25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Qnap TS-228 NAS

Egy kétmeghajtós hálózati adattárolót próbáltunk ki.

Írta: Dino

Hat évvel ezelőtt teszteltünk utoljára NAS-t, egy Iomega StorCenter ix2-200-at, nemrég pedig egy másik gyártó, a QNAP terméke érkezett hozzánk kipróbálásra. A TS-228 a tajvani gyártó olcsóbb kategóriájú terméke, de ez se a minőségen, se a funkciók terén nem volt érezhető.

Qnap TS-228 NAS

Egy elsősorban otthonra, esetleg kisebb irodákba szánt hálózati adattárolóhoz volt szerencsénk, amelynek már az összerakása is elég egyszerű volt. A fehér, műanyag ház levehető borítását egyetlen csavar rögzíti, amelynek kicsavarozásához ráadásul nincs szükség szerszámra, egy kihajtható fül segít a nyitásban. Két SATA merevlemezt csúsztathatunk bele (ezek nem részei a doboznak), amelyek rögzítéséhez két-két műanyag sínt kapunk, így ott is elkerülhető a csavarozás. Használatbavételkor egy weboldalon kell beírnunk a doboz oldalán lévő azonosítót (vagy beolvasnunk róla a QR-kódot), és ez automatikusan elindítja a telepítést. Beállíthatunk RAID 0 vagy 1 módot, azaz ha a kapacitás a fontos, a két winchester területét összeadhatjuk, vagy ha a biztonságra hajtunk, tükrözve az adatokat a két merevlemezen.

Qnap TS-228 NAS

A további beállítások elvégzése se ördöngősség, a rendszer ehhez egy böngészőből elérhető, grafikus operációs rendszerekhez hasonló felületet biztosít, ikonokkal, telepíthető extra programokkal stb. Így például külön rakhatunk rá DLNA-médiaszervert, ha más kütyükről – például egy PlayStation 4-ről – szeretnénk elérni a NAS-on tárolt zenéket, filmeket. A funkciók között igen sok egyebet is találunk, kezdve az FTP- és webszerverrel a különböző backup lehetőségeken át egészen a torrentkliensig. De például fotóinkat is megnézhetjük az adminfelületen keresztül, ahol azonnal bélyegképek jelennek meg róluk. Elsőre kicsit talán elrettentő a rengeteg lehetőség, azonban igazából mindez csak azt jelzi, hogy mennyi mindenre használható a cucc: ha nincs szükségünk egyes extrákra, nem kell piszkálnunk a beállításait.

Qnap TS-228 NAS

Hardverét tekintve egy kétmagos, 1,1 GHz-es ARM processzorra épül a rendszer, 1 GB memóriával. Ez nem nevezhető kiemelkedőnek, de arra, hogy otthon 2-3 gépről hozzáférjünk adatainkhoz, esetleg 1-2 letöltést futtassunk a háttérben, általában elegendő. A dobozon magán találunk egy USB 3.0-s és egy USB 2.0-s csatlakozót, amelyeken például egy külső winchestert köthetünk rá, akár a tárkapacitást növelve, akár azokról készíthetünk mentést a NAS-ra. A hálózatra gigabites Ethernet csatlakozón köthetjük rá, így megfelelő sebességre képes.

Qnap TS-228 NAS

A QNAP TS-228 60-70 ezer forintba kerül, ehhez jön még a beépítésre kerülő két winchester ára. Akinek nem fontos a két meghajtó használata, az a valamivel olcsóbb, 50-55 ezer forintos TS-128-at is megtalálja a kínálatban, ebbe egyetlen HDD fér, szoftver terén azonban nincs különbség. Egy barátságosan kezelhető, jól működő otthoni NAS-t ismerhettünk meg a TS-228 képében, amely inkább egy belépő modell a hálózati adattárolás világába. Ha valaki komolyabb dolgokra – például valós idejű transzkódolás – vágyik, annak már kevés, de házi fotó-, video- és zenegyűjteményünk tárolására és elérésére például nagyon jól használható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Qnap TS-228 NAS
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!