Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

AOC Agon AG273QCG monitorteszt – Mi változott február óta?

Itt az újabb 165 Hz-es monitor az AOC-tól.

2019.11.07. 10:04 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Februárban már járt nálam egy hasonló paraméterekkel rendelkező monitor az AOC Agon szériájából, mégpedig az AG241QG. Bár voltak kisebb hibái, de nagyon megkedveltem, így kíváncsi voltam, vajon mit sikerült reszelni a már bevált recepten.

Az alap technikai jellemzők tehát változatlanok: TN panel, 2560*1440 pixeles felbontás, 165 Hz-es képfrissítés és G-Sync, csak ezúttal 27” méretben – és ívelve. Ez utóbbi tulajdonsággal kapcsolatban továbbra is szkeptikus vagyok, mert nem vagyok még mindig meggyőződve arról, hogy hasznos funkció lenne. Az állványa is kicsit butább, nem lehet portré módba fordítani a képernyőt – de talán ez nem olyan nagy veszteség; a kábelrendező lyuk hiánya viszont határozottan az.

AOC Agon AG273QCG monitorteszt – Mi változott február óta?

Na de a lényeg: a képminőséggel történt valami? Hiszen panaszkodtam egy keveset a sötét tónusok hiányára, illetve a sávosodásra. Jó hírem van: a színek itt már jobbak (legalábbis szemre), a fekete is sötétebb, de a Resident Evil 2 reboot részén láttam a legjobban, hogy a sávosodás sokat csökkent. Persze meg kell jegyezzem, hogy alapvetően a C24G1 képminőségét még mindig jobbnak érzem, de az előrelépés látható.

Cikkajánló
Kis panelhatározó, avagy milyen monitort válasszak?
TN, IPS, VA – melyik mire jó, mit érdemes játékhoz használni?
» Olvasd el!

Szerencsére a menürendszer és annak kezelése is átformáláson esett át: ez átgondoltabb, gusztusosabban is néz ki, és a gombok helyett egy nyomható pöcökkel tudunk vezérelni mindent flottul és kényelmesen. Nem szoktam külön kitérni erre (mea culpa), de itt nagyon szembeötlő a változás, méghozzá a lehető legpozitívabb irányba.

AOC Agon AG273QCG monitorteszt – Mi változott február óta?

A kasztnit is érte némi plasztikai sebészeti beavatkozás. A legszembetűnőbb a kávamentesség, szépen sklankítja a megjelenést, „több képernyőt” kapunk. A fejhallgatótartó továbbra is megvan, sőt: kettő lett belőle, ugyanis minkét oldalon ki lehet húzni egy műanyag pálcát erre a célra. És ha már GAAAMERRR monitorról van szó, a retinánk nemcsak a paneltől kapja a fotonokat, hanem hátul a kör alakú idom is többféle programban tudja megsorozni a látóidegeinket. Ízlésről nem igazán szoktam vitatkozni, de egyszínűre beállítva szerintem hangulatos. Még több értelme lenne, ha le tudná valahogy követni a képernyőn történteket, és az alapján adna egy pszeudo képnagyobbítást (valahogy úgy, ahogy a Philips AmbiLight tévék csinálják), de azért így se olyan rossz ez – akinek meg nem kell, az kikapcsolhatja.

USB 3.0 hub itt is van, 4 port áll a rendelkezésünkre – ezek viszont hátulra, a panel mögé kerültek. Kár, mert elég nehezen hozzáférhetőek így, ez jobban volt megoldva az AG241QG-nél. Ezen portok mellé kerültek a mikrofon- és fejhallgató-csatlakozók is, és ugyanezzel a problémával szenvednek ők is. Nem tudom, miért nem lehetett mondjuk az egyik fejhallgatótartót feláldozni, és oda kitenni két USB-portot és egy kombó 3,5 mm-es jack csatlakozót... Bemenetként 1 db HDMI 1.4 és 1 db DisplayPort 1.2 áll a rendelkezésünkre – G-Sync ez utóbbin van csak. Itt is morognom kell egy kicsit, hogy miért nem 2.0 az a HDMI csatlakozó? Egyébként első pillantásra ez kevésnek tűnhet, de nem feltétlen akkora a baj, mint amilyennek látszik: HDMI switchet Kínából elég olcsón lehet rendelni, azzal jól lehet bővíteni a csatlakozási lehetőségeket (ugye, drága gregmerch? ;-) ).

AOC Agon AG273QCG monitorteszt – Mi változott február óta?

Nem beszéltem még a játékélményről, de igazából csak ismételni tudom magamat. Amit az AG241QG-nél leírtam, maximálisan megállja a helyét itt is. Ha van vas, ami ki tud hajtani egy ilyen gépet, akkor az maga a mennyország, de leginkább e-sport címeknél (Overwatch, Rocket League, Counter-Strike: Global Offensive, Paladins stb.) tud ez remekelni – és potenciálisan előnyt biztosítani a rendkívül gyors képmegjelenítésnek hála. Innen nézve ha valaki abszolút komolyan gondolja az e-sportokat, az AG273QCG mintegy 200 ezer forintos ára nem is annyira elrettentő, hiszen gyakorlatilag befektetésnek minősül. Azért túldimenzionálni sem szeretném a dolgot: ahogy a neten olvastam, Lewis Hamilton reakcióideje 200 ms körül van, egy nagyon profi CS:GO játékosé pedig 280 környékén. Az a 10 ms előny, amit ez a monitor tud biztosítani, tényleg csak a profiknak jelenthet potenciális előnyt – de oda el is kell jutni, és miért ne kezdené az ember valami igazán jóval?

Cikkajánló
AOC Agon AG241QG – villámgyors G-Sync monitor
Mire elég 165 Hz és a G-Sync?
» Olvasd el!

Foglaljuk akkor össze, mi is történt itt. A panel javult az elődjéhez képest, a kezelhetőség szintén, szerintem a design is remekül sikerült – csak az USB- és audiocsatlakozók helyét sikerült kényelmetlenné tenni. Drága? Igen, de amit rákötünk és ki tudja használni ezt a szédületes tempót, amire ez a szerkezet képes, az is az. High-end gépek mellé ha NVIDIA GPU van benne, mindenképp ajánlott vétel – főként e-sport játékosoknak. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló