25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Book of Demons teszt – mobilos hack-and-slash PC-re

Procedurálisan generált dungeonök, akár 10 perces játékhoz.

Írta: Wing

Ebben a rohanó világban – kezdhetném a cikket, ha szeretném a közhelyes kezdéseket. Szóval manapság, amikor a család–munka–szórakozás háromszögben elég nehéz megtalálni az egyensúlyt (oké, nyilván akkor sem volt könnyű, amikor a munkaidő nem 8, hanem napi 16 óra volt), néha jól jöhet, ha van olyan játék, ami elé le lehet ülni akár tíz percre is. A Book of Demons pont ilyesmivel kecsegtetett: ha nem érsz rá egész délután játszani, a játék bármikor generál neked (procedurálisan) egy dungeont, amit akár 10 perc alatt is végig lehet tolni. Ez roppant szimpatikus volt, ezért egy ideje már Steam wishlisten volt a játék, amikor is betoppant egy tesztpéldány.

Book of Demons teszt – mobilos hack-and-slash PC-re

A Book of Demons készítői elég ambíciózusak: a főmenüben rögtön kiderült, hogy a BoD egy különböző stílusú játékokból álló 7 részes sorozat, a Return 2 Games része, amely a készítők elmondása szerint a számítógépes játékok hőskorába repít majd vissza minket, jelentsen bármit is ez. Ebből az első játék tehát tesztünk alanya.

A Book of Demonst a fejlesztők a hack-and-slash és kártyagyűjtős játékok szerelemgyerekeként aposztrofálják, bár ez némileg megtévesztő, a kártyák ugyanis tulajdonképpen az RPG-ben megszokott tárgyakat (fegyver, pajzs, ilyen-olyan képességnövelő cuccok, varázslatok stb.) helyettesítik. Karaktereink statjai minimálisak, csak HP és mana van, tehát ne számítsunk Baldur’s Gate szintű komplex karakterépítésre. Jópofa ötlet, hogy a képességnövelő kártyák és a varázslatok között nekünk kell egyensúlyoznunk. Előbbiek ugyanis – hatékonyságuktól függően – folyamatosan szívják a manánkat, így minél többet aggatunk magunkra, annál kevesebbet tudunk varázslásra fordítani.

Book of Demons teszt – mobilos hack-and-slash PC-re

Maga a játék története egyébként nem túl bonyolult: van a faluban egy nagy katedrális, alatta vannak dungeonök, legmélyén a főgonosszal – ilyet talán már láttunk korábban. A csavar ott van, hogy valóban mi dönthetjük el, milyen hosszú legyen az adott szint – a játék pedig az eddigi teljesítményünk alapján segít megtippelni a végigjátszásához szükséges időt. Persze ha csak egy rövid körre jöttünk, nem sokat haladunk előre a történetben, haladásunkat pedig folyamatosan nyomon követhetünk százalékos formában.

A játékmenet érdekes hibrid, sajnos komoly limitációkkal. Először is csak előre megadott útvonalakon mozoghatunk előre vagy hátra, illetve a kereszteződésekben tehetünk 90 fokos kanyarokat. A szörnyek ezzel szemben szabadon mozoghatnak. Érdekes módon a tankszerű karakterem (mellette van egy íjjal operáló kósza, és egy varázslatokat használó... nos, varázsló) valami oknál fogva 15-20 méterről is képes megsebezni az ellenséget. A nehézség szépen fokozatosan emelkedik, minél mélyebbre haladunk, annál többször kell majd visszavonulni (és town portalozni egyet a faluba). Szörnyekből sokféle van, ráadásul egymástól eléggé különböznek, szóval ez egy jó pont.

Book of Demons teszt – mobilos hack-and-slash PC-re

Alapvetően nem rossz a Book of Demons, de bevallom, hiányolom a mélységet belőle. Két-három óra játék után már kicsit monotonná vált, a sztori pedig egyelőre kevés volt ahhoz, hogy lekössön – bár ebben biztosan közrejátszik az is, hogy párhuzamosan a már fent említett Baldur’s Gate-tel játszom, ami valószínűleg a legjobb RPG, ami valaha készült. A grafika és a játékmenet alapján mobilra vagy tabletre inkább el tudnám képzelni ezt a játékot, de a készítők egyelőre csak a PC-vel foglalkoznak. Őszintén kíváncsi leszek a sorozat többi hat játékára, bízom benne, hogy azokat is be tudom majd mutatni. A Book of Demons tehát kezdésnek nem rossz (bár a jelenlegi 20 eurót sokallom érte), néhány órára leköti az embert, de érdemes megvárni egy nagyobb leárazást.

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Procedurálisan generált dungeonök
 • Sokféle ellenfél
 • Megvan a hangulata
Negatívumok
 • Egy idő után monotonná válik
 • Alapvetően elég egyszerű játék

További képek

 • Book of Demons
 • Book of Demons
 • Book of Demons
 • Book of Demons
 • Book of Demons
 • Book of Demons
 • Book of Demons
 • Book of Demons
 • Book of Demons

Book of Demons

Platform:

Fejlesztő: Thing Trunk

Megjelenés: 2018. december 13.

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!