Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Qnap TS-228 NAS

Egy kétmeghajtós hálózati adattárolót próbáltunk ki.

2016.11.05. 15:42 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Hat évvel ezelőtt teszteltünk utoljára NAS-t, egy Iomega StorCenter ix2-200-at, nemrég pedig egy másik gyártó, a QNAP terméke érkezett hozzánk kipróbálásra. A TS-228 a tajvani gyártó olcsóbb kategóriájú terméke, de ez se a minőségen, se a funkciók terén nem volt érezhető.

Qnap TS-228 NAS

Egy elsősorban otthonra, esetleg kisebb irodákba szánt hálózati adattárolóhoz volt szerencsénk, amelynek már az összerakása is elég egyszerű volt. A fehér, műanyag ház levehető borítását egyetlen csavar rögzíti, amelynek kicsavarozásához ráadásul nincs szükség szerszámra, egy kihajtható fül segít a nyitásban. Két SATA merevlemezt csúsztathatunk bele (ezek nem részei a doboznak), amelyek rögzítéséhez két-két műanyag sínt kapunk, így ott is elkerülhető a csavarozás. Használatbavételkor egy weboldalon kell beírnunk a doboz oldalán lévő azonosítót (vagy beolvasnunk róla a QR-kódot), és ez automatikusan elindítja a telepítést. Beállíthatunk RAID 0 vagy 1 módot, azaz ha a kapacitás a fontos, a két winchester területét összeadhatjuk, vagy ha a biztonságra hajtunk, tükrözve az adatokat a két merevlemezen.

Qnap TS-228 NAS

A további beállítások elvégzése se ördöngősség, a rendszer ehhez egy böngészőből elérhető, grafikus operációs rendszerekhez hasonló felületet biztosít, ikonokkal, telepíthető extra programokkal stb. Így például külön rakhatunk rá DLNA-médiaszervert, ha más kütyükről – például egy PlayStation 4-ről – szeretnénk elérni a NAS-on tárolt zenéket, filmeket. A funkciók között igen sok egyebet is találunk, kezdve az FTP- és webszerverrel a különböző backup lehetőségeken át egészen a torrentkliensig. De például fotóinkat is megnézhetjük az adminfelületen keresztül, ahol azonnal bélyegképek jelennek meg róluk. Elsőre kicsit talán elrettentő a rengeteg lehetőség, azonban igazából mindez csak azt jelzi, hogy mennyi mindenre használható a cucc: ha nincs szükségünk egyes extrákra, nem kell piszkálnunk a beállításait.

Qnap TS-228 NAS

Hardverét tekintve egy kétmagos, 1,1 GHz-es ARM processzorra épül a rendszer, 1 GB memóriával. Ez nem nevezhető kiemelkedőnek, de arra, hogy otthon 2-3 gépről hozzáférjünk adatainkhoz, esetleg 1-2 letöltést futtassunk a háttérben, általában elegendő. A dobozon magán találunk egy USB 3.0-s és egy USB 2.0-s csatlakozót, amelyeken például egy külső winchestert köthetünk rá, akár a tárkapacitást növelve, akár azokról készíthetünk mentést a NAS-ra. A hálózatra gigabites Ethernet csatlakozón köthetjük rá, így megfelelő sebességre képes.

Qnap TS-228 NAS

A QNAP TS-228 60-70 ezer forintba kerül, ehhez jön még a beépítésre kerülő két winchester ára. Akinek nem fontos a két meghajtó használata, az a valamivel olcsóbb, 50-55 ezer forintos TS-128-at is megtalálja a kínálatban, ebbe egyetlen HDD fér, szoftver terén azonban nincs különbség. Egy barátságosan kezelhető, jól működő otthoni NAS-t ismerhettünk meg a TS-228 képében, amely inkább egy belépő modell a hálózati adattárolás világába. Ha valaki komolyabb dolgokra – például valós idejű transzkódolás – vágyik, annak már kevés, de házi fotó-, video- és zenegyűjteményünk tárolására és elérésére például nagyon jól használható. ■

Qnap TS-228 NAS

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről