Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Signifier

The Signifier teszt – Emlékek között

Egy játék, ahol más emberek emlékeiben kell kutakodni.

2020.10.25. 09:35 | szerző: B_Renato97 | Ismertető/teszt

Azt szokták mondani, hogy az emlékeink azok, amiket senki sem vehet el tőlünk. Ha elvenni nem is tudjuk, de kutakodni muszáj lesz bennük a most bemutatásra kerülő játékban. A The Signifier egy egészen egyedi módon mutatja be, hogy mi zajlódott le mások agyában. Kalandunk során gyilkosságokat, hazugságokat és egyéb érdekes ügyeket kell felderítenünk. Pár évvel ezelőtt egyébként volt már szerencsém egy kísértetiesen hasonló címhez. A távoli cyberpunk világban játszódó >Observer_ azonos játékmenettel és látvánnyal sokunkat elvarázsolt. A kérdés leginkább az, hogy a Playme Studio csapatának sikerül-e megvalósítani mindazt, amit egy ilyen stílusú játéktól elvárnak a zsáner rajongói.

The Signifier teszt – Emlékek között

A sztori elején egyből az egyik központi helyen találjuk magunkat: az irodánkban. A tárgyakat és az egyéb érdekesnek tűnő újságokat és írásokat kifejezetten részletesen át tudjuk böngészni, ezekből pedig kideríthető, hogy fő karakterünk egy egészen rátermett tudós. Az általunk irányított Frederick Russell a közeljövő egyik kiemelkedő alakja. Pontos számításainak és találékonyságának köszönhetően megalkotta a dreamwalker nevű gépet, amihez hasonlót még nem látott az emberiség. A szerkezet segítségével bizonyos eseményeket tudunk újraélni, és ami talán a legizgalmasabb, hogy mások emlékeibe is belemászhatunk. Ha úgy alakul, akkor figuránk egy kis nyomozástól sem riad vissza így lehetőségünk lesz rejtélyes gyilkossági esetek után kutatni. A rejtélyek megoldására több síkon keresztül van lehetőségünk, mert olykor a valóságban, máskor pedig az emlékekben bukkanhatunk kulcsfontosságú nyomokra.

A The Signifier alapvetően szöszölős, kutakodós játékmenete időnként kiegészül némi horrorelemmel is. Az időnként eltorzuló látványvilág és a hangzás a para hangulatra még pluszban rátesz egy lapáttal. Mindezektől függetlenül gagyi jump scare jelenetekre nem kell számítani. Külön pozitívum, hogy leginkább a kényelmetlen és nyomasztó élményeket próbálták még inkább fokozni a fejlesztők. A különös események fejtegetése egyébként egészen szórakoztatóra sikerült. Néhol hajlamos kicsit leülni a történet, máskor pedig egy-egy kulcsdokumentum megtalálása fog gondot okozni, de általánosságban rendben van a koncepció. A játékban időnként akadnak olyan részek, amelyek túlságosan kiszámíthatóak, máskor pedig annyira ki van csavarva a dolog, hogy több mint fél órát tébláboltam, mert nem értettem, mire gondoltak a készítők. Amennyiben erre szükségünk van, akkor adott szituációknál virtuális asszisztensünk is tud segíteni több, de inkább kevesebb sikerrel.

The Signifier teszt – Emlékek között

Bármilyen platformon is játszunk, az irányítás minősége mindenhol jó lett, kontrollerrel és billentyűzettel játszva is nagyon kényelmes. Külön kiemelném még, hogy a felvehető tárgyakat lehet forgatni, és rájuk is lehet nagyítani. A kidolgozásuk parádés, mert egy újságra ráközelítve a teljes cikket eltudjuk olvasni mindenféle elmosódás nélkül. Összességében nézve a grafika viszont teljesen átlagos, a kulcsfontosságú helyeket leszámítva. Az első pályán egy luxusapartmanban kell tevékenykednünk, ami elsőre egészen kellemes látványt nyújt, ellenben ha odasétálunk az ablakhoz és lenézünk az utcára, akkor gagyi fűtextúra jelenik meg pont ott, ahol amúgy nyüzsgő városi látványnak kellett volna a szemünk elé tárulnia. Az előrehaladás kapcsán ezt a jelenséget több helyen is tapasztaltam. Sűrűn előfordulnak olyan szobák, ahová nem indokolt a belépés, de mégis meg tudjuk tenni. Ebben az esetben a helyiségben található textúrák minősége hirtelen egy generációval visszábbesik. Elképzelhető, hogy ezeket a későbbiek során kijavítják a fejlesztők, de így legalább tudjuk, hogy nem arra kell továbbmennünk.

Mindent egybevetve a The Signifier nem egy rossz játék. Vannak érdekes elemei, és aki érdeklődik az elmékben turkálás iránt, illetve a nyomasztó hangulat sem veszi el a kedvét, annak bátran tudom ajánlani. Aki most ismerkedne az ilyen és ehhez hasonló címek témakörével, annak túl erős kezdés lehet, mert néhol igencsak nehézzé tud válni a megfelelő nyomok megtalálása és a kirakós darabjainak összeillesztése. A sikeresen feltárt ügyek persze további motivációt adhatnak, és az érdeklődést is tovább fenntarthatják, de tény, hogy ennél sokkal kifinomultabb játékmenetre lett volna szükség ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe pár hét után a történet, és ezzel együtt a játék. ■

értékelés

The Signifier

The Signifier
Pozitívumok
  • Hangulatosan nyomasztó történet
  • Jól eltalált irányítás
  • Érdekes koncepció
Negatívumok
  • Kiaknázatlan lehetőségek
  • Indokolatlan komplexitás egyes helyszíneken
  • Helyenként nagyon lebutított grafikai elemek

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

The Signifier teszt – Emlékek közöttThe Signifier teszt – Emlékek közöttThe Signifier teszt – Emlékek közöttThe Signifier teszt – Emlékek közöttThe Signifier teszt – Emlékek közöttThe Signifier teszt – Emlékek közöttThe Signifier teszt – Emlékek között
The Signifier
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Signifier

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló