25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Giana Sisters: Twisted Dreams – Owltimate Edition

A Tini Lázadó Gyerkőcök végre Switchen is zúznak.

Írta: gregmerch

Csak a hozzám hasonlóan közepesen ifjú titánok emlékezhetnek arra, amikor 1987-ben a Commodore 64 egyik legütősebb soundtrackjével felvértezett platformere, a német illetőségű Rainbow Arts brigádjának The Great Giana Sisters címre keresztelt játéka hatalmas port kavart. No nem azért, mert annyira jó lett volna – még ha nem is volt rossz –, hanem azért, mert gyakorlatilag a már említett muzsikán kívül mindenben irgalmatlanul hasonlított a Nintendo akkoriban bő másfél esztendős programjához, a Super Mario Bros.-hoz. Lett is belőle jogi csetepaté, meg hetedhét országra szóló perpatvar, aminek köszönhetően a germán csapat a folytatást immár robotokkal készítette el Szuper Mariann és hugicája helyett. Ettől függetlenül az alkotás tagadhatatlanul bevonult a játéktörténelembe, így 2009-ben meg is kapta a maga teljesen újragondolt remake-jét a(z akkor még síkbeli) DS-en, a néhai Spellbound gondozásában. A Giana Sisters DS – és számos későbbi portja – annyira sikeresnek bizonyult, hogy tervezett folytatása a szintén német Black Forest Games Kickstarter kampányában bőven hozta a megcélzott összeget. 2012-ben így kerülhetett piacra az a készítők által csupán az „eredeti első rész dédunokájaként” aposztrofált új epizód, a Giana Sisters: Twisted Dreams, amely kisvártatva egy egészestés kiegészítőt is kapott, Rise of the Owlverlord címmel. Nos, miután az elmúlt években szinte minden mai platformra elérhetővé vált a program több különféle változata, nemrégiben a HandyGames és a THQ Nordic jóvoltából a Nintendo Switch tulajdonosok is végre nekiveselkedhettek a játék talán legteljesebb kiadásának, a Giana Sisters: Twisted Dreams – Owltimate Editionnek.

Giana Sisters: Twisted Dreams – Owltimate Edition

A 2009-es előzményeket folytató történet szerint az időközben tinédzserré cseperedett Giana húgát, Mariát a rémálmok birodalmának zakkant fősárkánya, Gurglewocky rabolja el a lány gyémántjaival együtt. A fiatal csajszi utánuk iramodik hát, hogy végül több világ számos pályáján átverekedve magát leszámoljon a rémmel, visszaszerezze tesóját és kincseit, no meg ha már ott van, akkor jól körbe is szaglásszon.

Giana Sisters: Twisted Dreams – Owltimate Edition

A programban minden megvan, ami a platformjátékok műfaját naggyá tette: kisebb-nagyobb ellenfelek, normál fokozaton is kellemes kihívást jelentő pályák, számtalan gyűjtögetnivaló, titkos és bónusztartalmak, karakterünket segítő képességek, változatos platformok és minden egyéb. Giana tini lelkületét szerintem zseniálisan csempészték be a játék alapmechanizmusaiba azáltal, hogy a lázadó kamasz képes manipulálni környezetét. Ez abból áll, hogy saját magát át tudja édes kiscsajból apai szemmel nézve hajmeresztő punk dominává változtatni bármikor, ami azonban együtt jár a külvilág, vagyis az álmok birodalmának ezzel párhuzamos, és egyben fordított irányú átváltozásával. Magyarul ha Giana éppen arany csillagvirág, akkor a díszlet rémálmainkat idézi, míg az édi-bédi kulisszához a gótba hajló punk rémlányka tartozik. Ha mindez nem lenne elég, bizonyos pályaelemek és begyűjtenivalók is csak az egyik, avagy a másik változatban kapnak helyet. Így például egy platform csak az egyik esetben jelenik meg, ami a rémálomföldön utunkat álló kerítés, az az álombirodalomban bizony csak egy szál virág, a piros és a sárga gyémántok bezsebelése csak itt vagy ott lehetséges, míg a kékeké bárhol, és így tovább, ami bizony nagyon megbolondítja és egyben meg is határozza a játékmenetet. A sima verzión és a kiegészítőn kívül a 2012-es, illetve 2013-as halloweeni és karácsonyi modok is bekerültek a gyűjteménybe, amely utóbbiak teljesen átalakítják a már ismerős területeket, így az alapjátékot kimaxolók számára is abszolút új kihívást jelentenek. Az egyből elérhető normál és nehéz nehézségi módok mellett akadnak egyéb, még nehezebbek is, amelyeket azonban meg kell nyitnunk, és a sima játékon kívül időre menő rohanást is választhatunk, ha ahhoz van kedvünk.

Giana Sisters: Twisted Dreams – Owltimate Edition

Mindehhez remekbeszabott képi világ társul, amely az egyik legszebb, amit az utóbbi időben hasonló stílusú alkotásban láttam. A szintek kétdimenziósak, de a háttérben mindvégig feltűnik egyfajta az előtérhez hasonló díszlet, és a világok közti váltás is nagyon látványosra sikerült, ráadásul folyamatos és hosszú töltögetés nélkül. Ami azonban talán még ennél is jobb hangulatot teremt, az a csak szuperlatívuszokkal illethető zeneanyag. Ezt az eredeti első rész zeneszerzőjén, Chris Hülsbecken kívül a Giana Sisters DS komponistája, Fabian Del Priore, illetve a svéd Machinae Supremacy nevű metalbanda jegyzi. Del Priore és a skandináv nehézfémes zenekar összjátékát, illetve Hülsbeck eredeti szerzeményét egyszerre játssza le a program, és a két hangsáv között a világok – és Giana két alakjának – átváltásakor szintén átkapcsol a játék (igaz, a főmenüben van lehetőségünk az egyes hangsávok közötti választásra is). Ez az apróság olyan atmoszférát teremt, ami – belevéve azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a zenebona ráadásul nagyon dallamos is – plusz egy nagy lapáttal rádob minden egyéb ötletre és megoldásra. A vezérlés számomra néha kicsit nehézkesnek bizonyult, ami nem csupán azért lehetett így, mert nagyon gyors váltásokra volt folyamatosan szükség, hanem az sem segített benne, hogy az analóg kar gyakran tévedett, az iránybillentyűkkel azonban sokkal kevésbé volt egyszerű az átlós vonalú mozgások kijelölése. Én ezért tévén játszva át is váltottam rendszerint a Pro kontrollerre a Joy-Con helyett – azzal valamivel könnyebben mentek a dolgok.

Giana Sisters: Twisted Dreams – Owltimate Edition

A Black Forest Games 2012-es játékát, a Giana Sisters: Twisted Dreamst hat esztendőnyi várakozás után most végre talán minden eddiginél teljesebb formában vehetik kézbe a Nintendo Switch felhasználók is. Az Owltimate Edition alcímre keresztelt „all in” változat a játékhoz megjelent összes modot és az egészestés kiegészítőt is tartalmazza. Bárki, aki 0-tól 99 éves korig belevág ebbe a zseniális megoldásokkal operáló, remekül kivitelezett alkotásba, az biztosan kiválóan fog szórakozni. Nagyon meg lennék lepve, ha nem így lenne.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Remek grafika
  • Nagyon ötletes játékmenetbeli megoldások
  • Zseniális hanganyag
  • Jókora szavatosság, hála a számos modnak
Negatívumok
  • Joy-Connal egy kicsit nehézkes lehet az irányítás
  • A hajhullás esélye most is viszonylag magas
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!