25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Persona 5 Royal teszt – Útmutató, hogyan kell ütősen bővíteni kiváló alapot

Ha esetleg van durván kétszáz szabad órád, lenne számodra egy ajánlatom...

Írta: Zoo_Lee

A Persona 5 megjelenése óta dobogós helyet foglalt el a backlogomban, ám hála egy nagyon egyszerű ténynek (a végigjátszásához szükséges durván több mint száz óra, kontra az egyes játéktesztek között rendelkezésemre álló néha igen csekély szabadidő) végül sosem jutottam el oda, hogy végigjátszhassam. Ez végül úgy tűnik, előnyömre vált, ugyanis a megfelelő alkalom kivárása közben az Atlus kiadta a Royal alcímű, bővített kiadást, amely túlzások nélkül a legtökéletesebb formája a Fantom Tolvajok történetének végigjátszásának.

Persona 5 Royal teszt – Útmutató, hogyan kell ütősen bővíteni kiváló alapot

De kezdjük az elején, kicsit kezdőbarát megközelítéssel: eleinte névtelen, később Joker álnéven ismert főhősünk új iskolába kerül, miután hamisan megvádolták testi sértéssel. A helyzete meglehetősen kiszolgáltott, ha ugyanis bármilyen apró kihágást elkövet a számára kiszabott próbaidő alatt, az lényegében közönséges bűnözőként kizárja őt a társadalomból. Megérkezését követően nem sokkal a telefonjára kerül egy rejtélyes app, a Metaverse Navigator, amelynek segítségével ő és a közelében tartózkodók átléphetnek a metaverzumba. Ez egy speciális árnyékvilág, amelyben az emberek helyett az „árnyékuk”, elfojtott, valódi énjük manifesztálódik, a romlott, eltorzult látásmódú felnőttek esetében egy komplett palota társaságában, amely a valóságról alkotott, erősen eltájolt képüket tükrözi. Joker az app révén a Fantom Tolvajok alapítójává és vezetőjévé válik, akik ahelyett, hogy a metaverzum áldozatává válnának, ellenállásuk és lázadásuk révén képesek manifesztálni a bennük rejlő erőt, a personát, hogy felvegyék a harcot az árnyékokkal, és a paloták kincseit ellopva megsemmisítsék azokat, rehabilitálva a való világban az azt megalkotó személyt.

A Persona 5-öt eredeti megjelenésekor sokan a JRPG műfaj, valamint a Shin Megami Tensei széria valaha készült legkiválóbb darabjaként ünnepelték – és nem nehéz megérteni, hogy ez miért volt így. A játék hihetetlenül komplex és addiktív rendszereket prezentál bámulatosan kezdőbarát és könnyen elsajátítható formában, a játékmenet és a körökre osztott harcrendszer szórakoztató, a történetet előléptető fő küldetések végrehajtását a megadott időkereten belül számtalan módon lehet megközelíteni, közöttük pedig számtalan extra tevékenység és opcionális tartalom áll rendelkezésre. Ezek akár a farmolást, az új felszerelések, crafting elemek beszerzését, új personák levadászását, fejlesztését, akár a Fantom Tolvajok közötti szociális kapcsolatok ápolását szolgálják, szinte kivétel nélkül legalább olyan hangulatosak és szórakoztatóak, mint a játék „fő” részei.

Persona 5 Royal teszt – Útmutató, hogyan kell ütősen bővíteni kiváló alapot

A szociális kapcsolatok ráadásul kiemelten fontosak a Persona világában: az adott személyekhez fűződő viszony ápolása ugyanis új képességek, perkek vagy akár personák használatát teheti lehetővé. A játék még az extra kihívások reményében véletlenszerűen generált opcionális dungeonök koncepcióját és az online játékelemeket is kiválóan integrálta, előbbit az emberek közös tudattalattijában épült mementók formájában, utóbbit pedig a Tolvajok Céhével, melynek révén nemcsak azt ellenőrizhetjük, hogy más játékosok az adott játékbeli napon vagy szituációban mit csináltak, de a paloták és dungeonök felszámolása során is limitált segítséget szerezhetünk.

