Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus

Egy korábbi klasszikus kiváló újraalkotása PlayStation 4-en.

2018.01.30. 09:01 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

A Shadow of the Colossus a PlayStation 2 egyik legjobban sikerült, legegyedibb játéka volt. A több mint 10 éve megjelent akció-kalandjáték méltán kapott kiváló értékeléseket annak idején, a Fumito Ueada által megalkotott világ a szintén kultikus Ico szellemiségét vitte tovább. 2011-ben már készült PS3-ra egy HD remaster verzió ebből a két remek programból az amerikai Bluepoint Games fejlesztése alatt, most pedig egy teljes remake készült el a munkájukban a Shadow of the Colossusból. A játékmenet változatlan maradt, de az alapoktól építették újra az alkotóelemeket.

Shadow of the Colossus

A játék története elég sok mindent hagy a fantáziára és a képzelőerőre, csak annyi bizonyos, hogy ifjú főhősünk, Wander megérkezik Agro nevű lován egy ősi templomba. Egy elhunyt lányt cipel magával, akit egy oltárra fektetve kénytelen abban az égből szóló hangban megbízni, aki a feltámasztásának lehetőségével kecsegteti. Ehhez 16 óriási kolosszust kell főhősünkkel elpusztítani, amelyben csak egy ősi kard és íjunk lesz segítségünkre. Nem tudjuk, hogy ki a lány, és miért olyan fontos, de mégis minden áldozatot megér a megmentésének lehetősége. Innen indul a kaland, amelynek során nagyon kevés segítséggel, többnyire saját megérzéseinkre hagyatkozva kell megtalálnunk és elpusztítanunk a kolosszusokat.

Shadow of the Colossus

A játékmenet két részből áll össze. Mindig a központi templomból kiindulva kell megtalálnunk a következő kolosszust – ebben ősi kardunk lesz segítségünkre, ugyanis a fény felé tartva a pengéjét egy kék fénysugár jelzi a helyes útirányt. Amint a nagy és változatos terepen lovagolva elérünk aktuális célunkhoz, jön a második fázis, a kolosszus megsemmisítése. Mind a 16 behemót elintézése sajátos mechanikát igényel, minden esetben külön fejtörő annak megtalálása, hogy hogyan mászhatjuk meg a többnyire emeletes magasságú monstrumokat, hogy gyenge pontjaikba mélyesztve kardunkat elpusztíthassuk őket. Az egyszerre mechanikus és élő részekből felépülő kolosszusok szőrén és kiálló peremein tudunk megkapaszkodni, de ehhez sokszor trükkös módszereket kell alkalmaznunk. Így minden egyes összecsapás érdekes és egyedi, nem utolsósorban pedig izgalmas. Ugyanis a kolosszusok természetesen nem fogják csak úgy nyugodtan hagyni, hogy ledöfjük őket. Igyekeznek minél vehemensebben lerázni magukról, amit a staminánkat folyamatosan elhasználó kapaszkodással tudunk megakadályozni. Tehát amint egyre magasabbra jutottunk, és már a sebezhető ponton döfködjük a monstrumot, azon lehet izgulni, nehogy lerázzon minket, mert elölről kezdhetjük a feljutást. Több esetben az íjunkat is kell használnunk, akár a harc kulcsfontosságú elemeként, akár a kolosszus figyelmének felkeltésre.

Shadow of the Colossus

Tehát igazából a játék lényegi része a főellenfelek elpusztítása, és ezen kívül nincsenek is egyéb kisebb ellenlábasok vagy más hátráltató tényezők, némi mászáson, ugráláson, függeszkedésen kívül. A Shadow of the Colossus egy lényegretörő játék, lecsupaszított mivolta mellett azonban rejtélyes és egyedi is tud lenni.

Shadow of the Colossus

Ehhez az egyediséghez hozzátartozik a grafikai megvalósítás és a pályatervezés is, amely magán viseli Fumito mester zsenijét. A Bluepoint Games pedig tökéletesen építette újra korszerű formában ezt a klasszikust, minden egyes textúra, effekt és animáció szemkápráztató lett. Szinte rá sem lehet ismerni a 2005-ben megjelent játékra, olyan mértékű a fejlődés. A PlayStation 4 Pro géppel rendelkezők ráadásul kétféle módban is játszhatnak: a látványra koncentrálva 4K minőségben csodálhatják a tájakat, 30 fps sebességgel, vagy pedig a gyorsaságra összpontosítva 60 fps-sel vágtathatnak 1080p felbontás mellett. A sima PS4-gyel rendelkezőknek be kell érniük 30 fps-sel, de tapasztalataim alapján így is kifogástalan a játékmenet.

Shadow of the Colossus

Az irányítás az egyik olyan tényező, amelyen változtattak az amerikai fejlesztők, és az eredeti játék kissé nyögvenyelős kezelése most sokkal felhasználóbarátabb lett. Ugyan még néha most is előfordul, hogy nehézkes az irányítás, főleg a lóval való közlekedés során, de sokat javult a kezelhetőség. A kameramozgások is sokkal jobban követik az eseményeket, mint az eredeti verzióban, tehát ezen a téren is javulás történt. A hangok, zenék pedig maradtak az eredetileg is tökéletes formájukban.

Shadow of the Colossus

A Shadow of the Colossus egy olyan kultikus játék, amely méltán érdemes a figyelemre, és most a jelenlegi játékosgenerációnak is lehetősége nyílik teljes pompájában megcsodálni ezt a remekművet. A felújítás kiválóan sikerült, azzal együtt, hogy az eredeti mestermű minden lényeges eleme érintetlen maradt. Így aztán mindenkinek feltétlenül ajánlom a Shadow of the Colossus új verzióját, akik egy tökéletesen megvalósított, minden ízében egyedi játékot szeretnének bepótolni a legklasszikusabb alkotások közül. ■

értékelés

Shadow of the Colossus

Pozitívumok
  • Kiváló grafikai felújítás.
  • Továbbra is élvezetes, egyedi játékmenet.
  • Elgondolkodtató összecsapások.
  • Javított irányítás és kamerakezelés.
Negatívumok
  • Az irányítás még így sem tökéletes.
  • Lehetne kicsit hosszabb.

A tesztpéldányt a Sony Interactive Entertainment Europe biztosította számunkra.

Shadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the Colossus
Shadow of the Colossus
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Shadow of the Colossus

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló