25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Tello drón a DJI és a Ryze Tech együttműködéséből

Egy igazán jó ár/érték arányú kvadkoptert próbáltunk ki.

Írta: Dino 8 hozzászólás

Tello drón a DJI és a Ryze Tech együttműködéséből

A Parrot két kis drónjának őszi tesztelése után nemrég ismét lehetőségünk nyílt egy olcsóbb kategóriájú drón kipróbálására. A Tello ráadásul nem is egy akármilyen modell, mivel az egyik legismertebb gyártó, a DJI márkajelzése is rákerült a dobozra. Márpedig nem véletlenül: a Ryze Tech és a DJI közös fejlesztésének eredménye ez a repülő szerkezet.

Amikor azt írtam, olcsóbb, természetesen nem arra gondoltam, hogy bárki gondolkodás nélkül kiadna 33900 forintot egy ilyenért, de a 10-20 ezer forintos drónnak nevezett kütyük inkább a vicc kategóriába tartoznak, így beszerzésükkel nem sokat nyerünk, a következő lépcső viszont már 100-150 ezer forintnál kezdődik (és innen még jócskán van feljebb...), ami azért már jelentősen megterheli bankszámlánkat. Így viszonyítva pedig úgy gondolom, valóban kedvezőnek nevezhető az árcédula, amellyel egy árkategóriába kerül ez a drón a két említett Parrot modellel, miközben a Tello határozottan jobban szerepelt ár/érték arányt tekintve. Rengeteg funkciójával egy remek drón lehet mindazoknak, akik el szeretnének kezdeni ismerkedni az ilyen repülő masinákkal, és nem egy párszázezres cuccot akarnak az első bénázások során leamortizálni.

Tello drón a DJI és a Ryze Tech együttműködéséből

A tesztelés nem indult gördülékenyen, első körben azért, mert kiderült, hogy valami rejtélyes okból a telefonom, egy Xiaomi Mi A1 nem volt képes a drón wifijéhez csatlakozni (ha minden igaz, az volt a baja, hogy internet nélküli kapcsolat volt), de inkább nem húztam az időt a kísérletezéssel, helyette egy régebbi Doogee Y200-as és egy iPhone 5S-t hívtam segítségül, amelyekkel már simán ment minden, és hamar megjelent a drón kamerájának képe a kijelzőn. A második nehézséget az jelentette, hogy hároméves kisfiam azonnal bepánikolt, amint beindultak a Tello motorjai, és a hangosan zümmögő gépezet a magasba emelkedett, nemtetszését pedig „Apuci, állítsad már le” kiáltozással fejezte ki. (Mondjuk korábban az Ubtech Alpha 1 Pro is hasonló reakciót váltott ki szegényből – nem tudja, mitől mennek ezek, így inkább tart tőlük. Sebaj, majd kinövi. :-) ) Viszont mindkét „problémán” könnyen úrrá lehetett lenni, a tesztelés további részében pedig már nem adódott semmi nehézség.

Ahogy a Parrot két drónjáról is megállapítottam, hogy játék, úgy a 80 grammos Tello is egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható (ami azért is jó, mert így a szabályozásból is jóval kevesebb vonatkozik rá). Azonban míg ahogy említettem, árban nagyjából egy szinten van velük, képességei miatt sokkal több azoknál. Míg a Mambo és Swing 5-6 percet tudott a levegőben tölteni egy akkutöltést követően, a Tello ennek duplájára képes: 12-13 percig is vezérelhető maradt, mielőtt automatikusan leszállt volna – vagy ha ellenszegültem a landolási kísérletének, lepottyant. Ha szigorúak szeretnénk lenni, ez se eget rengetően sok, így ha valaki komolyabban gondolja, nem árt hozzá egy tartalék akku (7800 Ft), máskülönben a kb. 1 óra alatt feltöltött 1100 mAh-s áramforrással rövid ideig lehetünk csak a terepen.

Tello drón a DJI és a Ryze Tech együttműködéséből

A reptetéshez a telefon kijelzőjén jelennek meg a vezérlőeszközök, a Tello kamerájának élőképére rakva azokat. A bal oldali analóg „karral” a magasságot és a forgást szabályozhatjuk, a jobb oldali pedig az előre/hátra és jobbra/balra mozgáshoz van. Fontosnak bizonyult azt megszokni, hogy csak nagyon óvatosan szabad megkezdeni az irányítást, főleg, ha nem nyílt terepen vagyunk, máskülönben pikk-pakk nekimegyünk a szoba falának vagy egy fának. A 10 ezer forint körüli áron külön kapható bluetooth-os gamepaddel valószínűleg jobban ment volna a finom irányítás. Egyúttal azzal a hatótávolság is megnőtt volna, telefonról ugyanis 10-20 méter környékén már a legtöbb esetben panaszkodott a kütyü, hogy jelentősen gyengült a wifi-kapcsolat, a Bluetooth kontrollerrel viszont a gyártó adatai szerint akár 100 méter is elérhető. (Persze ha a környéken sok rádióhullámmal működő hálózat van, az is csökkentheti a hatótávot.) A repülési magasságot amúgy leszabályozták, 10 méternél magasabbra nem küldhetjük fel a Tellót.

Az aprócska drón persze kis tömegének „köszönhetően” sokszor láthatóan küzdött a természeti erőkkel, és bár igyekezett egy-egy nagyobb széllökést kompenzálni, már kis szellők esetén is figyelni kellett rá, hogy nem marad sokáig egy helyben a gép. A zuhanásokat viszont nagyon jól viselte, részben pont a pehelysúly miatt, de a propellereket íves műanyagdarabok is védik oldalról. Ha pedig mégis lejött egy-egy propeller, azt pillanat alatt vissza lehetett rakni, miután pár perces keresgéléssel előkerült a fűből. Vicces volt, hogy egy alkalommal, miután két propeller is leesett, a visszahelyezés után a drón indításkor inkább előrebukfencezett. Rövid ijedség és pár perc kísérletezés után jöttem csak rá, hogy 2-2 propeller más kialakítású, és sikerült pont fordítva visszaraknom kettőt, és ez okozta az átmeneti felszállásképtelenséget.

Egy kevésbé jól sikerült landolás
Egy kevésbé jól sikerült landolás

Az alapszintű irányítás mellett amúgy több jópofa trükköt is tud a Tello. Indíthatjuk például úgy, hogy tenyerünkben tartva kapcsolja be a négy propellert, és amikor eldobjuk, megáll a levegőben – így például egy szoba ablakából is kidobhatjuk egyszerűen a kert fölé; de akár a leszállást is kérhetjük, hogy az alá tartott tenyerünkbe ereszkedjen. (Az alján lévő érzékelővel a különböző objektumokat is érzékelni tudja, és segíthet a kikerülésükben ezáltal.) Tud körbeforogni panorámavideo készítéséhez, minket nézve körberepülni, esetleg távolodva emelkedni egy-egy látványos felvételhez. Haszontalanabbnak tűnt a bukfencezési képesség (ez maximum látványos, értelme ugyanis nincs), valamint a fel-le repkedés 1 méteres szintkülönbséggel, mintha egy labdán pattogna.

A drónban nem található beépített memória, így a felvételeket azonnal átküldi wifin a telefonra, amelyről vezéreljük. Fotókat 5 megapixeles szenzorral készít, általában megfelelő minőségben, azaz ahhoz, hogy a közösségi oldalakon barátainkkal megosszuk, bőven elegendő, de a részleteket néha kicsit elmossa. Videót 720p-ben tud rögzíteni (hangot nem vesz hozzá), de ennél már nagyon sokat számított, hogy milyen volt az adott pillanatban a wifi-kapcsolat. Ha kicsit is romlott a kapcsolódás, rosszabb eredményt kaptam, ami szétugró képet, kimaradó képkockákat jelentett. Emellett a drón billegését se tudja teljesen stabilizálni a felvételen a kamera.
A lencse amúgy fixen előre néz, így nem tudjuk magunkat fentről fényképezni, de igazából sokkal jobbnak bizonyult ez a megoldás, mint a Parrot kütyüjeinek lefelé néző optikája.

Tello drón a DJI és a Ryze Tech együttműködéséből

Érdekessége még a Tellónak, hogy letölthető hozzá programozási környezet is, amelyben kódelemeket jelző elemeket legószerűen összepakolva készíthetünk saját mozgásokat hozzá. Ezt sajnos nem sikerült kipróbálni: az asztali gépemen nincs wifi, a notebookon viszont a Scratch fejlesztői környezet nem futott valamiért megfelelően. A képek alapján olyan kódsorokból lehet létrehozni kis programokat, mint a sebesség beállítása, adott távolság megtétele valamilyen irányba, elfordulás valamekkora szögben, és persze használhatunk például ciklusokat is. Hasonló a felület, mint amit a LEGO Mindstorms robotokhoz is kaptunk anno.

Extra funkció még, hogy VR-headsethez kapcsolva gyakorlatilag a kamera szemszögéből láthatjuk környezetünket, és úgy irányíthatjuk a drónt, mintha a Descentben (vagy a nemrég megjelent Overloadban) lennénk.

Tello drón a DJI és a Ryze Tech együttműködéséből

A Tello tehát több, mint amire elsőnek tűnik: egy teljesen korrekt kis belépőszintű drón, amellyel bárki bátran megkezdheti a kis repülő szerkezetekkel való ismerkedést, és még fotózhat és filmezhet is a magasból. Aki pedig programozói vénával rendelkezik, még ennél is többet ki tud hozni a kütyüből.

A Tello drónt a DJI ARS hivatalos viszonteladótól kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

gregmerch
gregmerch [3766]
Nem is a magánszférám izgat annyira (bár két lánygyermekes apaként az is), hanem az általad is említett "mindenki bármit röptethet, és bármilyen károkat okozhat vele" hipotézis. Erről a részéről annyit csak, hogy igen, mindenkinek a kezében az okosteló, meg a sokkás fényképezőgép és/vagy kamera, és reális aggodalom manapság, hogy ha valahol valamit elmónikázol, akkor az bizony azonnal megy a netre, ahonnan ugyebár sosem kerül le. Ehhez ma már hozzá kell szoknunk, ez így megy, 2018 van, pont. De a saját portámon, vagy házamban ne kelljen már ettől tartanom (hogy pl. valaki egy ócsó repzivel levideózza az ablakból, ahogy a mosdóban félkómásan törlöm a csipát a szememből, és lövi is ki a világűrbe). Engem inkább az általad is említett dolgok zavarnak, hogy az a (valóban kb. ennyi) harmincezer drónpilóta, akinek erről papírja van, és akik regisztráltak valamilyen szövetségbe vagy egyéb szervezetbe, azok ne kerüljenek hátrányba néhány (vagy akár csak egyetlen) hülye miatt! Nagyon jó példa az íjászat, arról pont ugyanez a véleményem! A felelőtlen röpködésről az is felmerül bennem, hogy eleve nagyon komoly dolog az, hogy 120 méter fölé (vagy tiltott légtérbe - Paks, déli határszakasz, Liszt Ferenc és egyéb repterek környezete, Budapest északi része) NE vigyél semmilyen kütymákot, mert ott már zavarhatja a repülők irányvektorait és a földi irányítás vagy a légijárművek műszereit. Annyi a marha (sajnos tapasztalatból írom), hogy elég, ha csak egy tojik bármire, ott röpteti a a cuccát, ahol ő gondolja ("Kifizettem, megtehetem!"), és kész a baj! A szabályozás meg sehol nem tart (ld. az 50. Kék szalag idejére a komplett Balaton légterét egy joghézag miatt lefoglaló drónpilóta esetét a közelmúltból), így egyelőre nagyon sok mindent meg is tehetne bárki, aki szert tesz egy ilyenre, viszonylag büntetlenül. Azt meg ugye most ne is firtassuk, hogy egy ilyen - főleg komolyabb - röptethető masinával nem kis bajt is lehet - akár szándékosan is - okozni, mert ez nem az a topik.
Pras
Pras [5483]
Egyetértek, egy jogra alapozott, ellenőrzött jogosultság megszerzése a gépjármű-jogosítványhoz hasonlóan ésszerű anyagi és nem-materiális befektetés elvárása mellett teljesen ésszerű lenne, bár én inkább biztonság oldaláról közelíteném meg, semmint a privátszféra oldaláról. Mindenki zsebében ott figyel a kamerás, mozgást GPS-szel térképre vetítő mobil, az utcákon 3D utcaképet készítő, lassan autonóm kocsik haladnak, a köztéri kamera elvben akár a facebook adatbázisából is csipegethetne az arcfelismeréshez - összességében ez a hajó már elment úgy, hogy kis túlzással észre sem vettük.
Nem mintha nem méltányolnám a személyiségi jogaim érvényesítésének az - egyre inkább csak elvi... - lehetőségét, de ezen a ponton néhány drón már a kisebbik problémáim közé tartozik.
Ahogy olvaslak, magad is valami ilyesmit írtál, mégis úgy fogalmaznám meg az álláspontomat, hogy igen, az állampolgárok felnőttként kezelése, az emberi autoritás szellemében bárki röptethessen bármit, de ellenőrzötten és számonkérhetően. Ugyanúgy, ahogy pl. szerezhetnék jogsit vitorlázórepülőgépre, vagy mondjuk - papíron legalábbis, a gyakorlatban rohadtul nem, épp ezért nem a legjobb példa, de harminc fokban erre futja - vaskos kritériumok megugrása után elvi lehetőségem van lőfegyverhez jutni.

Csak míg mondjuk annak nem látom realitását, hogy egy Jantar vitorlázógép menzapénzből valaha is ki fog jönni, addig a dróntechnológiában látom a tömegtermelés potenciálját.

Azt hiszem, talán érzek a hozzászólásodban egy kimondatlan félelmet is, hadd magyarázzam meg. Személy szerint íjász vagyok, és bár a ""tradicionális"" íjak jóárasodása és durva elterjedése örvendetes, azért mindannyiunk seggében ott volt a zabszem, hogy ha valami balf*sz rosszul engedi el az ideget és üt egy nyolc milliméteres lyukat egy terhes anyuka bal szemgolyóján, akkor a törvényhozás arra úgy fog rárepülni, hogy az a csendes többségnek is nagyon fog fájni. Baleset történt, nagy zaj nem lett, érdekérvényesítő képesség van ugyan, az pedig egy legitim vita, hogy mennyire jó ötlet, hogy emberek effektíve fegyvereket használhatnak akár egy kutya közönséges regisztráció nélkül. Talán nem jó ötlet. Valószínűleg egy regisztráció beleférne a dologba. Nem tudom, csak gondolom, hogy a magyar drónos közösség is - joggal - félhet attól, hogy valami barom néhány kiló légcsavaros műanyagdarabot igen magasról, igen nagy sebességgel fog valaki fejében elhelyezni, és akkor megint egy hülye miatt fog szorulni harmincezer normális.
De itt most arról van szó, hogy továbbra is bemehessek a boltba, megvehessem az íjat harmincöt káért, a négy-öt nyílvesszőt, adjak nekik egy személyi számot meg egy aláírást, és ne szivasson halálra az állam olyan szűrőkkel, aminek az eredménye az, hogy a szakmát nem, de a hobbit effektíve megöli.
Ezt értem ezalatt, hogy "bárki röptethessen bármit".
Mindenesetre, ahogy olvaslak, nem is igazán a hozzászólásod vitatom, mint inkább csak hangosan gondolkodtam. :)

@Dino: Meggyőződésem, hogy lesz egy olyan piaci szegmens, akiknek a tesztben szereplő termék MÁR elég okos lesz, de MÉG elég olcsó. :) Személy szerint hajlandó lennék valamivel többet is adni egy olyan eszközért (legyen mondjuk 60k), amivel mondjuk, egy kirándulás alkalmával körbe tudok repülni egy várromot. Hasamra ütök: nem kell 4k, de legyen 1080p. Sőt - talán még az se, legyen HD, de az optika ne olyan leképezést adjon, mint a régi Nokiám. Nincs szükség 300 méterre, de bírjon egy húsz percet. Nincs szükség fizikai képstabilizációra, de legyen egy minimális, nehezen dobálható tömege. Lemondanék nyugodtan a 60 fps-ről, de legyen stabil és megbízható a framerate. Ilyesmik. :)
De valóban, már egy belső memória megléte is komolyan elgondolkodtatna akár a Tello-t illetően.
gregmerch
gregmerch [3766]
Elvileg az iPhone 6-os (illetve az utódai) tudják már az 5G-s jelet is fogni, használni. Ez sokban hozzájárul a teljesítményhez. A rázkódást pedig egy minimum 2, de inkább 3 tengelyű gimball orvosolni tudja - már ha nem az évszázad vihara tombol :-)...
gregmerch
gregmerch [3766]
Nem tudom, hogy jó lenne-e, vagy cél, hogy bárki röptessen bármit. Azt gondolom, hogy nem. A szakadék áthidalásához az áron és termékpalettán kívül egy a mostaninál jóval szigorúbb és komolyabb szabályozás kellene, amely - tudomásom szerint - még csak gondolati (a legjobb esetben is csak előkészítési) síkon mozog, legalábbis idehaza. Én pl. nagyon nem szeretném, ha a házam felett, vagy a fejem felett bármelyik vadidegen kütymákja röpködne és fotózna. Ez megint tipikusan egy olyan terület, amelynek előbb van piaca (mert valljuk be, ha valakinek van miből simán vehet több millió forintos drónt is egy elektronikai szaküzletben), mint pontos kritériumai. A másik, ami nem cél, hogy szülessen egy durván büntető regula, tele szankciókkal, amelyben a sok-sok kiskaput kihasználva az arra jogosult szervek képviselői minden piszlicsáré dologért megbírságolhatnák azokat is, akik teljes jogosultsággal, szakszerűen reptetnék a gépeiket. Ennek a kidolgozása az igazi kihívás, szerintem.
Dino
Dino [5981]
Pras: Igen, az ár/érték arány valóban nem minden igényhez passzol. Nevezzük ezt tanuló-/gyakorlódrónnak, amivel megszokod az irányítást, kísérletezel, mielőtt egy párszázezres nagyot veszel. Azt nem tudom, hogy ha más telefonnal próbáltam volna, akkor esetleg jobb wifi-jelet kaptam volna-e. (Bár most, hogy leírtam, jutott eszembe, hogy amikor sógorom iPhone 6-jával kapcsoltuk össze, akkor valamivel jobb minőségű videofelvétel készült, mint amikor a régi doogee-mmal.) A hozzászólásodat nézve igazából beépített memória vagy micro-SD foglalat oldaná meg az egyik dolgot - a szélrázást szerintem ilyen tömeg mellett képtelenség kiküszöbölni, szélmentes időben kell drónozni. :-DD
De meglátjuk, mit hoz a jövő, tuti csökkenni fognak folyamatosan ezeknek is az árai - a jogi szabályozás meg meglátjuk, elindul-e esetleg az életszerűség irányába.
A teszt során amúgy pl. kiderült, hogy szüleim telkén van valami sérülés a tetőn, apósoméknál meg telerakódott az ereszcsatorna valamivel - így valami kézzel fogható haszna is volt számomra a tesztnek.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)