Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sky Force Anniversary

Sky Force Anniversary (Wii U)

Retro shoot’em-up modernizált külsővel – avagy egy régi koncepció lehet még ma is vonzó.

2017.04.10. 11:29 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Vannak olyan klasszikus műfajok, amik szerintem gyakorlatilag időtlenek: az ide tartozó címek játékmechanikája alig változott az évek során. Ilyennek tartom a vízszintesen vagy függőlegesen scrollozódó lövöldözős játékokat is. Mert hát mi is itt a lényeg? Járgányunkkal egy irányba tartva lövünk mindenre, ami mozog. Meg arra is, ami nem, hátha ad valami extrát. 2004-ben a lengyel Infinite Dreams Symbianra és Pocket PC-re készítette el az eredeti Sky Force-ot, amelynek sikere folytán jött pár folytatás is – 2014-ben Windowsra pedig a 10 éves évfordulót ünneplő, modernizált remake, amely Wii U-n most tette tiszteletét – kicsit megkésve.

Sky Force Anniversary (Wii U)

A grafika technikailag nem egy nagy durranás, viszont nagyon hangulatos. Hiába a 3D-s poligonalapú motor, ott van az Amiga-korszak stílusa valahogy. A zene esetében meg főleg! A hangok pedig hamisítatlan játéktermi hangulatot teremtenek a ’80-as évek végéről, ’90-es évek elejéről: búgó hangú női hang mondja be, ha valamit begyűjtöttünk; mély férfihang pedig az ügyességünket dicséri, ha kiérdemeljük. És persze a lézerfegyverek puttyogása, a robbanások mind-mind egy letűnt (?) korszakot idéznek fel. Jókora adag nosztalgiát kapunk az arcunkba, ha nem vigyázunk – csak épp a pixeleket nem kell már számolnunk és a hangok sem Junoszty tévén recsegve jönnek elő, hanem szép minőségben a tévé hangszórójából (vagy ami hangkeltőt rákötöttünk, abból).

Sky Force Anniversary (Wii U)

A kilenc pálya nem tűnik első hallásra soknak, de a játékidőre nem lehet panasz: az újabb pályákat csak úgy tudjuk feloldani, ha az előzőek teljesítése mellett megfelelő mennyiségű medált is szereztünk – ezek pedig olyan kunsztokért járnak, mint például bekapott találat nélkül kell teljesíteni az adott pályát, ki kell menteni minden lezuhant pilótát, vagy minden ellenfelet el kell intézni. A kezdeti kis lézerputtyputty persze alig elég valamire, így a lelőtt ellenségekből hulló csillagokat szorgalmasan gyűjtögetve tudjuk kis harci gépünket morcosabbá és halálosabbá tenni. Mondom én, hogy nem egy bonyolult cucc ez, viszont nagyon játszatja magát. Nem kell mindig a Stroganoff-bélszín, néha jól esik egy jó kis rántotta is. ;-)

Sky Force Anniversary (Wii U)

A Wii U extra képességeiből sajnos nem használ ki semmit a játék, de oda se neki. A kissé karcsú hardver viszont néha kevés tud lenni, ha túl sok minden történik egyszerre a képernyőn – remélem, hamarosan sikerül javítani ezen.

Sky Force Anniversary (Wii U)

A Sky Force Anniversary egy őszinte játék. Nem akar többnek látszani, mint ami – viszont amit tud, azt remekül csinálja. Ha csak pár perc kikapcsolódásra vágysz, arra is remek szórakozást nyújt; a kihívásokat keresőket pedig hosszú időre is le tudja kötni. ■

értékelés

Sky Force Anniversary

Pozitívumok
  • Kellemes shoot’em up, amit nehéz abbahagyni.
Negatívumok
  • Némi optimalizációt elviselt volna a Wii U-port.
Sky Force Anniversary (Wii U)Sky Force Anniversary (Wii U)Sky Force Anniversary (Wii U)Sky Force Anniversary (Wii U)Sky Force Anniversary (Wii U)Sky Force Anniversary (Wii U)Sky Force Anniversary (Wii U)

hozzászólások (1)

Skorpio90
Skorpio90 2017.04.10. 19:29
Köszönöm az ajánlást. Be is zsákoltam Steamen, és nagyon élvezem!
ajánlott olvasnivaló