25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Fantasy General II: Onslaught DLC teszt

Tartalmas bővítés érkezett a remekül sikerült körökre osztott fantasy játékhoz

Írta: Wing

Számomra a tavalyi év egyik legkellemesebb meglepetése volt az első rész után huszonhárom évvel később megjelenő Fantasy General II. Így annyira nem is ért váratlanul, hogy viszonylag hamar kapott is egy DLC-t, amely az Onslaught nevet kapta.

Fantasy General II: Onslaught DLC teszt

A DLC tartalma könnyen körülhatárolható: 13 új légi egységet kapunk, valamint egy új pályát az alapjáték kampányához – ezeken túl pedig egy teljesen új, 30 procedurálisan generált (!) pályából álló teljes értékű kampányt és egy újfajta játékmódot. Ez utóbbi az Iron Maiden nevet kapta, és lényegében a Paradox-játékok Ironman módjához lehetne hasonlítani, azaz nincs mentés, nem tudjuk visszatölteni a korábbi állásokat – egy rossz mozdulat, és az egész addigi eredményünk megy a levesbe. Ez néha roppant frusztráló, viszont pont a procedurálisan generált pályáknak hála nem annyira érződik repetitívnek, ha nulláról kell újrakezdenünk.

Fantasy General II: Onslaught DLC teszt

Az új hadjárat történetileg szorosan kapcsolódik az előző végéhez, a legyőzött birodalom romjai közt kell harcolnunk birodalmi lojalisták, martalócok vagy épp gyíklények seregei ellen. Kezdéskor kiválaszthatjuk, hogy az alapjátékban megismert hősök közül melyikkel szeretnénk elkezdeni a hadjáratot – ettől függenek a kezdéskor kapott egységeink is. A harcok során ezek az egységek tapasztalati pontot kapnak és fejlődnek, viszont a továbbfejlesztésükhöz továbbra is szükség lesz fegyverre, páncélra vagy folyékony mannára. Ezeket véletlenszerűen kapjuk „lootoláskor”, és bár ez volt a legtöbbet kritizált része az első résznek, nekem alapvetően tetszik, hogy nem mindig tudjuk a megszokott, kedvenc egységeinket használni. Sokkal inkább „szegény ember vízzel főz” alapon abba az irányba fejlesztjük egységeinket, amire van erőforrásunk. Ez tovább növeli a procedurális pályáknak köszönhetően amúgy is magas újrajátszási faktort. A hadjáratok során bár maguk a pályák egyediek, a küldetések típusai rögzítettek. Szinte mindig tudunk választani kettő vagy több misszió körül, amelyek mindegyike más jutalmat ad: egyesek aranyat, mások például felszereléseket vagy egységeket.

Fantasy General II: Onslaught DLC teszt

A mesterséges intelligencia már az alapjátékban is kimagasló volt, és szerintem még jobb lett a DLC-ben. A gép nem tudja, merre járunk, simán belefut az erdőben rejtőző egységeink által felállított csapdába, visszavonul jobban védhető területekre. Ha például elkezdjük lőni távolról a beásott lándzsásait, azok nem várják tétlenül, míg meghalnak – ellenkezőleg, a gép egyszerre több egységgel is megindulhat a támadó ellen, vagy épp visszavonul, ha az tűnik jobb ötletnek.

Fantasy General II: Onslaught DLC teszt

Egyetlen dolog nem tetszett csak, az pedig a repetitív zene. Mintha valamiért mindig ugyanazokat a dallamokat hallottam volna játék során. Illetve kezdésnél rögtön belefutottam egy bugba: nem tudtam lerakni az egységeimet a pálya elején – némi keresgélés után a Steam-fórumon megtaláltam a megoldást. De azért ez picit zavaró volt.

Fantasy General II: Onslaught DLC teszt

Összességében azonban a Fantasy General II: Onslaught remek kis kiegészítője az alapjátéknak – továbbra is rettenetesen addiktív program, csak ajánlani tudom.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Fantasy General II - Invasion

Platform:

Fejlesztő: Owned by Gravity

Kiadó: Slitherine

Megjelenés: 2019. szeptember 5.

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!