25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Sky Force Anniversary (Wii U)

Retro shoot’em-up modernizált külsővel – avagy egy régi koncepció lehet még ma is vonzó.

Írta: Sityi 1 hozzászólás

Vannak olyan klasszikus műfajok, amik szerintem gyakorlatilag időtlenek: az ide tartozó címek játékmechanikája alig változott az évek során. Ilyennek tartom a vízszintesen vagy függőlegesen scrollozódó lövöldözős játékokat is. Mert hát mi is itt a lényeg? Járgányunkkal egy irányba tartva lövünk mindenre, ami mozog. Meg arra is, ami nem, hátha ad valami extrát. 2004-ben a lengyel Infinite Dreams Symbianra és Pocket PC-re készítette el az eredeti Sky Force-ot, amelynek sikere folytán jött pár folytatás is – 2014-ben Windowsra pedig a 10 éves évfordulót ünneplő, modernizált remake, amely Wii U-n most tette tiszteletét – kicsit megkésve.

Sky Force Anniversary (Wii U)

A grafika technikailag nem egy nagy durranás, viszont nagyon hangulatos. Hiába a 3D-s poligonalapú motor, ott van az Amiga-korszak stílusa valahogy. A zene esetében meg főleg! A hangok pedig hamisítatlan játéktermi hangulatot teremtenek a ’80-as évek végéről, ’90-es évek elejéről: búgó hangú női hang mondja be, ha valamit begyűjtöttünk; mély férfihang pedig az ügyességünket dicséri, ha kiérdemeljük. És persze a lézerfegyverek puttyogása, a robbanások mind-mind egy letűnt (?) korszakot idéznek fel. Jókora adag nosztalgiát kapunk az arcunkba, ha nem vigyázunk – csak épp a pixeleket nem kell már számolnunk és a hangok sem Junoszty tévén recsegve jönnek elő, hanem szép minőségben a tévé hangszórójából (vagy ami hangkeltőt rákötöttünk, abból).

Sky Force Anniversary (Wii U)

A kilenc pálya nem tűnik első hallásra soknak, de a játékidőre nem lehet panasz: az újabb pályákat csak úgy tudjuk feloldani, ha az előzőek teljesítése mellett megfelelő mennyiségű medált is szereztünk – ezek pedig olyan kunsztokért járnak, mint például bekapott találat nélkül kell teljesíteni az adott pályát, ki kell menteni minden lezuhant pilótát, vagy minden ellenfelet el kell intézni. A kezdeti kis lézerputtyputty persze alig elég valamire, így a lelőtt ellenségekből hulló csillagokat szorgalmasan gyűjtögetve tudjuk kis harci gépünket morcosabbá és halálosabbá tenni. Mondom én, hogy nem egy bonyolult cucc ez, viszont nagyon játszatja magát. Nem kell mindig a Stroganoff-bélszín, néha jól esik egy jó kis rántotta is. ;-)

Sky Force Anniversary (Wii U)

A Wii U extra képességeiből sajnos nem használ ki semmit a játék, de oda se neki. A kissé karcsú hardver viszont néha kevés tud lenni, ha túl sok minden történik egyszerre a képernyőn – remélem, hamarosan sikerül javítani ezen.

Sky Force Anniversary (Wii U)

A Sky Force Anniversary egy őszinte játék. Nem akar többnek látszani, mint ami – viszont amit tud, azt remekül csinálja. Ha csak pár perc kikapcsolódásra vágysz, arra is remek szórakozást nyújt; a kihívásokat keresőket pedig hosszú időre is le tudja kötni.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Kellemes shoot’em up, amit nehéz abbahagyni.
Negatívumok
  • Némi optimalizációt elviselt volna a Wii U-port.

További képek

  • Sky Force Anniversary
  • Sky Force Anniversary
  • Sky Force Anniversary
  • Sky Force Anniversary
  • Sky Force Anniversary
  • Sky Force Anniversary
  • Sky Force Anniversary

Sky Force Anniversary

Platform:

Fejlesztő: Infinite Dreams

Megjelenés:
2017. március 16. PC
n/a: PS4, X1, WiiU, Android

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Skorpio90
Skorpio90 [5506]
Köszönöm az ajánlást. Be is zsákoltam Steamen, és nagyon élvezem!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)