Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

GolfTopia

GolfTopia teszt – Golfpálya a jövőből

Nemrégiben elhagyta korai változatát a golfpályamenedzser-játék, így mi is tettünk vele egy próbát.

2021.04.26. 15:09 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Menedzser- és tycoon-játékokkal szerencsére tele a padlás. Golfozós játékból is találunk bőven, akár a PGA Tour hivatalos játékait, akár a valóságtól egy picit elrugaszkodottabb játékokat (pl. Dangerous Golf) keresünk. Viszont olyan játék, amely e két műfajt házasítaná, eddig nem nagyon készült, vagy csak nekem kerülték el a figyelmemet. Bevallom, sokáig jelen írásom tárgya, a GolfTopia sem volt a szemem előtt, viszont amikor rábukkantam, hamar felkeltette az érdeklődésemet. A képeket és előzeteseket nézegetve egy szórakoztató játékot vizionáltam magam elé. A GolfTopia korai változata tavaly nyáron debütált a Steamen, idén március végén pedig meg is kapta végleges változatát. Én pedig golfütőt is ragadtam, hogy kipróbáljam.

GolfTopia teszt – Golfpálya a jövőből

A GolfTopia tehát elsősorban egy golfpályamenedzser tycoon játék, amelyről rögtön az első pillanatokban lerí, hogy nem egy földhözragadt darab. Röviden összegezve tulajdonképpen azt is lehetne mondani, hogy bepillantást nyerhetünk, milyen lesz majd egy golfpálya valamikor a közepesen távoli jövőben. A játék legelején kreálhatunk magunknak egy szigetet, amely kilenc zónára lesz osztva. Beállíthatjuk a víz szintjét, a domborzat adottságait, az éghajlatot, a növényzet és a sziklák sűrűségét és hasonlókat. Majd a játék ezek alapján generál egy véletlenszerű szigetet, amelyen mi választhatunk egy kezdőzónát, beállíthatunk néhány extra paramétert (állandó éjszaka, hó, bolond golfosok, extrém sebességgel növő gaz stb.), és már indulhat is a móka. Természetesen idővel a további zónákat is megvásárolhatjuk, így a későbbiekben egy az egész szigetet lefedő hatalmas golfparkot hozhatunk létre. De ez nem olyan egyszerű és gyors folyamat ám.

A játékosoknak elég sok eszköz áll a rendelkezésére, hogy parkjuk életét egyengessék. A játék legelején valahol a zónában el kell helyeznünk a park központi épületét, amely egyben a bejáratként is szolgál. Mivel a parkunkba szó szerint űrhajóval érkeznek majd a vendégek, így ezt akár a kellős közepére is helyezhetjük. Ezt követően viszont neki kell állnunk megtervezni és megépíteni az egyes pályákat, lehetőleg minél többet és minél változatosabbat. Mert ha már ide jönnek az emberek, akár még golfoznának is, nem? A pályákat egyszerű terepszerkesztő eszközökkel jelölhetjük ki: különböző típusú talajokkal szó szerint megfesthetjük a pályát, majd kijelölünk egy kezdőpontot és valahol a pálya másik végére elhelyezzük a lyukat is.

GolfTopia teszt – Golfpálya a jövőből

Persze a GolfTopia ennél azért jóval összetettebb golfpályákat vár és tesz lehetővé. Ehhez megannyi minigolfra jellemző kütyü és kiegészítő tereptárgy áll a rendelkezésünkre. Van itt szélturbina, gumifal, megaloop, gyorsítósáv, de még különböző méretű tűzkarikák is. Emellett különböző képességmódosító zónákat is kijelölhetünk, amelyeken belül a vendégeink pontosabban vagy erősebben üthetnek, gyorsabban sétálhatnak és hasonlók. Természetesen a parkot kiegészítő létesítményekkel is el kell látnunk, nem árt mosdót, étel- és italautomatákat elhelyeznünk. A fáradt golfosok padokon pihenhetnek meg, a szemetet kukákba dobálhatják. Nem hiányoznak a dekorációs elemek sem, mint a szökőkutak, virágos kertek vagy szobrok. Vannak különleges építmények is, mint a golflabdamosó, illetve nekünk kell a világításról is gondoskodni.

Mindez persze pénzbe kerül, illetve figyelnünk kell a vendégek szükségleteire is. Emellett idővel a pályák elkezdenek gazosodni, aminek a kiirtásáról szintén nekünk kell gondoskodni, de erre vannak automatizált rendszerek is. A GolfTopia az eddig leírtak alapján egy teljesen szokványos tycoonnak tűnhet, de valahogy mégsem az. Ha az embernek van kellő kreativitása és türelme – bevallom, nekem nem annyira volt –, akkor egészen hajmeresztő pályákat is építhetnek. Én valahogy inkább megmaradtam a klasszikus megoldásoknál...

GolfTopia teszt – Golfpálya a jövőből

A játék elsőre talán túl sok lehetőséget is ad a játékosok kezébe, és bár vannak tippek és tanácsok, amiket átböngészhetünk, sokaknak kedvét szegheti, hogy rögtön az első perctől mindent is lehet nekik. Valahogy hiányzik egy egészséges fejlődési és megismerési folyamat a játékból, amin mondjuk egy klasszikus kampány vagy hasonló sokat segíthetne. Ugyanakkor, ha szánunk rá kellő időt, hogy minden eszközt megismerjünk, és szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor nagyon szórakoztató játék a GolfTopia. Ezen csak tovább emel, hogy az épített pályáinkat a saját karakterünkkel (ő a park menedzsere) ki is próbálhatjuk. Persze semmi extrára nem kell gondolni, de azért így is mókás végigmenni egy-egy pályán.

A GolfTopia kamerakezelése sem feltétlenül a legszerencsésebb, de idővel megszokható. Más gond viszont nincs vele, sőt. Mint írtam, kellően elmélyülve nagyon mókás kis játék ez. A zenék szintén nagyon jók benne, ezért is dicséret illeti a készítőket.

GolfTopia teszt – Golfpálya a jövőből

Aki tehát egy kellemes, de azért kreativitást kívánó tycoonra vágyik, és még a futurisztikus golfos téma sem áll távol tőle, akkor ezzel a gyöngyszemmel mindenképpen tegyen egy próbát. Már csak azért is, mert egy barátságosan árazott játékról van szó, amely így minden eurócentet megér. ■

értékelés

GolfTopia

GolfTopia
Pozitívumok
  • Részletes menedzsment és tervező rész
  • Sajátos látványvilág és hangulat
  • Nem csak golfpályákat építhetünk, de ki is próbálhatjuk azokat
Negatívumok
  • Elsőre túl soknak érződhet a rengeteg lehetőség és tennivaló
  • A kamerakezelés nem feltétlenül a leggördülékenyebb

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

GolfTopia teszt – Golfpálya a jövőbőlGolfTopia teszt – Golfpálya a jövőbőlGolfTopia teszt – Golfpálya a jövőbőlGolfTopia teszt – Golfpálya a jövőből

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló