25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Malicious Fallen

A Gonosz Bukás bukása.

Írta: Captain Balu

Kicsiny hazánkban, de talán máshol a nagyvilágban is valószínűleg csak keveseknek csenghet ismerősen a Malicious név. A játék a PlayStation 3-as korszakban a kizárólag digitálisan megjelent címek sorát bővítette annak idején – ráadásul sokáig kizárólag Japánban. Egy olyan akciójátékhoz volt szerencsénk, amelyben a papírvékony történet villámgyors reflexeket megkövetelő harc ellensúlyozta. Az alacsony létszámú Alvion csapatnak úgy látszik, anyagilag működik a dolog, ugyanis a 2010-es eredeti részt követte a PS Vitára megjelent, Rebirth alcímet viselő kibővített epizód, és most itt van nekünk PlayStation 4-re a Malicious Fallen, amely kicsit feldolgozás és folytatás is egyben.

Malicious Fallen

A történet ezúttal is nagyon egyszerűen összefoglalható. Adott a főhősünk, akinek egyetlen és legfőbb feladata az, hogy a gonosztól védelmezze a világot, az ősi népektől kapott relikviái segítségével. Az eszközeink azonban hiányosak, mint – ha már stílszerű szeretnék lenni – az animékben a lányok ruházata általában, így feladatunk tehát adott: le kell győznünk a pályák főellenségeit, hogy visszaszerezzük fegyvereinket. A sztori ezúttal is arcpirítóan kevés, ne is számítsunk átvezetőkre, párbeszédekre vagy bármire, ami mutatja, hogy merre tartanak az események a világban. Helyette inkább koncentrálhatunk a vegytiszta akcióra, amiből ráadásul még az „unalmas” felfedezéssel-mászkálással sem kell bajlódnunk. A Malicious Fallen ugyanis ilyen téren hasonlít a PS2-es örök klasszikus Shadow of the Colussusra, ahol amint elindítunk egy pályát, azonnal egy bossfight közepén találjuk magunkat.

Malicious Fallen

Maga az adok-kapok pedig a Devil May Cry vagy God of War játékokban jártas kezeknek lehet majd ismerős. Bár a formula pofonegyszerűen hangzik, kivitelezni mégsem olyan könnyű minden esetben. Egy apró újdonságot azért bevezet a Malicious Fallen, mégpedig azt, hogy az átlagellenfelekből kinyerhető energiával auránk erejét tölthetjük, ami a gyakorlatban annyiban lesz segítségünkre, hogy az L1 gombot pluszban letartva jóval nagyobbat fogunk a bossokban sebezni, természetesen aurapontjaink megdézsmálása ellenében. Itt azonban véget is ér az érdekességek felsorolása, és minden más a harcrendszerrel kapcsolatban jóindulattal is maximum közepesen kivitelezettnek mondható. A kamerakezelés nehézkés, az irányítás darabos és a visszajelzés például karakterünk életerejéről is már csak akkor lesz világos, amikor már elhaláloztunk. A Dark Souls-fanatikusok is tobzódhatnak, ugyanis a nehézség is embert próbáló, még könnyű fokozaton is simán kitépjünk az összes hajunkat néha.

Malicious Fallen

A technikai megvalósítás helyzete sem éppen a legrózsásabb a programnak. Hiába a szemnek jóleső 60 képkocka/másodperc, ha az effektek és a textúrák még a PS3-as érával is csak érintőlegesen vannak köszönőviszonyban. A Full HD bár jót tett a képi világnak, nehéz elfelejtenünk, hogy nem egy TV-re rákötött PS Vitás játékot nézünk éppen. Az audiorészlegnél a zenék máris jobban szolgálják ki a hangulatot, azonban itt is az effektek tompák és erőtlenek hatnak. Maga az egész design pedig erősen ízlés kérdése: aki szereti az ilyesfajta, japán stílusjegyekkel operáló világot, az könnyen megtalálhatja a számításait benne, míg másokat erősen ki fog dobni néhány indokolatlan groteszk, ázsiai delíriumos látványkép.

Malicious Fallen

Ugyan elsőre jól hangzik (főleg a rajongóknak) az all-in-one kiadása a Malicious Fallennek, azonban mégsem tudom teljes szívvel bárkinek ajánlani. Erősen rétegjáték, aminek ha nem vagy a célközönsége, könnyen keserűszájízt hagyhat a szádban már az első óra játék után is. Akik pedig egy kis vérgőzös hack–and-slashre vágynak, még ők is lehet, hogy jobban járnak, ha kicsit türelemmel várnak, hiszen a hamarosan megjelenő Nier: Automata – a külföldi sajtó szerint legalábbis – jobbnak bizonyul a stílusában.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Pörgős akció.
  • Változatos pályák.
  • Kellemes zene.
Negatívumok
  • Néha kicsit túl nehéz.
  • Nem túl kényelmes irányítás.
  • Egysíkú monoton játékmenet, nulla történettel.
  • Apróbb technikai bakik.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!