25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Order of Battle: Allies Defiant teszt

Újabb DLC a szépen öregedő stratégiához.

Írta: Wing

Ki hitte volna, hogy az 1994-es Panzer General megjelenése után közel 30 évvel még mindig annak klónjairól fogunk beszélni? Márpedig így van, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyik legutóbbi cikkem tesztalanya a Fantasy General II volt, most pedig az egyik legjobban sikerült utód, az Order of Battle DLC-je lesz terítéken.

Order of Battle: Allies Defiant teszt

Az OoB-t eddig nem teszteltük a PlayDome hasábjain, de most a DLC-vel kicsit pótoljuk a mulasztást. Az Allies Defiant névre hallgató kiegészítő – nem túl meglepő módon – a szövetséges brit és francia erők küzdelmeit mutatja be, 12 küldetésen keresztül. Kellemes frissítés ez a már unalomig ismert német kampányok után, bár az OoB egyik erőssége mindig is ez volt, hiszen az alapjáték (amely ingyenessé válása előtt még a Order of Battle: Pacific nevet viselte) olyan eseményeket mutatott be többet között, mint a kínai-japán háború. Jelenleg bár az OoB ingyenes, ez csak egy tréningkampányt takar, ha ennél többet akarunk, akkor be kell ruháznunk valamelyik DLC-be.

Az Order of Battle játékmenete nem sokban különbözik mondjuk a Panzer Corpsétól, az egyetlen izgalmas újdonság a frontvonalak és az ellátmány bevezetése volt. A bekerített csapatok harcértéke néhány kör alatt szinte teljesen elenyészik, a bekerítő hadműveleteknek tehát komoly szerepe van a játékban. Ez nincs máshogy az Allies Defiantben sem, ahol a gyorsan mozgó német páncéloscsapatok sokszor próbálják majd áttörtni a vonalainkat, és a hátunk mögé kerülve katlanharcra kényszeríteni – ez különbösen igaz az 1940-es küldetésekre

Order of Battle: Allies Defiant teszt

A küldetések, különösen az elején, szinte kizárólag védekező háborúra szorítkoznak: a francia páncélosokkal fel kell tartani a németeket, el kell érni, hogy Lille ne jusson német kézre legalább az első 4 körben, és így tovább. A folyamatos túlerő miatt rendkívül nehéz dolgunk lesz a küldetésről küldetésre „hordozott” elitcsapatunkkal, hisz egyrészt a munka dandárját nekik kell elvégezni, másrészt valahogy el kell érni, hogy közben túl is éljék a küldetést.

Amit borzasztóan sajnálok, hogy ebben a DLC-ben sem lehet megváltoztatni a történelmet. Tehát hiába tartom fel hősiesen a németeket 1940-ben a francia határon, hiába érek el „major victoryt”, a következő küldetés ugyanúgy Dunkerque, mintha mi sem történt volna. Kihagyott ziccer ez, hiszen a DLC-k közül többen is kapunk némi „történelmi” szabadságot – itt nem.

Order of Battle: Allies Defiant teszt

Mindezt leszámítva a kampány rendkívül szórakoztató, már csak azért is, mert alaposan megismerhetjük a ’40-es évek brit és francia haditechnikáját – amely általában kevésbé ismert az alaposan körbejárt német, orosz és amerikai fegyverekhez képest. Itt most megismerhetünk a korabeli francia vadászgépektől kezdve a vontatott ágyúkon át a nagy számban használt páncélautókig mindent, ami szerintem remek. Ettől függetlenül a DLC főleg a brit csapatokra koncentrál, ami érthető, hiszen a harcászati szinten sokszor hősies és bátor francia ellenállás katasztrofális hadászati eredménnyel párosult a második világháborúban.

Az Order of Battle egyébként továbbra is remekül mutat, pedig már 6 év telt el az alapjáték megjelenése óta. Számomra a Panzer Corps/Unity of Command/Order of Battle trió közül még mindig ez a kedvenc (sokkal kevesebbszer szitkozódtam a nemlétező bajszom alatt a randomgenerátor miatt, mint mondjuk a Panzer Corpsnál), úgyhogy mindenképp jó hír, hogy az Allies Defiant valójában egy három részből álló DLC-sorozatnak az első része, hasonlóan Red Star/Red Steel/Red Storm triumvirátushoz. Akinek pedig valamilyen okból kifolyólag kimaradt a játék, az Steamen ingyenesen beszerezheti az alapjátékot – én csak ajánlani tudom.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II
  • Order of Battle: World War II

Order of Battle: World War II

Platform:

Fejlesztő: The Aristocrats

Kiadó: Slitherine

Megjelenés: 2015. április 30.

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!