25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Patriot Viper Gaming V370 headset teszt

Beugró szintű, virtuális térbeli hangzást ígérő füles járt nálunk.

Írta: gregmerch

Patriot Viper Gaming V370 headset teszt

Először meglehetősen bambán néztem magam elé, sűrűn pislogva, amikor beérkezett a szerkesztőségbe két Viper márkanevű gamer periféria, amelyek közül a Viper Gaming V370 headset végül nálam kötött ki. Eddig a magam részéről sohasem hallottam erről a termékcsaládról, de kis kutatás után kiderült, hogy a kaliforniai Szilícium-völgyben 1985-ben megalakult Patriot vállalat áll mögötte, amely eleddig leginkább memóriamodulok és háttértárak területén tette le a névjegyét a piacon. Ezek szerint, mint gyakorlatilag minden gyártó, ők is meglovagolják az e-sport őrület által keltett hullámokat, és immár kifejezetten játékosoknak szánt perifériát is készítenek az említett hüllő stilizált logójával és nevével fémjelzett brand égisze alatt.

Jómagam a „gééééémeeeerrrrr” cuccok nagy rajongójaként elég rendes gyűjteménnyel rendelkezem különféle rágcsálókból, fülesekből, klaviatúrákból és egyebekből, így nagy érdeklődéssel vártam egy számomra ezen a területen eleddig ismeretlen, feltörekvő versenyző egyik jelenlegi csúcsmodelljének kipróbálását. A hivatalos honlapon a termék csomagolásával összhangban profi, felsőkategóriás teljesítményt ígértek, virtuális 7.1-es térbeli hangzással, teljes RGB-spektrumban történő fényorgiával, mélyhangkiemeléssel és mindennel, amit csak egy igényes játékos elvárhat manapság. Kibontva a dobozt, a meglehetősen letisztult formákkal rendelkező, abszolút a szolidabb vonalat képviselő headseten kívül egy pár plusz fülpárnát, néhány matricát, egy nem túl bőbeszédű instrukciós lapot és egy szövet hordszütyőt találtam. Gyorsan be is dugtam az USB-csatlakozót a megfelelő portba, és letöltöttem a pillanatnyilag csak angolul elérhető vezérlőprogramot, amelyet telepítve egy nem túlbonyolított kezelőfelülettel találtam szemben magam. Ezen a hangzást, a balanszt, a hangfrekvenciát, az alap hangerőszinteket és a kétoldalt elhelyezett, viszonylag szolid RGB-panelek színét állíthattam be.

Patriot Viper Gaming V370 headset teszt

A szögletes formavilágot képviselő hangdobozokban egy-egy 40 mm-es neonídium-mágnes hangszóró és egy-egy 30 mm-es mélysugárzó dübörög. Az anyaghasználat az árkategóriának megfelelően műanyag, abból azonban a jobb minőségű, amelyet kellemes kézbe venni, nem amolyan „fröccsöntött” hatást keltő. A fejpánt egy félig-meddig rugalmas habszivacs bélést kapott a kényelem érdekében, míg az eszköz méretállítását a beépített skálázott fémlemezek segítik elő. Alapból műbőrre hajazó fülpárnák kerülnek a gyárban a hangdobozokra, amelyeket egy szintén mellékelt eszköz segítségével cserélhetünk ki a szövet anyagú másikra. Az USB-csatlakozó vezetéke piros szövetborítást kapott, ami a minőségi termékek egyik jellemzője, és ami megakadályozza a vezeték gyors törését. A zsinór 2,2 méteres, ami akár nagyobb távolságból való használatra is lehetőséget teremt, de ha nem ez a célunk, akkor már túl hosszú az egyszerű kezeléshez – ezt egy tépőzáras kötegelőpánttal igyekeztek számunkra megkönnyíteni.

Sajnos a füles csak PC-vel használható, így sem jack-csatlakozó, sem más vezeték nem jár hozzá. A könnyebb szállíthatóság sem szerepelt a designerek elképzelései között, így a hallgatókat nem tudjuk elfordítani az egyszerűbb és helytakarékosabb cigöléshez, sem „DJ módban” nem tudjuk használni a fülest. A bal oldali hallgatón egy piros műanyag hangerőszabályozó görgőt, és egy hasonló, kétállású basszusmódkapcsolót találunk, illetve szintén erre az oldalra került a kihajtható, használaton kívül egy mozdulattal elrejthető műanyag mikrofon is.

Patriot Viper Gaming V370 headset teszt

Az említett szabályozók és mikrofon minőségén és kezelhetőségén már nagyon is meglátszik a termék beugró szintű árkategóriája, ami talán itt érhető a kialakítás és anyaghasználat terén egyedül nyomon. Feltéve a headsetet éreztem a szoros illeszkedést, ami mellett a hangdobozok zárt kialakítását is figyelembe véve nem csoda, hogy már pár perc használat után is kezdett kicsit nyomni és melegíteni az eszköz. A magam részéről nem szeretem, ha egy füles nem zár vagy nem illeszkedik rendesen, de azt sem, ha túl szoros, ezért nyom és melegít. Itt az utóbbi a helyzet, még ha nem is elviselhetetlen módon, de a korrektség végett azt is hozzá kell tennem, hogy meleg időben, légkondi nélkül teszteltem a terméket.

Rátérve a hangzásra, mivel a Viper V370 7.1-es headset abszolút gamer minősítésű, felső kategóriás termékként került feltüntetésre és forgalomba, jómagam is leginkább játék közben voltam kíváncsi annak teljesítményére. Ezt több programon teszteltem, amelyek között akadt olyan is, amelynek a menüjében külön beállítható a térbeli hangzás, és olyan is, amelyben csak a hangerőszintek állítgathatók. Nos, azt kell mondjam, hogy a füles a teszt során adta az árszintjéhez mérten elvárható teljesítményt, de nagy csodákat, prémium hangzást nem tapasztaltam közben. A Rise of the Tomb Raiderben a tábortűz mellett forogva pl. mindkét fülemben hallottam a tűz ropogását, ráadásul arról, amerről annak érkeznie kellett, ami egyértelműen jelezte, hogy működik a térbeli hang, hiszen a sztereó hangzásra jellemző „vagy itt hallom, vagy ott, de mindkét fülemben egyszerre soha” jelenséggel nem találkoztam. A Hitman 2-ben beállítva a surround módot ugyancsak kellemesen körülvett Sgail szigetének atmoszférája, de orbitális differenciát nem tapasztaltam más hangzásmódok szoftveres beállításakor sem. Az F1 2019-ben az autók és az időjárási effektek hangja megint csak remekül érkezett a megfelelő irányból, és ugyanezt tudom elmondani a többi programról is. A Resident Evil 2 Remake talán az egyik legjobb választás a hangzás megítélésére, és bizony ott is megkaptam az elvárható minimumot, ám kiemelkedőt sehol. A teljes korrektség végett megjegyezném, hogy egy 20 000 forint körüli árcédulájú termékről van szó, amely egy feltörekvő brand jelenlegi csúcsmodellje, így nem is számítottam ennél jobb teljesítményre, sem kialakításra.

Patriot Viper Gaming V370 headset teszt

A játékok mellett a teszt során lefuttattam néhány online surround tesztet a „TeCsőről”, amelyek vegyes benyomást keltettek bennem. Közben mindvégig próbáltam az agyonhájpolt ultrabasszus ki- és bekapcsolását, de őszintén szólva, maximum egy hajszálnyi különbséget éreztem néha-néha, de ebben sem voltam biztos. A vezérlőgomb kissé bazári kialakítása mellett maga a funkció sem volt több ügyes reklámfogásnál, legalábbis én gyakorlatilag nem hallottam különbséget a két állás között. A szintén beépített hangerőszabályozó tárcsa szerencsére már jól működött, nem azonnal vagy maximum félúton ráadva vagy levéve a teljes kakaót a rendszerre. Sztereó zenéket hallgatva vele a füles hangzása kellemes, a basszus se nem kevés, se nem nyom el mindent, és a magas hangok sem cincognak túlontúl, így alapvetően egy, ha nem is kiemelkedőnek, de korrektnek mondható hangképet adó terméket kapunk a pénzünkért. A filmek és videók is megfelelően szólnak rajta, így azok kapcsán sem tudok komolyabb kifogással – igaz, különösebb üdvrivalgással sem – élni.

Patriot Viper Gaming V370 headset teszt

A Patriot Viper V370 névre hallgató, 7.1-es hangzást nyújtó játékos headsetje hozza azt, amit egy alsó-középkategóriás árszintű terméktől elvárhatunk: nem kiemelkedő, de korrekt anyaghasználatot, csak helyenként olcsó, kicsit bazárinak ható megoldásokkal; nem túlbonyolított vezérlőprogramot mérsékelten aprólékosan állítgatható funkciókkal; szintén rendben lévő, de semmi extrával nem szolgáló teljesítményt. Azért mind a design, mind a használhatóság, mind pedig az agyonreklámozott funkciók igényelnek egy alapos, hosszú szemlehunyást az ember részéről, de ezért az árért nem is remélhetünk többet. Mindemellett a többféle csatlakozás lehetősége, a multiplatform felhasználás kialakítása, az ultra bass response igazán ütős megvalósítása, vagy a hangdobozok elfordíthatósága a könnyebb hordozhatóságért nem igényelnének sok fejlesztést, viszont sok pluszt adnának. Aki egy pénztárcabarát, viszonylag könnyen használható, de ehhez mért kialakítással és teljesítménnyel bíró, 7.1-es virtuális térbeli hangzást nyújtó fülesre vágyik, annak mindenképpen megfontolandó, jó vétel lehet a Viper V370, de ha egy kicsit többet tud rááldozni valaki, esetleg több platformja van, akkor jobban járhat a HyperX Cloud II-vel vagy a Razer Kraken Tournament Editionnel, amelyek a prémium kialakítás mellett már külső DAC-egységekkel is rendelkeznek.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!