25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Minecraft Dungeons teszt – Minecraft kraft nélkül

Diablo-klón a Minecraft világában.

Írta: Dr. Zaius

Gondolom, senkinek sem kell bemutatni a Minecraftot, és elhelyezni azt a videojátékos térképen. Lehet szeretni és gyűlölni, de a popkultúrára mért hatása megkérdőjelezhetetlen. Nyugodtan egy lapon lehet említeni olyan mesterművekkel, mint a Tetris, a Super Mario Bros vagy a Doom. Egy ilyen játéknak folytatást készíteni nem kis feladat, még ha csak spin-off is, mint jelen esetünkben. Nyilván a forradalmat nem lehet megismételni, de a Minecraft Dungeonsról már az előzetes információk alapján lehetett tudni, hogy nem is akarja majd. Amekkora innovációt hozott anno a Minecraft, akkora „koppintás" a Dungeons – ami egyébként nem feltétlen baj, hiszen számos remek alkotás született mások nyomdokain.

Minecraft Dungeons teszt – Minecraft kraft nélkül

Jelen cikkünk tárgya nem titkoltan azzal a szándékkal készült, hogy összemossa a Minecraft stílusvilágát a Diablo játékmenetével. Ha helyén kezeljük a dolgokat, akár azt is mondhatnánk, hogy még sikerült is. Azt ugyanis azért figyelembe kell venni, hogy egyértelműen a kisebb korosztály lett megcélozva. De persze jó ez, hiszen azért is ilyen szép színes és sokrétű a videojátékos paletta, mert nagyon sokféle igény létezik. De ettől független is lehetett volna jóval acélosabb és tartalmasabb produktumot is készíteni. De miről is van szó konkrétan?

Egy kiközösített falusi „illager" áll bosszút rosszakaróin, pokoljárást hozva egykori szeretett hazájára. A mi feladatunk lesz a káosz megfékezése, a lények garmadáinak visszaverésével. És ennyi a történet. De ez se gond, hiszen sok más játék is sokra vitte post-it-re felfirkált történettel.

Minecraft Dungeons teszt – Minecraft kraft nélkül

Nemcsak egymagunk vághatunk bele a kalandokba, hanem többedmagunkkal is. Lokálisan és online is maximum négyen hányhatjuk kardélre a különböző, már jól ismert lényeket. Kombó co-op nincs: vagy csak offline, vagy csak online űzhetjük egyszerre az ipart. És bár megjelent a Minecraft Dungeons minden érdemleges konzolra is (PlayStation 4, Xbox One, Switch), a gépeken átívelő közös mókára még nincs lehetőség. De a készítők ígérete szerint hamarosan erre is lehetőség lesz egy ingyenes patch-et követően.

A fejlesztők nem hazudtak, hiszen az inspirációul szolgáló Diablo nyoma minden szegletben tetten érhető, ami nem probléma, hiszen a jótól csak „lopni" lehet. A grafika a műfajhoz és a Minecraft világához mérten szemkápráztató. Egy 2016-os gamer PC-vel is el lehet érni a maximális képi megjelenítést. Az irányítás egyszerű, jól eltalált és testre szabható, így a kontrollerhez szokott közönség is megtalálja számításait. A hangulat adott a már jól ismert és bejáratott stílusjegyeknek hála, a grafika és a vezérlés is patent. Ahol sajnos elcsúsznak a dolgok az a tartalom és mélység sekélyessége.

Minecraft Dungeons teszt – Minecraft kraft nélkül

A kasztok és a személyre szabhatóság teljes egészében hiányzik. Annyi lehetőségünk van csupán, hogy előre legyártott külsők közül válogassunk kalandunk megkezdése előtt. Szomorúan vettem tudomásul, hogy a címben is szereplő „craft" lehetőség teljes egészében mellőzve lett a játékból. A véletlenszerűen generált dungeonök közötti hubban sincs lehetőségünk semmi kreatívkodásra. Oké, azt TALÁN még elnéztem volna, hogy épületeket nem lehet felhúzni, de egy saját kuckó berendezése, esetleg egy saját fegyver/páncél, netán használati tárgy megalkotásának hiánya már fájó pont. Még boltosból is csak kettő jut, akik random adják a cuccokat. Ha nem így, akkor ellenfelek leölésével és ládák nyitogatásával lehet fegyverekhez jutni. Ezekből egy közel- és egy távolságit használatunk. Szintlépésenként pedig kapunk pontokat, amikkel fejleszthetjük őket. Ezeken felül páncélzatokat is találhatunk, valamint egyéb segítőket is aktiválhatunk. Rakéta, gyorsabb sprint, lelkekkel működő varázsfegyverek, mindenféle állatok segíthetik utunkat többek között.

A térképek viszonylag egyediek, és a variálható nehézséggel akár még változatosnak is lehetne mondani, de a fiammal ketten 6-7 óra alatt kivégeztük, és sajnos már az első órában is ugyanazt csináltuk, mint az utolsóban. Végig vártam, hogy mikor indul be úgy istenigazán a Minecraft Dungeons. Olyan az egész, mintha egy hack-and-slash játék betanító szakaszával játszanál egész végig, vagy egy demóval. Egy olyan alapot hoztak létre, amire építkezni kellett volna. Ráadásul több egzotikus hibával is találkoztunk a játék folyamán, amit csak karaktereink halálba vezetésével vagy csak kínkeservesen tudtunk megoldani (beragadás, zárt ajtón átteleportálás, kamera hibák stb.).

Minecraft Dungeons teszt – Minecraft kraft nélkül

Ha nem a Minecraft világában játszódna, és a többjátékos kampány révén nem tudna generációkat a gép elé ültetni, akkor a Minecraft Dungeons úgy elveszne a süllyesztőben, mint a egy százhúszezredik mobilos Diablo-klón.

A tesztpéldányt a Microsoft Magyarország biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Bájos Minecraft univerzum
 • Ártatlan, a kisebbeknek szóló játékmenet
 • Többjátékos kampány
Negatívumok
 • Hamar unalomba fúló játékmenet
 • Soványka tartalom
 • A stílustól teljesen idegen fapados tálalás

További képek

 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons
 • Minecraft: Dungeons

Minecraft: Dungeons

Platform:

Fejlesztő: Mojang Studios

Kiadó: Microsoft Game Studios

Megjelenés: 2020. tavasz

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!