Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

AOC Agon AG273QX monitorteszt – FreeSync és HDR egyben

165 Hz nem TN-panellel?

2020.01.01. 14:30 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Kis panelhatározónkban tettünk ugyebár egy olyan kijelentést, hogy a gyors monitorok elsöprő többsége TN-panellel kerül szerelésre, annak minden előnyével és hátrányával. Sokan a színhűségére panaszkodnak az ilyen panelek esetében, de igazából ez a panasz már erősen idejétmúlt: hacsak nem a legalja, legolcsóbb irodai célra szánt vackokat nézzük (már elnézést), akkor alapvetően azért egész elfogadható képet tudnak már ezek is adni, főleg egy kalibrálás után. Na de ezúttal az AOC egy olyan monitort küldött tesztre az Agon AG273QX képében, amelyben VA-panel van! És hogy ez mit is jelent a gyakorlatban?

AOC Agon AG273QX monitorteszt – FreeSync és HDR egyben

A műszaki paraméterek gyakolatilag már megszokottnak tekinthetőek a nálunk megfordult gamer AOC monitorok tekintetében: 27”, 2560*1440 felbontás, 165 Hz – és a legutóbb nálam járt AOC Agon AG273QCG designjára is erősen hajaz. Erősen? Gyakorlatilag ugyanaz, csak ez lapos, és a talp nem piros, hanem ezüst (meg robosztusabb). Tehát itt is megkapjuk mindkét oldalon a kihúzható fejhallgatópálcát, a fényorgonát (ami alapjában nem volna rossz, ha követné a képernyőn látottakat), és minden csatlakozó alulra lett száműzve, ami a 4 db USB-port használhatóságának ad egy cizelláltan Bud Spencer-es taslit. Sebaj, HDMI 2.0 és DisplayPort 1.4 csatlakozókból kapunk kettőt-kettőt. Hangszóró is akad – arra jó, hogy csak a hang miatt ne kelljen alap hangrendszert telepítenünk, de ne várjunk tőle audiofil minőséget. Ettől függetlenül azért meglepően jól szól... Illetve az állvány nemcsak előre-hátra dönthető, de forgatható is jobbra-balra, valamint porté módra, emellett a magassága is állítható. Nagyon lehet ezért a tulajdonságáért szeretni. Ami még nagy pozitívum, hogy egy kis kerek vezetékes irányító ketyere is jár a szerkezethez, ezzel könnyítve a menüben való kóborlást, illetve 3 saját beállítást is el tudunk menteni, amit egy gombnyomással hívhatunk elő – viszont a monitort nem tudjuk vele bekapcsolni, ami nagyon hiányzott a teszt során.

AOC Agon AG273QX monitorteszt – FreeSync és HDR egyben

Nézzük akkor a különlegességeket! A doboz szerint Adaptive Sync kompatibilis, ami tulajdonképpen az AMD FreeSync 2-t jelenti – csakhogy egy ideje már a GeForce kártyák is tudják ezt kezelni. Nos, bár hivatalosan nem kapott még G-Sync Compatible minősítést, DisplayPorton csatlakoztatva az opció bekapcsolható, és még működik is. Elméletileg 48 és 165 Hz között működik – sajnos pontos információt nem találtam róla. A G-Sync Compatible minősítéshez azért még kell kicsit dolgozni vele: ahogy néztem, a hirtelen nagy váltásokat nem szereti – nálam a Forza Horizon 4-nél villant egyet, ha a menübe mentem, illetve vissza. Apróság, nem különösebben zavaró, és nem hiszem, hogy megoldhatatlan feladat. AMD videokártya híján feltételezni tudom csak, hogy ott nincs ilyen probléma.

AOC Agon AG273QX monitorteszt – FreeSync és HDR egyben

A másik specialitás a HDR 400 minősítés. Elméletileg nekem olyan színkavalkádot kellett volna látnom, hogy befonom a szemöldököm – legalábbis ha hihetek a marketingrészlegnek. Valahogy nem sikerült meggyőzően ez az elkápráztatás... Persze ennek köze lehet ahhoz is, hogy csupán 400 cd/m2 a maximális fényerő, amit ilyenkor produkálni tud a képernyő, az pedig nem sokkal több, mint az átlagos monitorok 300-as értéke. Becsületére váljon az AOC-nek, hogy a PS4-em is felismerte ezen képességét, és ki is használták a játékok, amelyek támogatják. PC-n az idei Resident Evil 2-vel láttam értékelhető képminőség-javulást a HDR bekapcsolásával: a sötétből világosba és világosból sötétbe forduló jelenetek (amelyek nem egy esetben a fehéregyensúllyal is remekül játszottak – ez a játék érdeme, hogy ilyen remekül kezeli a melegre és hidegre hangolt színeket) tényleg jobban festettek így. A többi játéknál (pl. Forza Horizon 4, Gran Turismo Sport, Star Wars Battlefront II) valahogy nem adta. Ez nem önmagában a HDR technológiát minősíti, csak ez a 400-as szint eléggé alacsony ahhoz, hogy rendesen megmutassa magát.

Cikkajánló
Kis panelhatározó, avagy milyen monitort válasszak?
TN, IPS, VA – melyik mire jó, mit érdemes játékhoz használni?
» Olvasd el!

AOC Agon AG273QX monitorteszt – FreeSync és HDR egyben

Nem egyszerű ítéletet mondanom, főleg a 200 ezer forint fölötti ár miatt. Alapvetően különösebb bajom nincs az Agon AG273QX monitorral: ahogy megszokhattuk, az AOC általában remek munkát végez, és most sincs ez másképp. Persze akad pár bosszantó apróság, mint például az USB-portok elhelyezése, vagy az, hogy a kis irányítóról nem tudtam bekapcsolni a monitort – de a HDR az, ami így, ebben a formában nem érzem, hogy eleget adna az összképhez. A VA-panel, az Adaptive Sync (ami GeForce kártyákkal is működik szerencsére) és a 165 Hz miatt mindenképp ajánlott, ha futja rá – és vas is van mögötte, ami képes kiszolgálni. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló