Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Kaze and the Wild  Masks

Kaze and the Wild Masks teszt

A legendás szamár majom nyomdokaiban.

2021.04.01. 17:10 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

A 2D-s ikonikus platformer játékokra nagy szeretettel emlékszem vissza a 16-bites korszakból, de a modernkori próbálkozások között is akadnak gyöngyszemek. Megszámlálhatatlan órát eltöltöttem a PS3-as Rayman szoftverekkel, és talán azóta nem érkezett hasonló alkotás, ami kielégítené az igényeimet, azaz hogy legyen szórakoztató, de tartalmazzon elegendő kihívást, hogy ne unjak rá. Fel kell kötniük a fejlesztőknek a gatyájukat, hogy ezeknek megfeleljenek. A Kaze and the Wild Masks elég ígéretesnek látszott, így belevágtam, hogy kiderítsem meg tudja-e ugrani a szigorúan felállított mércém.

Kaze and the Wild Masks teszt

A játékmenet nagyszerűen idézi vissza a ’90-es évek platformjátékait (főként a Donkey Kong Country trilógiát), ami elsődlegesen az irányításban, valamint a pályák kialakításában és megvalósításában érhető tetten. Egyedi és változatos minden egyes szint, rejtett felfedeznivalókkal és fokozatosan nehezedő akadályokkal, de a legjobb szó az egészre talán mégis az, hogy „sokszínű”. Akár a gyönyörű hátterekről, akár az új ellenfelekről van szó, tényleg kellőképp változatosra sikeredett a paletta. (Amúgy leginkább zöldség rémségekkel fogunk találkozni utunk során).

A világokat tematikusan építették fel, ezek végén pedig ötletes főellenségek várnak. Ráadásul az első helyszín első néhány szintje után úgy megugrik a kihívásfaktor, hogy ember legyen a talpán, aki időre és sérülés nélkül is képes lesz abszolválni ezeket. Nagy mellénnyel vágtam neki én is a kalandnak, és kissé elbíztam magam a kezdő világ 100%-ra pörgetése után. Pedig maga a játékmenet egyáltalán nem árul zsákbamacskát: az iránygombokon túl mindössze a támadásra és az ugrásra kell odafigyelnünk. Tapsifülesünk egy rövid ideig tud még siklani a levegőben, de ez az egyszerű játékmenet jellemzi a Kaze-t. Az ellenségeket vagy kikerüljük, vagy pedig ártalmatlanná tesszük ráugrással vagy egy jól irányzott pörgéssel.

Kaze and the Wild Masks teszt

Bizonyos pályákon megspékeli ezt még a játék annyival, hogy felruház valamilyen ideiglenes speciális képességgel egy-egy maszk formájában. Pár példát említek, ami nagyban befolyásolja a kezelést és a mechanikát. Az egyik ilyen a madár, amit felvéve verdeshetünk a szárnyainkkal és akadályokat kell kikerülünk, akár függőlegesen haladva. Máskor cápává változva a víz alatt tudunk felfedezni, és pörölyként lecsapni ellenlábasainkra. A klasszikus DKC-s csillés pálya is tiszteletét teszi bizonyos értelemben a programban, amikor is egy maszk segítségével folyamatos futásra leszünk kényszerítve. Ennél a szakasznál egy pöttyet elidőztem, van olyan szemét ez, mint az említett majmos mókában volt régen. Ez a maszkosdi egyrészt teljesen új színt hoz az addigi stílusba, másrészt a változatosságot is tovább fokozza.

Bónuszként pedig itt vannak a rejtett cuccok, például a felszedhető arany betűk, vagy a szintenként kettő rejtett kapu, ahol időre kell bizonyos kihívást teljesítenünk. Egy világon belül abszolválva a bónuszokat megnyitjuk az adott régió extra pályáját is. Ezeket elsősorban azoknak tudom ajánlani, akik egyrészt maximalista módjára szeretnek mindent 100%-ra teljesíteni, másrészt nem rettennek vissza némi kihívástól. Mert a Kaze bizony képes irgalmatlanul nehézbe átcsapni. Csupán a történeten áthaladhatunk pár óra alatt, de a megannyi felvehető cucc és kihívás jelenti a hosszú távú szórakozást.

Kaze and the Wild Masks teszt

A Kaze and the Wild Masks egy majdnem tökéletes platformjáték, amit bátran ajánlok mindenkinek kortól függetlenül. ■

értékelés

Kaze and the Wild Masks

Kaze and the Wild  Masks
Pozitívumok
  • Szép színes pályák és karakterek
  • Egyszerű és szórakoztató játékmenet
  • Kihívásokban nem szenved hiányt
Negatívumok
  • Néhány szint kissé nehézre sikeredett
  • Igazából semmi eget rengetőt nem tudnék felhozni ellene

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kaze and the Wild Masks tesztKaze and the Wild Masks tesztKaze and the Wild Masks tesztKaze and the Wild Masks tesztKaze and the Wild Masks tesztKaze and the Wild Masks tesztKaze and the Wild Masks teszt
Kaze and the Wild  Masks
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Kaze and the Wild Masks

hozzászólások (1)

Barthezz
Barthezz 2021.04.03. 14:25
Én épp most értem a végére. 100%-os teljesítéssel 11 és fél óra volt a teljes végigjátszás. Én is csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a 2D-s, kihívást jelentő platformjátékokat, mivel egy igazi kellemes kikapcsolódást nyújtó hibátlan gyöngyszemmel van szerencsénk. Kellően nehéz, főleg ha mindent össze akarunk gyűjteni a 100%-os teljesítés és a true ending elérése érdekében, de mégsem válik frusztrálóvá sohasem (nah jó, talán 1-2 ilyen continous run típusú pálya volt, ami kissé kiidegelt :) ). A legtöbb pálya és a boss harcok is trial and error jellegűek, de nagyon jól memorizálhatók, mivel semmi sem véletlenszerűen történik, hanem minden előre scriptelve van (hasonlóan mint az új Rayman játékokban). Így minden próbálkozással egyre előrébb tudunk jutni, ami a folyamatos újrakezdésre motivál az elsőre nagyon nehéznek tűnő pályákon is. További jófejség a játék részéről, hogy a rejtett zöld kristályok megtalálásával előugró bónuszpályáknak akárhányszor nekiállhatunk egymás után, nem kell az egész pályát újra és újra kezdeni, ha elsőre nem sikerül teljesíteni a bónuszt, ráadásul ha egyszer megvan, akkor elmenti a megszerzett kristályt (a másik két collectable, a KAZE betűk és a purple kristályok viszont elvesznek, ha meghalunk a pályán). Akinek túl nehéz lenne, vagy pl. a kisebb gyerekének szánja, választható egy könnyített mód is, bár ezt nem próbáltam, így nem tudom, mennyit vesz vissza a nehézségből.
ajánlott olvasnivaló