25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Partisans 1941 teszt – Fapados Commandos az új kedvenc

Van még hova fejlődnie a játéknak, de így is egy igazi hiánypótló gyöngyszem.

Írta: GeryG 4 hozzászólás

Lassan eljutunk oda, hogy már nagyobb társaságban is hangosan ki merjük mondani azt, amiben az utóbbi években egyelőre csak nagy titokban reménykedtünk. Azt, amiről eddig azért nem beszéltünk nyíltan, mert attól féltünk, hogy pont ezzel fogjuk elkiabálni. De a jelek szerint tényleg véget érhet az immár lassan több évtizedes várakozás. Miről beszélek? A valósidejű taktikai-stratégiai játékok térhódításáról... De ha nem is a térhódításukról, hát egyszerűen a puszta visszatérésükről. Mert amíg az ezredforduló környékén még olyan játékok okoztak nekünk nem ritkán iszonyú fejtörést, mint a Commandos trilógia, a Desperados: Wanted Dead or Alive, a kevésbé ismert (és jól sikerült) Robin Hood: The Legend of Sherwood vagy a Chicago 1930, addig az elmúlt jó másfél évtizedben szinte teljesen eltűnt a kínálatból ez a műfaj. Szerencsére akadnak még fejlesztők, akik a rajongókhoz hasonlóan látják benne a fantáziát. És még nagyobb szerencsére nem csak egyszerű HD remasterekben gondolkodnak a gyors pénzszerzés jegyében (bár ugye ilyen próbálkozás is volt, de a Commandos 2 HD Remastert inkább nem reklámoznám...), hanem saját, önálló játékokban. A legjobb példa erre a német Mimimi Productions, akik előbb a Shadow Tactics: Blades of the Shogunnal, majd idén a Desperados III-mal tették le névjegyüket az asztalra. Most pedig itt az egyelőre kevésbé ismert Alter Games, és játékuk, a Partisans 1941.

Partisans 1941 teszt – Fapados Commandos az új kedvenc

A Partisans 1941 (amelynek demóját bárki szabadon kipróbálhatja a Steamen) hatalmas meglepetést keltve a második világháború kellős közepébe pottyant bennünket. Annak is az épp tetőpontja felé közelítő keleti frontjára, és hogy még közelebbit mondjak, a szovjet frontvonal közelébe. Sőt, még tovább megyek, azon belül is a németek által már megszállt területekre. A játék egy haláltáborban kezdődik, ahol a hadifoglyokat gyilkolják halomba. Néhányuknak azonban sikerül kereket oldania, mi pedig közülük először Alexey Zorin felett vehetjük át az irányítást. A játék első küldetése egyfajta oktatómód, ahol lépésről lépésre avatnak be minket a rendelkezésünkre álló lehetőségekbe. Az oktatás egyébként szinte a teljes játékot felöleli, még a kampány vége felé is kapunk néha újabb és újabb instrukciókat, tippeket.

De visszatérve a történetre: miután Zorinnal sikeresen elmenekültünk a náci katonák elől, hamarosan néhány társunkba is belebotlunk, akikkel a közeli erdőben egy kisebb tábort is felverünk. Itt határozzuk el, hogy ha már a frontvonal bár itt húzódik közel, mégis elérhetetlen távolságban van, akkor másképp segítünk az anyaföldet védő bajtársainknak. Megalapítjuk a magunk kis partizán csapatát, amellyel ott ütjük a náci hadi gépezetet, ahol érjük. Dióhéjban ez egy rakás kisebb rajtaütést, megtorlást és szabotőr küldetést jelent. A Partisans 1941 szerencsére kellően változatos feladatokat ad. Hol egy tankot kell felrobbantanunk a szervizudvarban, hol egy kórházat felszabadítanunk, máskor meg akasztás előtt álló bajtársainkat megmentenünk. Mindehhez azonban kínosan szűkös felszerelés és ellátmány áll rendelkezésünkre.

Partisans 1941 teszt – Fapados Commandos az új kedvenc

Játékmenet tekintetében a Partisans 1941 egy remekül eltalált hibrid. Az alapokat természetesen a Commandos műfaja adja, vagyis itt is sokkal hangsúlyosabb a taktikázás, a lopakodás és becserkészés, mint a nyílt sisakos lövöldözés. Utóbbi viszont mégis jóval sűrűbben van jelen a küldetések során, mint mondjuk a Desperados III-ban, ahol szó szerint arra kell törekedni, hogy ha nem kell, ne használjuk a revolverünket (különben felverjük az egész környéket és ezerszeresen megnehezítettük a dolgunkat). Itt viszont néha egyszerűen megkövetelik a körülmények, hogy puskánk, pisztolyunk, géppisztolyunk után nyúljunk.
Muszáj megemlítenem, hogy a játék piszok szigorúan bánik velünk. Ha elkövetjük azt a bakit, hogy nem fedezékből nyitunk tüzet a nácikra, akkor garantáltan két-három másodperc múlva már a földön fetrengenek partizánjaink, haláltusájuk közepette. De még ha fedezékbe is vonulunk velük, a tűzharcok akkor is jó eséllyel érnek véget valamilyen sérüléssel. Ez elsőre nagyon igazságtalannak tűnik, de ne feledjük: állig felfegyverzett katonák ellen harcolunk egy rongyokba burkolózott, rozsdás puskákat használó partizáncsapattal. Így már sokkal reálisabbnak tűnik az egyensúly...

A játékmenet gerincét tehát a Commandos-életérzés adja, de az Alter Games az egészet nagyon ügyesen vegyítette szerepjátékos elemekkel. Eleve nincs annyira kőbe vésve, hogy melyik karakterünk milyen tudással rendelkezik. Persze itt is megvannak az egyedi vonások (egyikük nagyon jól dob célba késsel, másikuk helyi lakónak álcázva elvegyülhet a katonák közt is, harmadikuk meg elsöprő géppuska tűzzel tarthat sakkban egyszerre több katonát is stb.), de egyébként nincsenek megkötések. Tény, hogy partizánjaink jobban kezelnek bizonyos fegyvereket, de ettől függetlenül bármit a kezükbe adhatunk. Mindenkinek van hátizsákja, ahová a küldetések során rengeteg holmit pakolhatunk. Fegyvereket és lőszert, gránátokat, aknákat, különböző elsősegélycsomagokat. Illetve egy rakás, a küldetések során nem használható lomot és ételt is, ezek a korábban említett táborunk miatt fontosak. Van karakterfejlődés is, de ezt nem bonyolították túl a fejlesztők: szintlépésenként egy-egy új aktív képességet vagy passzív tulajdonságot lehet feloldani. Ezzel is lehet ügyeskedni.

Partisans 1941 teszt – Fapados Commandos az új kedvenc

Két küldetés között táborhelyünkön ütjük el az időt. Ahogy említettem, itt hasznosíthatjuk a pályákon gyűjtött holmikat. Új épületeket építhetünk (konyha, horgászkunyhó, elsősegélysátor, fegyverműhely stb.), amihez alkatrészekre van szükség. Minél több partizánból áll a csapat, annál több fogy az élelemből is, ezért folyamatosan pótolnunk kell azt is. Minden nap elején kioszthatjuk a csapattagok közt a napi feladatokat. Valaki horgászni megy, a sérültek a sátorban lábadoznak, másokkal pedig az aznapra feldobott mellékküldetés-lehetőségeket használhatjuk ki. Sajnos ezeken nem vehetünk részt, csak elküldhetjük rájuk egy-két társunkat, akik siker esetén XP-vel, élelemmel, fegyverekkel, miegyébbel térnek vissza. Ötletes és mókás kiegészítése ez a játékmenetnek, de sajnos hamar súlytalanná válik az egész, inkább tűnik időhúzásnak és plusz felesleges macerának, mintsem a küldetések sikerét érdemben befolyásoló bővítésnek. De azért jó, hogy van.

A Partisans 1941 nem lett tökéletes játék, vagyis volna még hová fejlődnie. Az MI néha csinál fura dolgokat. Ha például egyik partizánunk lebukik, és az ellenség tüzet nyit rá, automatikusan látják az addig a bokrokban bujkáló társait is, akikre szintén tüzet nyitnak. Máskor olyan helyeken is kiszúrják az elrejtett hullákat (mondjuk az utcán sétáló katona a házban fekvő hullát elvileg az ablakon, gyakorlatilag a falon keresztül...), ahol valójában nem láthatnák meg. Az is előfordult, hogy egy lehelyezett csapda vagy akna a mentés későbbi visszatöltésénél egyszerűen kámforrá vált, és csak egy korábbi mentés visszatöltésével tudtam csak újra megkaparintani. Ezek a hibák viszont könnyedén orvosolhatók, és egyébként sem csorbítják túlságosan az élményt. Ahogy az sem, hogy valójában azért taktikailag jóval sekélyesebb tud lenni, mint a Commandos volt annak idején. De mivel még csak hasonló játék se sok van mostanában, így is piszok jó szórakozást nyújt. Ehhez jön még az elsőre kissé baltával faragottnak ható látványvilág, amit viszont hamar megszokik a szemünk és onnantól egyáltalán nem zavaró, sőt. Nagyon is illik ehhez a hangulathoz.

Jó hosszúra nyúlt az élménybeszámolóm, de még így is lenne miről beszélni a Partisans 1941 kapcsán. Tényleg egy olyan játék született, amely egyszerre tiszteleg egy rég elfeledett és Csipkerózsika-álmából csak most ébredező műfaj egykori nagyjai előtt, és közben újít is itt-ott. Ha röviden kellene jellemezni, akkor a Commandos és a Soldiers: Heroes of WWII szerelemgyerekének mondanám. Nem tökéletes, lehet még csiszolni a taktikai részeken és az MI viselkedésén is. A kisebb hibákat azonban néhány frissítéssel orvosolhatják. Összességében viszont a műfaj kedvelőinek meleg szívvel ajánlom, mert nagyon jó szórakozást nyújt. És az első néhány pofon egyszerű küldetés után eléggé be is tud durvulni, onnantól pedig a kihívás sem fog hiányozni belőle. Ja, és majd’ elfelejtettem: a játék magyar feliratokkal jelenik meg!

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Igazi hiánypótló világháborús taktikai játék
 • Egy évtizedes álmából ébredező műfajt sikerült felráznia
 • Ötletes újítások az ismert műfajelemekkel vegyítve
 • Kissé fapados, de pont ezért remekül működő látványvilág
 • Magyar feliratok
Negatívumok
 • Az MI néha csinál fura dolgokat
 • A bázisfejlesztgetés jópofa, de túl súlytalan dolog
 • A taktikai mélység még nem vetekedhet a Desperados vagy Shadow Tactics játékokéval

További képek

 • Partisans 1941
 • Partisans 1941
 • Partisans 1941
 • Partisans 1941

Partisans 1941

Platform:

Fejlesztő: Alter Games

Kiadó: Daedalic Entertainment

Megjelenés: 2020. október 14.

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Princze
Princze [2]
A műfaj rajongóinak mindenképp megér egy próbát! Valóban, a taktikai mélység nem vetekszik a megnevezett játékokkal, viszont szolgáltat extrákat. Jól sikerült alap, amit tényleg könnyen csúcsszuperré tehetnek :)
Wing
Wing [4593]
Régen a SHOWWII-t nevezték a Commandos és a Sudden Strike szerelemgyerekének, úgyhogy kicsit aggasztó a családfa :D:D
GeryG
GeryG [2289]
Ha nem teszed Commandos/Desperados/Shadow Tactics magasságúra az elvárásokat, akkor ez is egy nagy kedvenc lehet. Pont azért, amit leírtam a cikkben. Comm és SHOWWII szerelemgyerek. :D
Wing
Wing [4593]
Tök jó, meghozta a cikk a kedvem a játékhoz. Egy másik poszt alatt már beszéltük, de baromira örülök, hogy a műfaj kezd újra magára találni.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)