Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty: Black Ops 4 - Blackout

Teljes pompájában is bemutatkozott a CoD legnagyobb újdonsága. Jó ez nekünk?

2018.10.15. 18:10 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

A múlt hét végén megérkezett az idei aktuális Call of Duty adagunk, ám a konyhában sertepertélő Treyarch ezúttal alaposan belepiszkált Infinity Ward nagyi sok-sok évvel ezelőtti receptjébe. Kivett belőle ezt-azt, hogy más alapanyagokkal helyettesítse azokat, hátha az új íz jobban elnyeri a kényes vendégek tetszését. Hiába, a Treyarch mindig is szeretett kísérletezni. Ám kotyvasztás közben egy picit talán megszaladt a kezük, amikor a legfontosabbnak ítélt új összetevőt adagolták. Így nem véletlenül lehet az az érzése az egyszeri kóstolónak, hogy a Call of Duty: Black Ops 4 bizony csak nyomokban tartalmazza azt, amit régen megszoktunk már.

Call of Duty: Black Ops 4 - Blackout

Előételnek ezúttal rögtön a fő fogást tálalnánk, hiszen a legtöbb vendég úgyis átugorja az étvágygerjesztőket, hogy rögtön hozzálásson a legínycsiklandóbb falatoknak. Ezt a konyhafőnök idén Blackout fantázianévre keresztelte. És tervei szerint olyan páratlan élményt kínál, amely rögtön elfeledteti velünk, hogy mi valójában egy jó adag multiplayer mód, némi egyszemélyes kampány körítés és desszertnek egy csipetnyi Zombies reményében tértünk be az utcáról. Ehelyett itt gőzölög előttünk a Blackout, mi pedig kicsit kétkedve ragadunk kést és villát, mert nem nagyon tudjuk, hogy ezt hogyan is szokás fogyasztani. Persze, valójában a szomszéd kifőzde nem is olyan titkos PUBG-receptjét másolták le, amelyet aztán igyekeztek a saját jól bevált hozzávalókkal díszíteni. Jó étvágyat hozzá!

Jó-jó, most, hogy ennyit beszéltünk kajáról, jöhet az érdemi beszámoló is. Mi is az a Call of Duty: Black Ops 4 Blackout? Röviden és tömören: a legújabb battle royale játék, amely megpróbálja lemásolni a PlayerUnknown’s Battlegrounds (számomra továbbra is érthetetlen) sikerét. És valljuk be, a legtöbb indulóval ellentétben van is rá némi esélye. Persze nem azért, mert bármi érdemi újdonságot vagy csak egy fikarcnyi saját ötletet belevittek volna a készítők. Hanem azért, mert a Call of Duty franchise címe az elmúlt évek megannyi kritikai buktája ellenére még ma is bőven elég jól cseng ahhoz, hogy milliók rohanjanak a boltokba a premier napján. És így a Blackout is milliókhoz eljuthat. A dolgon egy picit talán árnyal (legalábbis PC-n), hogy a készítők a jól bevált Steamet a Battle.net kliensére cserélték, de igazából az elvakult rajongókat ez sem fogja eltántorítani a vásárlástól.

Call of Duty: Black Ops 4 - Blackout

A Blackout legnagyobb erénye sok más BR-játékkal ellentétben, hogy nem érződik félkésznek. Oké, én bevallottan nem tartozom a legrutinosabb battle royale játékosok közé, de azért volt szerencsém néhány ilyen játékhoz az elmúlt időszakban. És ezek döntő többségéről üvöltött, hogy a készítők a lehető leghamarabb piacra akarták dobni őket, hogy ezáltal a lehető legnagyobb szeletet kaparintsák meg a tortából. Az érdemi munkát meg el lehet végezni a lassan szitokszóvá váló early access periódus alatt... Nos, a Call of Duty: Black Ops 4 esetében ez az érzés nem fogott el a teszt során. A Blackout ugyanis a sorozattól megszokott alapokat kapta meg mind játékmenet, mind grafika terén.

A játékszabályok tökéletesen megegyeznek a standard battle royale szabályokkal. Minden játékos felszerelés nélkül ugrik ki egy helikopterből, a pálya egy általa választott pontja felett, majd földet érés után igyekszik minél jobb felszereléseket összegyűjteni a hatalmas szigeten (ami valójában nem is sziget, de ez tök mindegy). A végső cél az összes többi játékos likvidálása, hisz jó hegylakóhoz méltón a végén csak egy maradhat. A játék folyamatosan mozgásra kényszerít minket, hiszen a szabadon bejárható terep fokozatosan zsugorodik, ha pedig körön kívülre kerülünk, azonnal veszíteni kezdünk életerőnkből. Így apránként egy pici területre zsúfolódik be minden még élő játékos, akik aztán leszámolhatnak egymással. Vagyis lényegében semmi újdonság.

Call of Duty: Black Ops 4 - Blackout

A Blackout körítése terén egyszerre volt szemfüles, ötletes és lusta is a Treyarch csapata. Szemfüles és ötletes, mivel fogta a sorozat korábbi multiplayer pályáit, és itt-ott szétszórta őket a szigeten. Ezáltal néha ismerős környezetben találhatjuk magunkat, legalábbis ha veterán CoD-játékosok vagyunk. És persze lusta is, mert ezzel a húzással rengeteg extra munkát megspóroltak maguknak a srácok. Sebaj, minket úgyis csak a végeredmény érdekel, azzal pedig ilyen szempontból nincs baj. A terep valóban hatalmas, amit szerencsére nem csak gyalogosan lehet bejárni, hiszen néha belebotolhatunk például egy quadba vagy helikopterbe is. Mindenfelé tömegével hevernek a fegyverek, azok kiegészítő, golyóálló mellények, hátizsákok, különleges felszerelések, gránátok, kötszerek és persze lőszeres ládikók. Kis szerencsével viszonylag hamar találhatunk a stílusunkhoz leginkább passzoló puskát, ami azért tud javítani az egyébként elég gyér túlélési esélyeinken.

A Blackout meglehetősen pörgősre veszi a figurát, legalábbis az általam próbált BR-játékokhoz képest. Szinte alig érünk földet, máris megjelenik az első szűkített kör, majd néhány perc elteltével ez is zsugorodni kezd. Ha valaki elég ügyes és kitartó, hogy a végső összecsapásokig kihúzza valahogy, akkor sem kell túl hosszú menetre készülnie. Egy party akár 10 perc alatt is lefuthat. Lehet, hogy tévedek, de nekem a PUBG ennél jóval lassabbnak érződött.

Call of Duty: Black Ops 4 - Blackout

Grafika terén pontosan azt kapjuk, amire egy Call of Duty epizódtól számítani lehet. Ránézésre pofás látványvilágot, a minimumra szorított interakciós lehetőségekkel. A tereptárgyak természetesen atombombával sem lökhetők arrébb, de legalább az ajtók nyithatók, az ablakokon is be lehet mászni és hasonlók. Az optimalizációra sem lehet nagy panasz (sok konkurenssel ellentétben), de azért néha-néha hajlamos a látszólag ok nélküli megakadásra a játék. De összességében jól vizsgázott, hiszen eljesen elfogadható látványt tár elénk, megfelelő stabilitással.

A Call of Duty: Black Ops 4 legfőbb vonzerejének tehát a Blackoutot szánták a készítők, ugyanakkor számomra erősen kérdéses, hogy jó stratégiát választottak-e. Az indok érthető, hiszen a battle royale az aktuális trend, amelyet egyre többen próbálnak meg meglovagolni. Köztük immár néhány jelentősebb stúdió vagy franchise is. A CoD sem akart ebből a buliból kimaradni. Csakhogy nagyon érződik az egészen, hogy az Activision és a Treyarch a lehető legkisebb ráfordítással szeretné megfejni a tehenet, vagyis nem számíthatunk semmi egyedire, semmi újítóra. Csak a szokásos battle royale. Ez pedig önmagában – akármekkora név is a Call of Duty – nem biztos, hogy elég lesz új játékosok bevonzására. Itt picit ellentmondok ugyan az előbbi önmagamnak, de a lényeg összegezve: a Call of Duty név elég nagy ahhoz, hogy eladja a Blackoutot, de a Blackout önmagában nem elég nagy durranás ahhoz, hogy eladja az aktuális Call of Dutyt.
U.i.: Természetesen nem állunk meg a Blackoutnál, készül a Call of Duty: Black Ops 4 teljes tesztje is!

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a magnew biztosította.

Call of Duty: Black Ops 4 - BlackoutCall of Duty: Black Ops 4 - BlackoutCall of Duty: Black Ops 4 - BlackoutCall of Duty: Black Ops 4 - BlackoutCall of Duty: Black Ops 4 - BlackoutCall of Duty: Black Ops 4 - Blackout
Call of Duty: Black Ops 4
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Call of Duty: Black Ops 4

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló