Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad

Egérkísérletek a PlayDome Laborban!

2017.05.25. 13:22 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Ha a szokott módon indítanám ezt a cikket, akkor itt következne egy rövid ismertetése a cégnek, amelynek a termékeiről alant fogok értekezni – a gond viszont az, hogy a Genesisről alig találni valamit. A márka 2011-ben került bevezetésre Európában; egereket, billentyűzeteket, házakat, gamepadeket, székeket, gamepadtöltőket és ilyesmi kiegészítőket gyártanak és árulnak. Picit fura, hogy a honlapjuk az angol mellett lengyelül és oroszul érhető el – gondolom a keleti, árérzékenyebb piacot célozták meg. Na de mit lehet kihozni olcsóbban gamer téren, mint amit a híresebb riválisok (Razer, SteelSeries stb.) 5 számjegyű áron kínálnak?

Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad

Kezdem a Genesis M12-vel, annak is a Maxi Lava verziójával. Ez egy bitang nagy szövet egérpad, amelyet a cég logójának füstölgő, láthatóan forró kőből kifaragott változata díszít. A bitang nagy jelző nem véletlen: 90*45 cm-en terpeszkedik az asztalon, így a billentyűzet is simán ráfér (még az olyan batárok is, mint a Microsoft Natural Ergonomic 4000), ezzel némi zajcsillapítást biztosítva a nagy kalapálásban (persze ez asztaltól és billentyűzettől is függ). Kellemesen siklik az egér rajta, a pontossággal pedig nincs gond. Külön piros pont jár azért, hogy varrott a széle, így nem fog hosszú használat után elválni a szövet a gumitól! Igazi minőségi darab, csak ajánlani tudom. (Ára 3200 forint körül alakul.)

A mousepad nem magányosan jött, kaptam hozzá két optikai egeret is. A Genesis GX58 lenne elvileg az okosabb cucc, kezdjük ezzel: 4000 dpi felbontású Avago 3050L szenzor, teflon talpak, súlyozható (3 db 11 grammos súly van a pocakjában). A Xenon 200 ezzel szemben 3000 dpi-s Avago 5050 szenzorral bír, de ezen van RGB világítás (ami természetesen szabályozható, illetve ki is kapcsolható). Amiben közösek: a saját memóriának hála beállításaink más gépen is aktívak maradnak, 8 programozható / makrózható gombjuk van, és menet közben állítható a DPI. A GX58 rövidsége folytán inkább ujjbegyes fogással kényelmes, bár kicsi kézzel a tenyeres fogást sem zárnám ki; a Xenon 200 viszont olyan hosszú, mint a Mad Catz R.A.T.5-öm, így a péklapát méretű mancsommal is kényelmesen rá tudtam fogni tenyérrel is. A gombkiosztás valamivel jobban el lett találva a Xenon 200-on, a GX58 esetében a hüvelykujjamra eső gombokat én az ujjbegy alatti ízülettel tudtam megnyomni csak – illetve a GX58 egérgörgője rettenet keményen nyomható csak le, ami nem túl szerencsés egy nagyobb csetepaté közepette. De hogy a Xenon 200 ergonómiájába is belekössek: a kisujjnak kialakított vájat itt keskenyebb, így nem olyan kényelmes, mint a GX58 esetében. És ha már morgok: a GX58 súlyait én nem tudtam kézzel kiszedni, elég szorosan ülnek a bölcsőikben (egy lapos csavarhúzóval már könnyen ment). Ezek csupán apróságok, nem rossz egyik egér fogása sem, ha a neki szánt módon ragadjuk meg.

Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad

Három játékban hasonlítottam össze az egérkéket, referenciaként pedig a már emlegetett lézeres R.A.T.5 szolgált. A Doom az eszement akció miatt; a Mirror’s Edge Catalyst a parkour miatt megkövetelt pontosság okán; végül a Rambo The Video Game: Baker Team (Nem röhög! Mondom nem... Mindegy.) a rail shooterek által elvárt precizitás végett került a tesztcsomagomba. 1000-2000 dpi közé volt belőve mindegyik egér érzékenysége, mert a hosszú évtizedek alatt ezt szoktam meg. Váltogatva az egereket az a benyomásom támadt, hogy a GX58 ha nem is jelentősen, de érezhetően pontosabb, precízebb a Xenon 200-nál – viszont nálam visszaütött az, hogy én tenyérrel szeretek a cincogóra rámarkolni, emiatt számomra nem volt annyira kényelmes, mint a másik. A lézeres patkányhoz hasonlítva is derekasan megállták a helyüket: a Xenon 200 körülbelül ugyanazt hozta, mint amit az tudott (talán egy nüansznyival jobb is volt), ami engem picit meglepett. Az anyaghasználat menet közben mutatta meg, hogy egész jó: nem csúszott ki a kezemből egyik sajtzabáló sem, bár itt plusz pont a Xenon 200-nak jár, mert a hüvelykujj felőli oldal némi gumírozást kapott. A matt felületek viszont idővel ki fognak fényesedni… A Genesis GX58 8000 forint körüli áron kapható, míg a Xenon 200 4500 forintba kerül.

Ahogy a fentiekből kiolvasható, engem meggyőztek a Genesis egerei és egérpadja. A két egér között nem hirdetnék győztest, mert már eleve sokat számít, mekkora pracli és hogyan fog rá a cuccra. Az áruk igencsak kedvező (sőt!), így bátran tudom ajánlani azoknak, akik a legjobb ár/érték/teljesítmény arányú egeret keresik. ■

Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló