Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

##game_title##

The Umbrella Academy – Esernyő Akadémia 3: Feledés Hotel képregény

A Vad Virágok magyar kiadása utolérte az eredetit.

2020.12.09. 15:30 | szerző: Zoo_Lee | Egyéb

2020-ban értem el hivatalosan is arra a pontra, ahol nem pusztán zseniális, legendás történetek juthattak magyar nyelven a rajongók polcaira, de előfordult, hogy egy régóta tervezgetett történetet végül előbb olvashattam el magyarul, mint ahogy eljutottam volna az eredeti kiadás beszerzéséig Comixologyn vagy Bookdepositoryn. Ezek közé tartozik a The Umbrella Academy harmadik (egyben jelenleg sajnos utolsó) kötete is, a Feledés Hotel, amelyben Gerard Way és Gabriel Bá maximális fordulatszámra kapcsolták az amúgy is őrjítő sebességgel és ötletekkel dobálózó történetet, egy instant klasszikust eredményezve, amely azonban ezen a ponton már szinte kínkeservesen üvölt egy rendszeresebb megjelenésért.

Természetesen a tehetséget nem lehet erőltetni, és valószínűleg az alkotók esetében is a minőség javára vált, hogy saját tempójukban haladhattak a világ bővítgetésével, új szálak eltervezésével, ám a Feledés Hotel oldalain nem egyszer támadt olyan érzésem, hogy ez a rengeteg ötlet, karakter, potenciális mellékszál ezen a ponton már vagy sűrűbb megjelenést, vagy minimum néhány spinoffot követelne meg. Az akadémia harmadik kalandjának középpontjában a címszereplő szálloda áll, amely egyúttal egy börtön, amit Sir Reginald építtetett egy fizikai törvényeket tébolyító módokon görbítő zsebdimenzióban, és ahová éveken át zárta be az Esernyő Akadémia által legyőzött szuperbűnözöket, hogy életük végéig elmélkedhessenek szállodai szobáik monotonitásában tetteiken és hibás döntéseiken. Hargreeves halálával, és mellette az akadémia szétszóródásával azonban a rendszer felügyelet nélkül maradt, és míg egy megkérdőjelezhető motivációkkal rendelkező cég megpróbál betörni a Feledés Hotelbe, több régi bentlakó a szabadulást és a bosszút tervezi.

The Umbrella Academy – Esernyő Akadémia 3: Feledés Hotel képregény

A kötet fénypontjai számomra elsősorban a hotelbe zárt szupergonoszok. A korábbi kötetek és az akadémia tagjainak nosztalgiázásai során számtalan ízelítőt kaphattunk abból, hogy mégis mennyire beteg és szürreális gonosztevőkkel kellett megküzdeniük aktív éveik során, ám az összkép mégis felülmúl minden várakozást. Way és Bá mintha egész egyszerűen papírra vetettek volna válogatás nélkül minden őrült ötletet, amivel csak elő tudtak rukkolni, majd még a legnevetségesebbeket is beleírták a történetbe, egy, a fináléra kibontakozó totális, akciódús káoszba kormányozva a cselekményt. Ez a káosz azonban nem minden tekintetben pozitív még az Esernyő Akadémiához mérten sem.

The Umbrella Academy – Esernyő Akadémia 3: Feledés Hotel képregény

Ahogy azt a bevezetésben is írtam, ezen a ponton a cselekmény elért arra a pontra, ahol már túl sok esemény, túl sok történetvonal mozog egyszerre, és a főszereplők egyenként is eljutottak oda, hogy már akár önálló szériákat is megérdemelnének, hogy egyéni szálaik jobban kiteljesedhessenek. Bizonyos tekintetben ez az a pont, ahol megkockáztatom, a Netflix által adaptált változat, még ha jelentősen le is redukálta az őrület, a bizarr, a szuperhősműfajt egyszerre parodizáló és kritizáló elemek mennyiségét, hatásosabb a képregénynél. Klaus egy okkult üzelmeket futtató motorosbandánál köt ki, Allison kémkedni akar az elvált férje után, Ötös bérgyilkos megbízatásokat vállal, de mindebből csak szinte mellékes megjegyzésként kapunk pár elejtett szót, képkockát. És akkor még nem esett szó arról, hogy a hotelből kiszabaduló számos főgonosz is jóval többet érdemelne annál a pár oldalnál vagy képkockánál, amit kapott.

The Umbrella Academy – Esernyő Akadémia 3: Feledés Hotel képregény

Az igazi szívfájdalom azonban, hogy az előző két kötettel ellentétben Way és Bá gyakorlatilag egy fordulat közepén, cliffhangerrel vágták el a befejezést. 2019 szeptemberében, már a Netflix sorozat első évada után, úgy, hogy közel tíz év telt el a második és harmadik széria kiadása között, a rebesgetett negyedik kötetről pedig (Veréb Akadémia) azóta sincs túl sok hír, holott a sorozat harmadik évada is már abból merítene elemeket.

The Umbrella Academy – Esernyő Akadémia 3: Feledés Hotel képregény

Az Esernyő Akadémia minden tekintetben változatlanul zseniális, a Feledés Hotel talán a legelborultabb, legszínesebb, legérdekesebb darabja mind történet, mind vizualitás terén, azonban a folytatás, spinoff vagy bármi is következik az akadémia történetében, az egyszerűen nem érkezhet elég gyorsan. Addig is a beszerzése, akárcsak a két előző kötet esetében, képregényrajongóknak, komolyabb szériák iránt érdeklődőknek szinte kötelező, a Vad Virágok csapatának pedig változatlanul jár az elismerés a színvonalas magyar kiadásért.

Cikkajánló
The Umbrella Academy – Ilyen az, amikor a My Chemical Romance frontembere képregényt ír
Díjnyertes útmutató, hogyan ne neveljünk szuperhősöket.
» Olvasd el!

A bemutatott kötetet a Vad Virágok Kiadó biztosította cikkünkhöz. A fotókat Lovai Szilvia készítette.

Kulcsszavak: képregény

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló