25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

A kellemes erőnek nem kell feltétlenül karácsonyfába öltöznie...

Írta: Sityi 14 hozzászólás

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Ha azt mondom: Dell, szerintem a legtöbbünknek a jóképű monitorjaik (tudom, gyenge poén volt...) és leginkább az üzleti gépeik villannak be. Ha azt mondom: Alienware, akkor mindenki a végletekig kihegyezett játékoskonfigurációikra asszociál, legyen az asztali PC vagy laptop — természetesen ennek megfelelő extravagáns designnal és sok-sok színes fénnyel. 2006-ban a Dell megvette az Alienware-t, és a jelek szerint ellesett pár dolgot tőlük — hogy utána a saját konkurenciája legyen? Első pillantásra ez lehet a helyzet, ugyanis a Dell kb. 2015 óta a saját neve alatt is futtat különféle gamer laptopokat. Ez régen az Inspiron 7000 sorozat volt, 2017-től kezdődően viszont a G3/G5/G7 típusjelzés alatt futnak. Jelen tesztünk alanya pedig a G5 5587 — lássuk akkor, mit is kapunk mintegy 510 000 JMF (jó magyar forint) leszurkolása után, ha ezt választjuk.

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Ellentétben az X-akták ihletésű testvérmárkával itt csilli-villi nincs. Fekete kasztni piros betéttel vagy fordítva, ez a választék, és ez a visszafogottabb stílus kedvelőinek kedvez. Félreértés ne essék, lehet RGB világítással kidekorált gépből is szépet összehozni (és nem csak egy csillámunikornishányást), de nem mindenki szeretné, ha irányfénynek néznék a gépét, plusz ahogy az MSI Prestige laptop tesztjében céloztam rá: még akár munka miatt is szükség lehet egy erős gépre, amit egy tárgyaláson is ki lehet rakni az asztalra. Mondjuk feltűnést így is fog kelteni: a 15,6”-os méretű kijelző alatt mai mércével nézve vaskos gépház lapul, a hátrafelé (a kijelző alá) vezetett hűtő rácsai adnak némi morcipán megjelenést. Két oldalt találjuk a csatlakozókat, a Type-C USB port egyben Thunderbolt képességekkel is rendelkezik, az Oculus Rift csatlakoztatásához szükséges Type-A USB portok száma pont megvan a HDMI csatlakozóval egyetemben, így jogos az Oculus-ready matrica a csuklótámaszon ilyen szempontból is. No meg amiatt is, mert egy i7-8750H processzor (6 mag/12 szál, alapórajel: 2,2 GHz, maximális turbó: 4,1 GHz), 16 GB RAM (szerencsére kétcsatornás módban) és egy GeForce 1060 6 GB Max-Q bútorozott össze a gépházban egy 250 GB-os SSD és egy 1 TB-os HDD társaságában. A hálózatról vezeték nélkül egy Intel Wireless-AC 9560 wifi-modul gondoskodik (természetesen Bluetooth is van), a vezetékesről pedig egy Killer E2400-as gigabites vezérlő gondoskodik. És itt álljunk meg egy szóra, ahogy azt anno Vágó István mondogatta Grétsy László nyelvészprofesszornak. A félreértések elkerülése végett ettől nem lesz gyorsabb vagy jobb az internetkapcsolat, csupán hardveresen segít a hálózati forgalom priorizálásában, azaz tehermentesíti a processzort.

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Az ergonómiával kapcsolatban alapvetően jó benyomásaim vannak, de azért akad egy-két dolog, amin lehetne javítani. A képernyő nem meglepő módon hozza a Dell minőséget: a Full HD felbontású, 60 Hz-es IPS panel nagyon szép képet ad, és játék közben gyos mozgásoknál se láttam jelét képminőség-problémának. A billentyűzet magyar kiosztású, szigetes elrendezésű, fehér háttérvilágítással, és szerencsére kevés gomb esett áldozatul a „férjen el valahogy” tervezési filozófiának (a Pause/Breaken és a Scroll Lockon kívül nem látok hiányzókat). Az elrendezése jó, nem ütöttem félre gépelés közben olyan sokat (csak a rám jellemző mennyiséget), játék közben is kézreáll (ha hozzászoktunk a gombok méretéhez és elhelyezéséhez). Az egyedüli dolog, ami itt zavart az az, hogy a gép éle kicsit vágja a csuklómat... A tapipad kellemesen magas, a szélessége viszont lehetne nagyobb. Támogatja a többujjas gesztusokat, viszont nem találom, hol lehet kikapcsolni egyszerűen (a Windows 10 viszont készségesen letiltja automatikusan egér csatlakoztatásakor, ha beállítjuk). A webkamera teljesen átlagos, ahogy a hangszórók is. A hűtés teszi a dolgát, de nem mondhatni, hogy annyira csendben — jelen cikk írása közben is fel-felmordul a ventilátor. Játék közben meg is jön a hangja, de nem túl zavaró mértékben, de attól még mindig áll a jótanács: fülessel érdemes ilyen gépen játszani.

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Ha már a játékok szóba kerültek, nézzük ezt a részt is! A szokásos benchmarkeredményekről és a beállításokról készült képeket a galériában találhatjátok, itt csak összesítve értékelném a gép által nyújtott teljesítményt. A legtöbb játékban kompromisszum nélkül megvan a 60 képkocka/másodperc átlagsebesség, egyedül az Ashes of the Singularity az, ahol nem maximális grafikai részletesség mellett futott a teszt. A Frostbite-motoros játékokban (Star Wars Battlefront II és Battlefield 1) szintén szépen felcsavart grafikával kergettem a birodalmiakat és a szovjeteket, itt néztem a proci órajeleit is, mit csinál alapos terhelés mellett. Ugyebár az elméleti maximum, amit ez a proci tud, az 4,1 GHz — nos, ezt a gép tudta is, csak nem túl sokáig. Azért nem olyan gyászos a helyzet: 80 fok környékre állt be a hőmérséklete (kb. ugyanennyire a GPU is), és a 3,9 GHz-et egész stabilan tartotta, ha nem is mindig minden processzormagon. Szép teljesítmény ez egy alapvetően mobil eszköztől, megsüvegelendő...

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Ami viszont a melegedést illeti: a billentyűzet fölötti rész a kijelző zsanérjáig kellemetlenül forró tud lenni még lightos használat mellett is, játék közben meg kazán forróságú. A funkcióbillentyűk nyomkodása így kicsit kellemetlen lehet... Viszont játék közben sem érződik nagyon melegnek a billentyűzet és a csuklótámasz, így a hosszabb szórakozásnak sincs ilyen szempontból akadálya. Egy laptophűtő valamennyit segít a dolgon, de az se olyan hatékony, ugyanis relatíve kevés szellőzőnyílás van a gép alján.

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Az apróbb bakiktól eltekintve viszont azt kell mondjam, jól összerakott gép a Dell G5 5587. Nem olcsó, ez tény, viszont játékosgépet asztali vonalon monitorral együtt nem sokkal olcsóbban lehet kihozni, ha hasonló teljesítményre vágyunk. Fura ezt leírni, de gregmerch-csel pont erről beszélgettünk a napokban, hogy a mai gamer laptopok bizony már nem a kompromisszumokról szólnak (persze egy adott árszint felett), és ennek egyik ékes példája jelen tesztalanyunk. Dino, biztos, hogy vissza kell adnom a teszt végeztével?

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Dell G5 5587 – Gamer laptop RGB nélkül?

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1614]
Rendes hűtés van ebben, és messze nem vékony. Azzal már lehet vitatkozni, hogy az általam reklamált területen miért olyan forró (csak meg lehet oldani valahogy, hogy a meleg ne gyűljön ott annyira fel), de azért ez nem egészen általános minden laptopra. Az MSI Prestiege, az vékony, mert az ultrabook - ez pedig hagyományos méretű laptop.
A mobil processzorok és GPU-k pedig nem ugyanazok, amik az asztali gépekben vannak. A fizika nem változott, ez tény, de a benchmarkok eredményeit is megnézted? Csak mert a számok nem egészen azt mutatják, hogy lassú lenne a gépezet - és igenis, asztali PC-ken megszokott eredményeket látunk.
Throttling: a cikket olvastad amúgy? Írtam, hogy igen, throttlingol, de messze-messze nem vészesen. A megadott alapórajelet minden körülmények között tartja. Amit boostolni tud, az már kvázi ajándék, és annak az ajándéknak a nagy részét is megkapjuk simán - a maximumot meg rövid időre. Az asztali gépem csak amiatt tud mindig full maximális teljesítményt leadni, mert vízhűtés van rajta. Ezt laptopban egyelőre nem lehet piacképesen megoldani. Térjünk erre vissza akkor, ha ez teljesült. A hang ugyanez, írtam a cikkben, hogy hangos, ha nyúzzuk - és nem előnyként tüntettem fel. Akkor miért is kellet ezt külön felhozni?
A garanciaidőt is simán túlélik, ha karbantartják őket. Józanabb emberek az autójukat is elviszik néha átviszgálásra, hogy tovább bírja - miért is ne lehetne ezt megtenni egy laptoppal? Sem autót, sem laptopot nem adnak úgy el, hogy az gondozásmentes - csak épp a legtöbb vásárló rá se pillant a mellékelt tájékoztatókra, hanem instant vágja a szelektív hulladékgyűjtőbe a csomagolással együtt.
Józan gyártó használatra ad el terméket. Az ugyanis nagyon nem érdeke, hogy híre menjen annak, hogy rossz cuccot gyárt - főleg most, a XXI. században, amikor pillanatok alatt elterjedhet bármi a aneten, hála a különféle szociális és egyéb információs csatornának (Facebook, Twitter, Reddit, stb.).
Az ár meg egy olyan dolog, hogy ingyen senki sem szeret dolgozni. Mind az Intel, mind az Nvidia komoly pénzeket ölt ezen termékek kifejlesztésébe. Nem azt mondom, hogy ezekután kérhetnek bármennyit, de ha a többi hasonló teljesítményű laptophoz hasonlítjuk ennek az árát, akkor csak rendben van. És miért is kellett pont ezt a két gyártót kiemelni? Nem tudom, ki gyártotta például a kijelzőpanelt bele, de akkor ezzel a lendülettel ekézhetnéd az AUO-t/LG-t/Samsungot is akár. Vagy mondjuk a Foxconnt, mert jó eséllyel ők gyártották az alaplapot bele. Vagy ott a DDR4 RAM gyártója is akár, ott például nyomozás van kartellezés miatt folyamatban. És még sorolhatnám...
Én megértem, ha neked nem tetszenek a gamer laptopok, de akkor ezt jó lenne, ha értelmesen és higgadtan indokolnád meg, mert ez a hozzászólásod igazából csak fröcsögés és nélkülöz minden szakmaiságot.
Peace...
BAlam
BAlam [59]
Kár érte, megint egy ipari hulladék elektromos sűtőlap félmilláért. Egy 4cm vastag házban rendes hűtéssel ennyiért egy komoly kis gép lehetett volna.

Vicces, hogy a mai napig bekajálják az emberek, hogy azt a teljesítményt amit asztali gepben 12-14cmes ventivel 1kg os bordával lehet lehűteni. Azt hiszik hogy majd egy 2cm vastag 4cm-es ventivel szerelt notiban megkapják mert i7, meg 1060 van ráirva...kacag a vakbelem.
A fizika nem változott már nagyon régóta...

Ezeke a notik mar egy rövid teszt erejeig is throttlingolnak, nagyon nem tudják folyamatos játék/renderelés munka alatt amit a hardver tipus cimke sugall. i3-as teljesítményt 1030/50-es szintu fps, amit tudnak ezek a lapos notik a gyakorlatban 40-50 fokos tasztatúra hőmérséklet mellett és általában garancia időt éppen, hogy túlélik ha szerencsés vagy és légkondis pormentes irodában használod.

Nem is beszéltünk még nyári 30-35 fokos szobahőmérsékletről, porról (ami a laptopok első számú ellensége a magas hőmérséklet mellett) Se a fülsűketítő hangzavarról amit terhelés alatt ezek a csoda lapos notik hűtőrendszere produkál.

Eladásra van gyártva nem használatra akárcsak a kategória 99%-a.
Hogy miért ilyen drága? Mert nincs konkurrense, se az Nvidianak, se az Intelnek mobil fronton, annyit kérnek az alkatrészekért amit akarnak.
gregmerch
gregmerch [3766]
Természetesen a fő hardver-triász pontos típusa mellett (ahogy azt Sityi is írta).
gregmerch
gregmerch [3766]
Memória típusa, megjelenitő (monitor) paraméterei, háttértár típusa és mennyisége, és a "csicsamicsa" állhatnak mögötte. No és persze a csatlakozók típusa és a brand. Szerintem.
Sityi
Sityi [1614]
Márka, típus? A Dell jellemzően nem szokott a legolcsóbb választás lenni. A kijelző milyen paneles: TN vagy IPS? Az az i7 proci pontosan milyen típusú? Ha U a vége, akkor jó eséllyel az egy alacsony fogyasztású 2 mag / 4 szál cucc, nem túl nagy teljesítménnyel... Ezek pedig mind jelentősen befolyásolják az árat.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (14 db)