szedett-vedett felszereléssel és XX. századi fegyverzettel (a többi frakció 2035-ös cuccokkal harcol). Emellett kapunk új járműveket és fegyvereket, illetve egy új járműosztályt, a VTOL (helyből felszálló) repülőgépeket. Valamint az ezeket használó új kampányt, az Apex Protocolt.

Arma 3 Apex

Az Apex Protocol nem úgy co-op kampány, ahogy mondjuk az Arma 2 hivatalos kampánya volt – amelyet kooperatívan és egyedül egyaránt lehetett játszani –, hanem tényleg co-op, azaz egyedül csak úgy játszható, mint minden más kooperatív küldetés: megpróbálhatod egyedül is, csak sokkal nehezebb. És nincs lehetőségünk semmire, amire egyjátékos módban: nem lehet menteni (ha félbehagyod, elölről kell kezdeni), nem lehet pause-olni (ha kiszaladsz a mosdóba, esélyes, hogy lelőnek) és nem lehet időt gyorsítani (ami hasznos funkció, amikor kilométereken át kell gyalogolni). Cserébe ha lelőnek, jön a respawn. Kicsit azért furcsa ez egy olyan játéktól, amelyben a játékosok számára nem a campelés a szégyen, hanem a respawn – de hát ezt kapjuk és kész.

Arma 3 Apex

A co-op kampány, amúgy hangulatos: sokszor valamelyik vietnámos játék vagy a Ghost Recon korai – még nem annyira elrontott – részei jutottak eszembe. Köd, eső, éjszaka és a zöld pokol: a dzsungel. Néha kicsit vietnámos – vagy inkább Apokalipszis most jellegű – reakciókat vált ki a játékosokból is: láttam bekattant németet, akinek elege lett az átláthatatlan dzsungelben folyton semmiből előkerülő ellenségből, és egy szál pisztollyal lövöldözött a semmire, a zöld sűrűségre. Én végigtoltam az egészet egyedül és véletlenszerű, ismeretlen más játékosokkal is. És még így is sokkal könnyebb játékosokkal, mint egyedül. Azért amikor egyedül kellett ugyanannyi ellenséggel, ugyanilyen nehéz körülmények között harcolni, az néha kihozta belőlem az állatot, és közel jártam én is ahhoz, amibe a fent említett német bajtárs került. De most, hogy már a végére értem, úgy értékelem, hogy végig hangulatos, de azért vannak jobb és gyengébb részei. Újra lehet őket játszani (különösen co-opban, mert úgyis másokkal kerülünk össze, és ők mind másképp viselkednek majd), de azért így is vannak kedvencebb küldetéseim, és olyanok, amelyeket nem szívesen játszom újra – legfeljebb ha érdekel, hogy könnyít-e bármit egy jó csapatmunka a nehézségen.

Arma 3 Apex

A fő kérdés az, hogy ennyi tartalom megéri-e? Ez sok mindentől függ. Hiszen az alap Arma 3 is rengeteg tartalommal rendelkezik már, ami évekre elegendő játékidőt biztosít. Különösen a CUP modok, amelyek a korábbi Arma-részek tartalmait tölti be a harmadik epizódba. Azonban sok játékos megvette már az Apexet, akik mostantól ezekkel a tartalmakkal IS fognak játszani, így ha multizol, és nem szeretnél az események feléből kimaradni, akkor mindenképp érdemes beruházni. Ha csak egyszemélyes módban játszol, akkor el lehet gondolkodni. Én így is megvettem, és nem érzem kidobott pénznek. Úgy gondolom, hogy az új sziget és az új egységek rengeteg jó minőségű egyszemélyes küldetésben is hasznosak lesznek (például egy Ghost Recon Island Thunder remake-ben). Csak a kampány maga semmiképp nem ér ennyit, legfeljebb az első leárazásnál.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Tanoa szigete szép és érdekes új helyszín.
 • Az új egységek is klasszak lettek.
 • A VTOL repülők új lehetőségeket biztosítanak.
 • Hangulatos új kampány.
Negatívumok
 • Az új kampány rövid és csak co-opban játszható.
 • Megszűnt a 2D-s küldetésszerkesztő.

További képek

 • Arma 3
 • Arma 3
 • Arma 3
 • Arma 3
 • Arma 3
 • Arma 3
 • Arma 3

Arma 3

Platform:

Fejlesztő: Bohemia Interactive Studio

Megjelenés: 2013. szeptember 12.

Minimális rendszerigény: Kétmagos processzor: Intel 2,4 GHz/AMD 2,5 GHz, 2 GB RAM, GeForce 8800GT/Radeon HD 3830/Intel HD Graphics 4000 videovezérlő 512 MB memóriával, 16 GB HDD, DirectX 10, Windows Vista SP2/Windows 7 SP1, Steam account

Ajánlott konfiguráció: Intel Core i5 2300/AMD Phenom II X4 940, GeForce GTS 560/Radeon HD 7750 videokártya 1 GB memóriával, 25 GB HDD, DirectX 11

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!