A játék tálalása pedig – már amennyiben valaki nyitott a japán animék és mangák hangulatára és látványvilágára – még három év után is telitalálat, túlzások nélkül olyan, mintha egy anime évadát játszanánk végig, amelynek menetére, tempójára, a filler-epizódok számára is hatással lehetünk. Ezt az elemet pedig a játék kiválóan fordítja előnyére is, hiába tűnnek ugyanis egyes szereplők és szituációk a műfaj kliséinek, sokkal mélyebb, komplexebb mondanivalót és történetszálakat fogalmaztak meg velük az írók, és sikeresen elérték, hogy vagy teljesen kiforgassanak egy unalomig ismert szituációt, vagy érzelmessé tegyenek egy olyan jelenetet is, amelynél más művek esetén menthetetlenül leülne a hangulat.

Persona 5 Royal teszt – Útmutató, hogyan kell ütősen bővíteni kiváló alapot

A fentiek azonban sokak számára már 2016 ősze óta jól ismert tények. Mit is tett hozzá mindehhez a Royal kiadás? A kérdés sokkal helytállóbb lenne úgy, hogy mit nem? A fejlesztők a játékot minden elemében finomhangolták a megjelenést követő visszajelzések alapján, komplett ellenfeleket, pályákat, personákat módosítottak annak érdekében, hogy a játék minél szórakoztatóbb legyen, és még a fináléhoz közeledve se akadhassanak a játékosok frusztráló részekbe. Új felszerelések, fegyverek, personák, minibossok kerültek be, egy komplett új városrész új szabadidős tevékenységekkel, két új bizalmassal, akik vadonatúj perköket kínálnak a hozzájuk fűződő kapcsolat ápolásával, és egy új Fantom Tolvajjal is, Kasumival, aki már rögtön a játék első fejezeteiben felbukkan a történet szerves részeként. Joker eszköztára kibővült továbbá egy csáklyával, amelynek révén vadonatúj pályarészeket, alternatív útvonalakat járhat be, bővült az egyes küldetések között rendelkezésre álló szabadidő, és számtalan karakter új interakciókat, animált átvezető jeleneteket, megnyitható közös élményeket kapott.

A legnagyobb újítás azonban a játék eredeti befejezése után megnyíló új fejezet – a Persona 5 fináléja helyett ugyanis a Royal kiadásban egy új tanév indul, egy vadonatúj palotával és két új befejezéssel, annak függvényében, hogy hogyan alakultak szociális kapcsolataink a végigjátszás során. Mindez jelentősen növeli a végigjátszáshoz szükséges időt – ráadásul úgy, hogy még azoknak is ajánlott belevágni az új tartalmak, megváltoztatott főellenfelek és pályák miatt, akik esetleg nem is egyszer játszották végig az eredetit.

Persona 5 Royal teszt – Útmutató, hogyan kell ütősen bővíteni kiváló alapot

A Persona 5 Royal követendő példája is lehetne annak, hogyan kell összedobni egy igazán combos újrakiadást, ugyanis csak még jobbá, tartalmasabbá és kötelezőbbé tesz egy már eredetileg is minden tekintetben kiváló játékot. Ha Persona rajongók vagytok, gyakorlatilag kötelező vétel, ha hozzám hasonlóan csak szemezgettetek vele, próbálgattátok a játékot, de egy teljes végigjátszásra még nem szántátok el magatokat, jobb alkalom nem is adódhatna. JRPG mestermű, a sors kegyetlen fintoraként brutálisan jól időzítve az otthon eltöltendő napokhoz, hetekhez.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • A Persona 5 már alapból egy iszonyatosan tartalmas és zseniális játék volt, a Royal kiadás csak tovább bővítette ezt
 • Az alapjáték számtalan kicsit nehezebben kezelhető, esetleg frusztráló elemét lecserélték, áthangolták
 • Iszonyatos mennyiségű új tartalom
Negatívumok
 • Ha esetleg valakinek már 100+ órát elvett az életéből a Persona 5, az valószínűleg veszít újabb 150+ órát a Royalnak hála

További képek

 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal

Persona 5 Royal

Platform:

Fejlesztő: P-Studio

Kiadó: Atlus

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2020. március 31. PS4
2022. október 21. PC, PS5, X1, XSX, Switch

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!