25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genesis Thor 300 RGB billentyűzetteszt – Nehéz, mint a Mjölnir

Majdnem mindent tud, amit a nagyok, csak nem kerül annyiba.

Írta: GeryG

Genesis Thor 300 RGB billentyűzetteszt – Nehéz, mint a Mjölnir

A Natec gamer szekciója, avagy a Genesis évek óta ontja magából a különféle perifériákat: billentyűzetek, headsetek és mikrofonok, egerek és egérpadok, hangszórók és kontrollerek, de még gamer hátizsákok és számítógépházak is sorakoznak a kínálatban. A Genesis annak ellenére, hogy nem ad ki rossz minőségű termékeket, egyelőre nem tudott felnőni a piac legnagyobb nevei mellé, mint a Razer és társai. De a termékeikre így is érdemes odafigyelni, már csak azért is, mert korrekt áron korrekt tudást nyújtanak. Ez jellemző a Thor 300 RGB mechanikus billentyűzetre is, amely most nálunk járt egy próbakörre.

Genesis Thor 300 RGB billentyűzetteszt – Nehéz, mint a Mjölnir

A Thor 300 RGB a mechanikus gamer billentyűzetek piacán kimondottan az olcsóbb kategóriába sorolható, ami azért némi kompromisszumot von maga után. Viszont már előre jelezném, hogy semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami nélkül álmatlanul forgolódnánk éjszakánként. A dobozban magán a billentyűzeten kívül nagyjából semmi egyebet nem találunk: a különböző billentyűkombinációkat több nyelven is taglaló kis füzetecske és egy Genesis logós matrica mellett csupán a billentyűkiszedő csipesznek jutott bent hely.

Amikor kiemeljük a Thor 300-at a dobozából, rögtön megértjük az elnevezést is. Kérem, a billentyűzet kimondottan nehéz – ami mondjuk egy mechanikus klaviatúra esetében annyira azért nem meglepő. A maga bő egy kg-os súlyával szinte már Mjölnirt idézi, legalábbis billentyűzetek terén mindenképp. De oké, nincs ezzel semmi gond, hiszen a rendeltetésszerű felhasználás azt jelenti, hogy nem fogjuk dobálni az eszközt, így ez máris meg van oldva. Arról nem is beszélve, hogy a tömeg az alumíniumháznak is köszönhető, és úgy általában az egész eszköz kifejezetten masszív hatást kelt. Szóval nem örülnék, ha valaki épp ezzel vágna pofon...

Genesis Thor 300 RGB billentyűzetteszt – Nehéz, mint a Mjölnir

A Thor 300 három változatban érhető el, ami a billentyűsapkák alatt lapuló kapcsolókat illeti. Hozzám az univerzális verzió került, ami Outemu Blue MX kapcsolókat jelent, de fellelhető Outemu Red és Outemu Brown kapcsolóval szerelt kiadás is. A Blue kapcsolók 4 mm-es úton járnak, és nagyjából félúton aktiválják magukat. És persze nem hiányzik a jellegzetes, szinte már imádnivaló (de cserébe használat közben a társas együttélés íratlan szabályait nem kicsit feszegető) kattogás sem. A teszt során természetesen nyüstöltem a billentyűzetet játékokkal és gépeléssel is (sőt, mi több, jelen soraim is ezzel készülnek, ha esetleg nem tűnt volna fel elsőre). Tapasztalataim szerint mindkettőre kiválóan alkalmas, de itt meg kell jegyezni, hogy ez egy teljesen szubjektív érzés. Sokan vannak, akiknek a Blue MX kapcsolók működése talán zavaró lehet, nekik érdemes lehet a másik két változattal kísérleteznie.

A billentyűzethez a Genesis oldaláról vezérlőszoftvert is le lehet tölteni – bár kis keresgélés kell azért hozzá. A roppant mélységű fantáziáról árulkodó Thor 300 RGB Gaming Software elnevezés egy elég fapados szoftvert takar, de azért elleszünk vele. Természetesen vezérelhetjük benne az RGB-világítást, váltogathatunk az effektek között, szabályozhatjuk a fények erejét és a váltakozás sebességét is. Tizenkilenc előre programozott effekt közül válogathatunk. Ami viszont talán kevésbé érdekes, de sokkal hasznosabb, hogy a szoftverben makrórögzítési lehetőségeink is vannak.

Genesis Thor 300 RGB billentyűzetteszt – Nehéz, mint a Mjölnir

A Thor 300 nélkülöz mindennemű felesleges sallangot, de cserébe a dedikált multimédia vagy egyéb extra billentyűket is. Ezeket az FN-billentyűkhöz kötötték, így viszont már egész sok extra funkciót elérünk. Megvannak a szokásos multimédiavezérlők, a hang- és fényerő vezérlői, illetve öt népszerű játékműfajhoz és játékhoz (FPS, CF, COD, LOL és RACE) igazított megvilágítást is előcsalhatunk vele.

Összességében, aki beruház a Genesis Thor 300 RGB bármely változatába, az nem fog vele rosszul járni. Nehéz belekötni, de persze ha nagyon akar, akkor megoldja az ember. Tessék, nincs hozzá csuklótámasz, na. De fanyalgásra tényleg nem ad semmilyen okot. Aki egy megfizethető, de masszív és jól használható billentyűzetet keres, ami ráadásul még mechanikus és gamer is, annak a 20 ezer forint alatti árcédulájú Genesis Thor 300 RGB ideális választás lehet. Nyilván találni nála profibbat is a boltokban, de azokért jóval többet is kell fizetni.

A bemutatott terméket a Genesis biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!