25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Sniper Elite 4

Karl Fairburne kizavarta a nácikat Afrikából, de Itáliában sem hagy nekik békét.

Írta: GeryG

Bevallom, bármennyire is szeretek mesterlövészpuskával a vállamon bokorról bokorra osonva virtuális nácikra vadászni, a 2014-es Sniper Elite III mégsem tudott maradéktalanul meggyőzni. Ennek pedig rém egyszerű oka volt: nekem az a kopár, sivatagos afrikai környezet abszolút nem nyerte el a tetszésemet. Nem a megvalósításával volt baj, hanem a hangulatával. Ez persze abszolút az én személyes véleményem, amelytől függetlenül – és ezt az akkori tesztemben is leírtam – a Sniper Elite III egy remek kis játék volt. De lelkem mélyén már akkor is egy picit színesebb, változatosabb tájra vágytam.
A Rebellion a jelek szerint vagy gondolatolvasó, vagy mások is hasonlóképp vélekedtek, esetleg ők maguk is így érezték. A lényeg, hogy a sorozat negyedik részét, a Sniper Elite 4-et egy sokkal szebb, színesebb környezetbe, a nácik által megszállt Olaszországba telepítették át.

Sniper Elite 4

Mondanom sem kell, hogy ezúttal is Karl Fairburne a főhős, aki az előző részben jelentősen hozzátett ahhoz, hogy a német hadigépezet visszavonulót fújjon Észak-Afrikában. Egy sor titkos küldetésen vett részt, amelyek során vezető náci tiszteket kellett becserkésznie, rabokat kiszabadítania és időnként páncélosokat elpusztítania. A németek végül úgy ítélték meg, túl forró nekik a talaj Afrikában, és székhelyüket picit északabbra tették át – először Szicíliába, majd onnan egyre északabbra Olaszországban. A háborúnak azonban még nincs vége (már csak azért sem, mert a Sniper Elite 4 1943-ban játszódik), ezért Karl is gyorsan átszeli a Földközi-tengert, és a nyomukba ered. Lehet, hogy Afrikából sikeresen kiűzték az ellenséget, de az új erőre kapott Olaszországban, ahol egy új, titkos fegyveren is dolgoznak. Karl azt a feladatot kapja, hogy ennek járjon utána, ebben pedig a helyi partizánok segítségére van szüksége. Az ő vezetőjük, bizonyos Sofia „Angel” Di Rocco azonban nem nagyon bízik benne, ezért mielőtt segítene neki, bizonyítania kell.

Sniper Elite 4

Ennél többet a Sniper Elite 4 történetéről nem érdemes elmesélni, hiszen tartogat meglepetéseket szépen, aki pedig szereti követni egy játék eseményeit, annak csak rontanék az élményen. A játék sajátossága viszont, hogy úgy is végig lehet tolni az összes küldetést, hogy pont nem érdekel, miről karattyolnak köztük és alattuk a szereplők, csak arra koncentrálunk, hogy az aktuális célfeladatot elvégezzük. Ezt pedig az előző részhez hasonlóan számos úton megtehetjük, a döntést a mi kezünkbe adták a készítők. A Rebellion már a premier előtt is többször hangoztatta, hogy a negyedik részben minden korábbinál nagyobb pályákat kapunk, amelyek így rengeteg lehetőséget adnak a kezünkbe. És e téren cseppet sem túloztak a srácok. Már a legelső pálya San Celini szigetén (amelyről a két bemutató videóm is szólt) elég nagy ahhoz, hogy két-három újrajátszás során mindig más megoldást és utat válasszak. Az elsődleges feladat Tobias Schmidt tábornok likvidálása, aki épp a nácik új csodafegyverének egyik sikeres kísérletéből forgat propagandafilmet. De ha már a szigeten vagyunk, akkor az sem baj, ha további négy magas rangú tisztet is átlapátolunk a túlvilágra.

Nos, hogy mindezt hogyan és milyen sorrendben tesszük meg, az tényleg egyedül rajtunk áll. Persze, mivel egymagunk vagyunk (kivéve, ha kooperatív módban játszunk, de erről picit később), nem célszerű hangos csatakiáltással megrohamozni a legközelebbi helyőrséget, mert annak nagyon gyorsan töltési képernyő lesz a vége. Beszivárgó mesterlövészek vagyunk, hát szivárogjunk szépen, csendben, apránként. Minden sikeres akció előfeltétele az alapos felderítés, amit a második világháborúban leginkább távcsövünk segítségével tehetünk meg. Ezzel kifigyelhetjük a járőröző katonák szokásait, útvonalait, megjelölhetjük őket a térképen, valamint felmérhetjük a pályán található használati tárgyakat is. Megjelölhetjük a robbanóhordókat és benzineskannákat, a járműveket, a potenciális baleseti pontokat (ahol mondjuk egy jó lövéssel az őrök fejére pottyanthatunk valamit) és hasonlókat. Ha mindez megvan, már csak egy jó taktikát kell kieszelnünk, és azt a lehető legdiszkrétebben végre is hajtanunk. Addig érezhetjük magunkat biztonságban, amíg nem fognak gyanút az őrök, mert ilyenkor mindig a keresésünkre indulnak. Ha pedig kiszúrtak, fellármázzák az egész környéket, és nem tétlenkednek meghúzni a ravaszt sem. Egy nyílt tűzharc pedig két okból sem szerencsés: egyrészt ilyenkor mindig jelentős túlerővel kell szembenéznünk, amely folyamatosan a körbekerítésünkre törekszik, másrészt ez a játék nem erről szól – roppant frusztráló érzés, amikor jól kitalált lopakodós taktikánkat egy figyelmetlenül kifelejtett őr meghiúsítja. Szerencsére a játék beépített gyorsmentési rendszere kiválóan működik ilyenkor. Itt még érdemes megemlíteni a játék nehézségi fokozatait. Ilyenből alapvetően négyet kapunk a piszok egyszerűtől a bitang nehézig. Aki viszont elég türelmes és szereti szívatni saját magát, annak lehetősége van aprólékosan is beállítgatni a játékszabályokat. Megadhatjuk az ellenséges katonák néhány tulajdonságát (agresszió, figyelem, képességek és kitartás), néhány taktikai részletet, valamint a fegyverek viselkedésének beállításait. A taktikai résznél olyan beállításokat találunk, mint a hangtompítás mértéke (részleges vagy teljes), a fegyverek szórása, az automatikus gyógyulás, karakterünk kitartása és a kezelőfelület mértéke. A fegyverek beállításai alatt pedig a lőszer mennyiségét, a baráti tüzet, a lövedékre ható gravitációt és szelet, a távcső kilengését és az eldobott tárban maradt lőszer elvesztését kapcsolgathatjuk. Ezek révén mindenki megtalálhatja azt a nehézségi kombinációt, ami neki szimpatikus.

Sniper Elite 4

A Sniper Elite 4 rengeteg fegyvert és kiegészítő felszerelést biztosít, hogy a küldetéseket a nekünk tetsző módon hajthassuk végre. Alapvetően egy mesterlövészpuskánk, egy géppisztolyunk és egy pisztolyunk van, de ezek típusát mi választhatjuk ki. A küldetések során pénzt is gyűjtünk, ezt fordíthatjuk újabb fegyverek, gránátok és kiegészítők feloldására. A nálunk lévő holmit egy körmenüben láthatjuk, itt választhatjuk ki, hogy mit szeretnénk használni. A legtöbb felszerelésnek több funkciója is van. Puskánkhoz több lőszert is használhatunk, a gyógyszereket és kötszereket életerőnk visszaállítása helyett szívverésünk lelassítására is használhatjuk, a gránátokat és aknákat időzíthetjük vagy felragaszthatjuk. Az őrök figyelmének felhívására vagy épp elterelésére köveket és füttyszót használhatunk. Előbbivel egy bizonyos irányba terelhetjük figyelmüket (vagy épp fejbe dobhatjuk őket), míg utóbbival pontosan oda fognak jönni, ahol mi vagyunk, hogy késünkkel örök álomra szenderítsük őket.
Ide köthető még a karakterfejlődés is, amely szintén az új tartalmak és néhány extra képesség feloldásánál hasznos. Ilyen képesség lehet szívverésünk lelassítása (ez célzásnál fontos), a több felszerelés felszedése hulláktól, a csökkentet sérülés bizonyos esetekben vagy épp a kötszerek hatékonyságának fokozása.

Sniper Elite 4

A játék egyik legfontosabb újítása a kooperatív mód, amely a sorozat történetében először lehetővé teszi, hogy a teljes sztorit egy barátunk oldalán teljesítsük. Ilyenkor a host alakítja Karl Fairburnt, míg a hozzá csatlakozó játékos egy random karaktert. A felszerelést mindenki magának állítja össze, és lényegében a küldetések során sincs alá-/fölérendeltség sem. Csakis a játékosokon múlik, hogy együtt maradnak-e, vagy külön válnak és a gyorsabb végrehajtás érdekében párhuzamosan végzik a feladatokat. Előbbi értelemszerűen akkor hasznos, ha lebukunk és tűzharcra kerül sor, utóbbi pedig akkor, ha mondjuk időre szeretnénk teljesíteni egy küldetést. Szerencsére a netes kódot jól megírták a fejlesztők, a teszt során sem laggel, sem kapcsolódási problémákkal nem találkoztam. Emellett sok más játékkal ellentétben itt a beépített hangos chat is kiválóan működik, nem kellett külső klienst használnunk. Ami pedig a legfontosabb, hogy a közös vadászat egészen más élményt és hangulatot adott a küldetéseknek. Teljesen másként viselkedik az ember, ha egyedül kell végigmennie a pályákon, és máshogy, ha közben összedolgozhat valakivel. Mintha két különböző játék lenne...
A kooperatív mód mellé kaptunk kompetitív többjátékos részt is. Ebben több játékmód közül választhatunk, de mindössze hat pálya van alapból a játékban. A gond nem is igazán ezzel van, hanem a játékosok számával. Hiába van ugyanis meglehetősen sok szerver a keresőben, azok konganak az ürességtől, alig találni olyat, ahol legalább néhányan játszanak. Kár, pedig egymás becserkészése is érdekes móka lehetne.

Sniper Elite 4

A látványvilágot aligha érheti kritika. Minden grafikai beállítást a maximumra tolva egészen aprólékosan kidolgozott világ tárul elénk. A hatalmas pályák ráadásul hitelesen lettek megtervezve, a terepet rengeteg tárggyal pakolták tele. A textúrák tűélesek (néhány kivételtől eltekintve), az effektek szépek, a modellek részletesek. Nem nagyon van mibe belekötni, pláne nem az összhatásba. Mint azt már a bevezetőben is írtam, nekem ez a mediterrán olasz környezet a rengeteg virággal, fával, a napsütéssel és az óceánnal (már, ahol van ugye) sokkal szimpatikusabb, mint az előző rész egyiptomi sivatagjai. Szerencsére a gépigény is megfelelő, egy közepesen régi masinán is gond nélkül életre lehet kelteni a játékot, és még túl komoly kompromisszumokat sem kell kötni. Ami pedig külön dicséret a fejlesztőknek, azok a meglepően rövid töltési idők. Szinte hátradőlni sincs ideje az embernek a gamerfoteljében, máris kezdődik a küldetés.

Sniper Elite 4

A Sniper Elite 4 méltó folytatása a sorozatnak. Bár erre külön már nem tértem ki, de természetesen nem maradt ki belőle a röntgenkamera sem, egy-egy jól eltalált lövésünk nyomán szakadnak az ínak, roppannak a csontok, durrannak a szemgolyók. Persze akadnak hibák is, néha a mesterséges intelligencia olyan távolból is kiszúr, ahonnan én is csak hangyának látom az ellent. Volt, amikor az ellenséges katonák átestek a talajon és beleragadtak a textúrába, hogy csak a fejük látszott ki (nekem legalább könnyebb volt így megszabadulni tőlük). De a játékélményt nagyon károsító hibára nem emlékszem.
Aki szereti a második világháború hangulatát, szeret osonni és csendben szabotálni, aki türelmes és taktikus, az jól fog szórakozni a Sniper Elite 4-gyel. Aki viszont a pörgős akciót kedveli, nos... ez nem az ő játéka lesz.

A Sniper Elite 4 PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A cikk a PC-s verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Mesterlövészkedni még mindig jó móka.
  • Részletesen beállítható nehézségi szint.
  • Meseszép olasz tájakon vadászhatunk.
  • Remek hangulat.
Negatívumok
  • Az MI nem mindig viselkedik reálisan.
  • Kisebb grafikai és egyéb hibák.

További képek

  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4
  • Sniper Elite 4

Sniper Elite 4

Platform:

Fejlesztő: Rebellion

Megjelenés:
2017. február 14. PC
n/a: PS4, X1

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!