Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

South Park - The Fractured But Whole

South Park - The Fractured But Whole

Az Új Fiú király volt. Most újra csak egy zöldfülű, akinek a nulláról kell felküzdenie magát South Park igazságosztóinak élére.

2017.10.26. 23:22 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

1997 nyara. Több mint húsz évvel ezelőtt. Ekkor indult világhódító útjára Trey Parker és Matt Stone polgárpukkasztó rajzfilmsorozata, a South Park. Gyermekien primitív látványvilág, pofon egyszerű karakterek és a jó ízlés határain kacagva átgázoló humor. Ezek jellemezték Stan, Kyle, Eric és Kenny kalandjait. Stan a hétköznapi, Kyle a zsidó, Eric (vagyis mostantól, ahogy mindenki szólítja: Cartman) a köcsög és Kenny a csóró. Egyszerű, de mára kultikussá vált karakterek. Máig huszonegy évadot számlál a széria, valamint egy egészestés filmet is. Ja, és persze egy rakás videojátékot. Az első ilyen szinte azonnal a sorozat felbukkanása után, 1998-ban meg is érkezett (először Nintendo 64-re, 1999-ben pedig PC-re is). Majd jöttek mindenféle próbálkozások a kvíztől és az autóversenyzéstől kezdve a várvédős játékokig. De ezek egyike sem tudott igazán maradandót alkotni, hangulatban pedig nagyjából közük sem volt ahhoz, amit a South Park képvisel. Aztán 2014-ben jött az Obsidian Entertainment, és letett az asztalra egy szerepjátékot, a South Park: The Stick of Truth-t. És robbant a bomba. Kaptunk végre egy olyan SP-játékot, amely tökéletesen visszaadta a rajzfilmek hangulatát, benne volt minden, amiért a rajongók imádják a sorozatot. Utaláshegyek a régi részekre, az összes fontos karakter, finoman szólva is ízléstelen (de így is zseniális) humor.
Sajnos az eredeti fejlesztők itt le is tették a lantot (vagy átadták azt Jimmynek? ;-) ), a Ubisoft pedig egy saját stúdiót, a Ubisoft San Franciscót bízta meg a folytatás elkészítésével. A South Park – The Fractured But Whole a napokban jelent meg. És mit kaptunk tőle? Pontosan azt, amire számítani lehetett.

South Park - The Fractured But Whole

A fejlesztők már a 2015-ös bejelentéskor elárulták magukat egy picit. Már akkor tudni lehetett ugyanis, hogy az új játék nagyjából ott fogja felvenni a fonalat, ahol a The Stick of Truth letette. Ez önmagában még nem is baj, sőt. Zseniálisan kötötték össze a két egymástól fényévekre (de legalábbis évszázadokra) lévő történetet. Csakhogy ezzel egy picit azt is előrevetítették, hogy bizony csak nagyon óvatosan fognak bánni a projekttel. Ez valahol érthető, valahol meg nem. Érthető, hiszen a kezükbe kaptak egy sikerreceptet, amiből az eredeti szakács mesterművet alkotott. Nekik pedig ezt kellene megismételniük önerőből. Másfelől viszont nem érthető, hiszen hiába volt remek játék a The Stick of Truth, lett volna hova továbbfejlődnie. De sajnos azt már előre le kell szögeznem, hogy ez nem történt meg. Hogy ez baj? Azt nem mondanám, hiszen ráfoghatjuk, hogy a „jón ne változtass” elvet követték.

South Park - The Fractured But Whole

Szóval, ahogy már mondtam, a The Fractured But Whole épp ott kezdődik el, ahol a The Stick of Truth befejeződött. Mi, vagyis az Új Fiú lassacskán szépen beilleszkedtünk South Park gyerekei közé, sőt mit több, mi lettünk a fantasy birodalom királya. Csakhogy South Parkban létezik egy másik idősík is a távoli jövőben (azaz napjainkban). Az utcákon a rettegés az úr: a város összes macskája nyomtalanul eltűnt. Csak egy hős van, aki megpróbál az ügy végére járni, a Mosómedve. Ám hamar rájön, hogy itt valami sokkal sötétebb ármánykodás áll a háttérben, ő egyedül kevés lesz. Ezért kénytelen egy időgép segítségével visszautazni a múltba, hogy aktiválja a többi hőst. Lefordítva: Cartman átmegy a szomszéd utcába, ahol a srácok épp életre-halálra szóló fantasy-csatát vívnak egymással, és szól a haveroknak, hogy oké, a gyűrűk urás játéknak vége, mostantól a szuperhősösdi a menő.

South Park - The Fractured But Whole

Így kezdődik tehát az új kaland, a srácok eldobálják a fakardokat, és az igazság botja is bekerül a vitrinbe. Mindenki levonul Cartman pincéjébe, vagyis a Mosómedve főhadiszállására, ahol ő fel is vázolja a terveket, ki mit csináljon (hogy beindítsák saját mozis franchise-ukat). Itt következik a karaktergenerálás, vagyis ismét megalkothatjuk South Park-os énünket. Kezdésnek három hőstípus közül választhatunk, ami nemcsak kezdő álruhánkat, de természetesen különleges képességeinket, és a fejlődési lehetőségeinket is befolyásolja. Lehetünk a tűz urai, esetleg emberfeletti erő birtokosai. Itt kapjuk meg a minden hősnél kötelező sanyarú előtörténetünket is. Ha pedig nem szimpatikus az a hős, akit kreáltunk, utólag még változtathatunk rajta. A Mosómedve eleinte nem túl segítőkész, nem lát bennünk többet egy idegesítő zöldfülűnél. De azért megadja az esélyt, hogy bizonyítsunk, és kapunk tőle néhány pofon egyszerű kezdő küldetést.

South Park - The Fractured But Whole

Ahogy bejárjuk South Park utcáit, idővel ellenségekbe is botlunk: hol Káosz Kapitány csatlósai, hol a hatodikosok támadnak ránk. A harcrendszer ismét körökre osztva zajlik, mindig az a csapat kezd, amelyik megtámadta a másikat. Minden körben minden karakterünk bizonyos távolságon belül szabadon mozoghat, majd elindíthat valamilyen támadást vagy használhat valamilyen kiegészítőt. A támadások nagyon ötletesek, és zömében visszaadják a tipikus South Park humort. Vannak olyan támadások is, amelyek többkörös előkészítést igényelnek, ilyenkor az ellenfélnek van lehetősége elmozdulni a célterületről. Ez is mélyíti a taktikai repertoárt, ugyanis kis ügyeskedéssel könnyedén a ránk célzott támadás területére csalhatjuk az ellenséges harcosokat. A harcrendszer tehát az előző részben megismert vonalat viszi tovább, minimális változtatásokkal.

South Park - The Fractured But Whole

A karakterfejlődést, és úgy általában minden menedzselési feladatot a Coonstagram rendszeren keresztül végezhetjük el. Telefonunk segítségével alakíthatjuk külsőnket, állíthatjuk össze csapatunkat (vagyis hogy a harcok során mely hősök segítsenek nekünk). Itt találjuk a crafting menüt is, ahol kiegészítőket, jelmezeket és hasonlókat barkácsolhatunk magunknak a városban mindenfelé összegyűjtött szemétből. Hátizsákunkat is itt menedzselhetjük, ahogy statisztikáink és küldetéseink is itt követhetők nyomon. Ezen keresztül érhető el a város térképe is. És természetesen a hősünk különleges képességeit befolyásoló ereklyéket is itt aggathatjuk magunkra.

South Park - The Fractured But Whole

A The Fractured But Whole látványvilágáról picit feleslegesnek érzem írni, de azért illik. Lényegében e téren nem volt hova továbbfejlődnie a játéknak, hiszen ez a rész teljesen kötött. Ennek megfelelően tökéletesen ugyanazt az élményt kapjuk, amit a sorozattól vagy az előző játéktól. A szereplők mozgása, az arcjáték és úgy általában minden körítés abszolút hiteles. Ugyanígy a szinkron és a hangeffektek is azt hozzák, amit minden rajongó elvárhat. Az Új Fiú továbbra is néma, de ez adott az ő karakteréhez. A többiek pedig a már megszokott hangon, a megszokott stílusban szólalnak meg.

South Park - The Fractured But Whole

Én, mint a South Park jelenség rajongója, ismét elégedetten dőltem hátra. Amit láttam és átéltem, az szinte hibátlan. Azért csak szinte, mert egy pici keserű szájízt mégis hagy bennem a játék, de ez kizárólag azért van, mert kritikus vagyok. Ha nagyon fel akarnék róni valamit neki, akkor csakis azt tudnám, amit már a beszámolóm elején is említettem. Azaz hogy a South Park: The Fractured But Whole lényegében semmi újat nem mutat az elődhöz képest. Oké, más a téma és a karakterek, de egyébként tök ugyanazt az élményt kapjuk, mint a The Stick of Truth-ban. Hogy ez baj lenne? Nekem egyáltalán nem volt az, hiszen azt is imádtam. De biztos lesz olyan, aki azt mondja, hogy ez nem több egy méretes kiegészítőnél – amit persze teljes áron kínálnak. ■

értékelés

South Park - The Fractured But Whole

South Park - The Fractured But Whole
Pozitívumok
  • South Park humor, ahogy azt kell.
  • Érdekes harcrendszer.
  • Gyorsan megtanulható irányítás.
Negatívumok
  • Kevés érdemi újdonság az előző részhez képest
  • A készítők nem tudtak vagy nem mertek hozzányúlni a sikerrecepthez.

A South Park - The Fractured But Whole PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A cikk a PS4-es verzió alapján készült.

South Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But WholeSouth Park - The Fractured But Whole
South Park - The Fractured But Whole
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
South Park - The Fractured But Whole

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló