Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...

...és most szétszedem ezt a gépet!

2020.07.01. 12:00 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Mindig nagy örömmel fogadom a tesztre érkező laptopokat, hogy aztán esélyt adva nekik lenyűgözzenek. Mindegyik ugyanolyan eséllyel indul nálam, és ebbe nem csak a puszta pontszámok számítanak: az ASUS Zephyrus G14 a legjobb példa arra, hogy a teljesítmény nem minden. És most itt a Dell G3 tavaly év végi modellje az asztalomon, én meg úgy érzem magam, mintha Darth Vaderként cincálnám szanaszéjjel Luke Skywalkert, az édes fiamat.

Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...

Hol a gond? – hördült fel bizonyára a mértéktelenül tisztelt olvasó. A hardverspecifikáció nem is indul rosszul: Intel i7-9750H, 8 GB RAM, NVIDIA GeForce 1660Ti Max-Q, 256 GB SSD+1 TB HDD, Full HD IPS kijelző. Önmagában ez még annyira nem ad gyanakvásra okot, bár a 8 GB RAM tényleg csak a belépőszintre elég; illetve a Max-Q kivitelt se értem: ez egy „rendes” laptop, nem egy ultrabook (legalábbis nekem nagyon nem annak tűnik) – mi szükség van itt a jobb fogyasztásra (és ezzel alacsonyabb hőtermelésre) kihegyezett GPU-ra? A kijelzőnél viszont már sejtettem, hogy itt bajok lesznek: csupán 60 Hz... Egy Dell minőségű, de gyakorlatilag átlagos irodai felhasználásra szánt panel mit keres egy gamernek mondott laptopban?

A külső design a manapság divatos visszafogott eleganciát követi: majdhogynem megkülönböztethetetlen egy átlag Inspirontól vagy Latitude-tól – a kék betétek elárulják, hogy itt azért másról van szó. A billentyűzet sima fehér világítást kapott, amúgy nem egy rossz darab, de nem is kiemelkedő – ahogy a tapipad is totál átlagos multitouchos példány. A portok számából is jön a kötelező Eddig akár mondhatnánk azt is, hogy ez egész jó, szóval a kérdés még mindig adott: hol a gond?

Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...

A Time Spy eredmény már gyanús volt. Hasonló felépítésű laptopok nálam rendre 5500 pont környékén teljesítenek: hova lett kb. 10%? Ekkor még nem gyanakodtam semmire, bár azért a játéktesztek eredményei rendre kicsit lassabbak lettek a vártnál. Aztán jött a The Division 2 benchmark: jé, de fura... A CPU-kihasználtság furán nagy – eddig ilyet még nem láttam ilyen kaliberű procitól... És a Battlefield V multi alatt világos lett minden: nagyon csúnyán throttlingol szegény CPU, pedig a hőmérséklet alapján nem kéne neki. Vagy a Trigonesoft Remote System Monitor bakizik, de akkor meg a többi eredménynek is jobbnak kéne lennie. Hogy konkretizáljam az adatokat: 3 GHz környékén csöppentem a harcmezőre, ami aztán szép lassan, de biztosan zuhant 1,2-1,3 GHz-es mélységbe. És ennek a processzornak az alapórajele 2,6 GHz, a turbó pedig 4 – ez utóbbi a játék indításakor tényleg megvolt. A hőmérséklet nem nagyon lehetett probléma, mert 80 °C-on ment az idő nagy részében a proci. Nagyon kíváncsi lennék, hogy ez csak a tesztpéldány hányattatott sorsa miatt lett így (ki tudja, kik és hogy gyötörték meg), vagy csak újra kéne pasztázni a hűtést – esetleg tényleg ennyire balul sült el a tervezés során és/vagy a Dell mérnökök nem nézik a konkurencia gépeit. Természetesen csaptam egy Overwatch kanyart is: átlagban 100-105 fps környékén zúztam, intenzívebb jelenetekkor estem olyan 90 környékére. Azért valami pozitívumot csak írnék, mert fáj, hogy ennyire szidom szegény ketyerét: legalább a hűtése relatíve csendes volt még terhelés alatt is. Persze nem ér fel a bevezetőben emlegetett G14-ével, de amúgy nagyon korrekt.

Cikkajánló
Alienware m15 – Egy másik millió forintos laptop
Mit tud kétkilogramm egy ufófejjel?
» Olvasd el!

Hát ezért lettem én most így Darth Vader. Szegény Luke G3walkert jó alaposan helybenhagytam, de a kézlevágás még csak most jön: az árazása abszolút irreális. Ez a cucc így kb. 450 ezer környékén van, ennyiért van ASUS vagy MSI is, majdnem pont ugyanilyen beltartalommal, csak 120, esetleg 144 Hz-es monitorral. És akkor még nem hoztuk elő az AMD-s alternatívákat, amelyek sok esetben lényegesen olcsóbbak... Nem tudom, lehet, hogy a Dell a márkanév és a support miatt gondol ennyit értük? Ennyivel nem jobbak – már ha tényleg érezhetően jobbak egyáltalán... Én remélem, ez csak egyszeri botlás volt, és a következő Dell tesztgépről sokkal pozitívabban tudok nyilatkozni. ■

Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...Dell G3 3590 laptopteszt – Én vagyok Darth Vader...

hozzászólások (1)

B_Renato97
B_Renato97 2020.07.01. 12:45
Ez most meglepett, hogy egy viszonylag új gép, ilyen komoly teljesítmény csökkenést produkál terhelés közben. Mondjuk nem vagyok elragadtatva a Dell notebookok kapcsán, mert a zsír új céges gépemért 2 hónappal a felbontás után már jött a Dell Prémium Supportos gari futár. A hiba úgyszintén a hűtéssel volt, nagyjából egy percig tudta kitartani a 80% feletti CPU terhelést throttling nélkül. Reméljük tényleg jobban sikerülnek a következő modellek, mert ez így ennyi pénzért no comment kategória.
ajánlott olvasnivaló