25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech G903 – kis lépésekkel előre

A Logitech új gamer egere apróságokban különbözik csak elődjétől, ám ezek jelentősen megdobják az árát.

Írta: GeryG

Logitech G903 – kis lépésekkel előre

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt járt nálam a Logitech G900 Chaos Spectrum, a svájci perifériagyártó akkori legmenőbb gamer egere. Élménybeszámolómból kiderült, hogy engem bizony megvett kilóra (na jó, legyünk stílszerűek, grammra) az egér, amelynek legfeljebb a borsos árát tudtam igazi negatívumként felhozni. És habár akkor azt gondoltam, hogy a G900-at nem nagyon lehet hová továbbfejleszteni, szerencsére a Logitech nálam sokkal kreatívabb és tapasztaltabb mérnökei máshogy látták. Így született meg a G903, amely tartogat néhány meglepetést.

Logitech G903 – kis lépésekkel előre

Ha egymás mellé tesszük a G900-at és a G903-at, fordulunk kettőt és öt percre behunyjuk a szemünket, majd újra kinyitjuk, akkor bizony nem tudjuk majd elsőre eldönteni, melyik melyik. A két egér gyakorlatilag teljesen egyforma, legalábbis felülről, szemből, hátulról és két oldalról nézve. Ez persze egyáltalán nem baj, hiszen aki szereti a Logitech jellegzetesen elegáns designmegoldásait, az ezt is szeretni fogja. Az egér hátán ott virít a 16,8 millió színben pompázó G logó. Előtte pedig a két főbillentyű között az elmaradhatatlan görgő, valamint a két működési mód (a szokásos, szakaszos görgetés, valamint a szabadon futó görgetés) közti kapcsoló kapott helyet. Ugyanitt látjuk az egér töltöttségi szintjét, valamint az előre programozott profilokat egyaránt jelző LED-eket is. A G903 megjelenése továbbra is egyszerre elegáns és sportos, ugyanolyan jól mutat egy irodában (feltéve, hogy bárki is gamer egeret vesz a munkahelyére...), valamint egy profi gamer íróasztalán. Illetve egy mondat erejéig érdemes megemlékezni a kétkezes kialakításról, valamint az oldalsó billentyűk cserélgetési lehetőségéről is, amely szintén a G900 hagyatéka.

Ha viszont a hátára fordítjuk az egeret, máris feltűnnek az első eltérések. A bekapcsoló gomb a középen elhelyezkedő szenzor háta mögül előre került, mivel a helyére az extra súly tárolóját tették. Egy ügyes (és vérlázítóan egyszerű) mágneses megoldással lehet a plusz súlyt rejtő tároló fedelét eltávolítani, majd oda behelyezni az egér mellé kapott 10 grammos érmét. Ez azonban csak akkor alkalmazható, ha nem szeretnénk használni a Powerplay töltőrendszert. De erről majd picit később.
A G903 elődjéhez hasonlóan kábel nélkül is rezzenéstelenül teszi a dolgát, de igény szerint a mellékelt közel kétméteres kábellel is használhatjuk. A dobozban pedig ott lapul a Lightspeed USB-adapter is, amely a Logitech ígérete szerint akár a vezetékes egereknél is gyorsabb és stabilabb működést kínál vezeték nélkül is.

Logitech G903 – kis lépésekkel előre

Ha pedig már a töltőkábelnél tartottunk, meg kell említeni a G903 talán egyetlen igazán fontos újítását a G900-hoz képest (a Lightspeed technológia és az extra súly mellett). Ez pedig a Powerplay töltőrendszer támogatása. Amennyiben az egér mellé vásárolunk egy Powerplay egérpadot, soha többé nem kell a töltöttségi szint miatt aggódnunk. Az alátéten ugyanis menet közben töltődik az egér akkumulátora, így lényegében mindig elérhető marad, sosem kell kábeldugdosással bajlódnunk.

Egy picit bajban vagyok, ha végső ítéletet kell mondanom a G903-ról. Az az igazság, hogy bármennyire is tetszett, nem tudom tiszta szívvel ajánlani szinte senkinek. Hogy miért? Az első és legfontosabb most is az ár. A G900 jelenleg 38-40 ezer forint körül vásárolható meg, ami persze még mindig drága egy egérért (de egy év alatt így is jelentősen lejjebb ment az ára). A G903 ezzel szemben 45-50 ezer forint körül mozog. Ez persze nem jelentős különbség egy újabb generációs egérért, csakhogy önmagában ezért a felárért csak plusz 10 grammot és a Lightspeed technológiát kapjuk. Utóbbi szép és jó, de egy átlagos felhasználót a G900 sem fogja soha cserbenhagyni. Ha viszont szeretnénk kihasználni a Powerplay funkciót is, ahhoz bizony a megfelelő mousepadet is meg kell külön vásárolnunk, ami nagyjából meg is duplázza kiadásunkat. Tényleg megér a dolog kb. 90 000 forintot?

Logitech G903 – kis lépésekkel előre

Összességében tehát a Logitech G903 egy remek egér, amely maximálisan képes kiszolgálni a gamerigényeket. De meglehetősen borsos ára miatt véleményem szerint csak a legelvakultabb márkahű vásárlók fognak lecsapni rá. Aki régi egerét most tervezi lecserélni, ennél jóval olcsóbban is talál remek megoldásokat. Aki jó egy éve beruházott a G900-ba, annak egyszerűen felesleges lecserélnie azt. Kivéve, ha mindenáron ragaszkodik az állandó töltéshez – akkor viszont számoljon az extra kiadással is.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!