Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

Zavarbaejtő gépet tett le asztalunkra az MSI.

2021.07.09. 16:30 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Ha jobban belegondolok, az utóbbi időben eléggé egyhangúan teltek a laptoptesztjeim: lepörögtek a benchmarkok, játszottam egy kicsit rajtuk, kipróbáltam a gépelési élmény – és jött a cikk, ahol szinte ugyanazt fogalmaztam meg mindig, némi szubjektív benyomással megfűszerezve. A technikai dolgok adottak voltak, semmi meglepetés nem történt. Egészen az MSI Sword 15 érkezéséig. Hogy ez most pozitív vagy negatív meglepetés volt? Nézzük...!

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

A gép designja elegánsan letisztult – tudom, sokszor használtam már ezt a kifejezést, de ez tényleg az esszenciája a letisztultságnak. A fedlapon az MSI sárkánya csupán dombornyomás, szemből szinte inkább csak sejteni, semmint látni lehet. A fekete fenéklemez pedig szépen kontrasztol a fehér gépházzal. A tajvaniak büszkén hirdetik, hogy a gép designolásában aktívan részt vett Tsuyoshi Nagano, aki a Romance of the Three Kingdoms videojáték-sorozat egyik grafikusa. Egészen biztos én mozgok kultúrbarbár körökben, de nekem egyáltalán nem rémlett sem az úriember neve, sem a játék címe... RGB nincs, helyette szép exkluzív, világoskéken fénylő billentyűzet van. Hogy egy színben mi lehet exkluzív, azt én nem tudhatom, de a termék honlapján ez áll... ;-)

A vas pedig a következő felszereltségből áll: Intel i7-11800H processzor, 16 GB RAM, 512 GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050Ti, 144 Hz-es IPS kijelző 1920*1080 felbontással. A tapipad semmi különös, viszont a billentyűzet rendelkezik numerikus résszel is. Szerencsére azt próbálták minél kompaktabbra megoldani, míg az alfanumerikus részt próbálták egészséges méretűnek megtartani – sikerrel. A gépelési élmény szokásos laptopos, de a gombok még pont megfelelő méretűek; akinek meg nagyon kell a numpad, megkapja, csak a kicsit megkavart elrendezést kell megszoknia.

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

Első furcsaságok: RTX 3050Ti? Nocsak, ez érdekesnek tűnik – de az a 4 GB VRAM nem túl biztató... Másik fura dolog, amit a MSI Sword 15kasztniján látok: USB 2.0 port. 2021-ben érzésem szerint ez már nem igazán indokolható, miért van ott, és miért nem lehetett az is legalább 3.0 – maximum azt tudom elképzelni, hogy pár gamer egér nem tudja rendesen 1000 Hz-en kezelni az újabb USB-portokat; illetve nagyon-nagyon talán pár DJ-kontroller nem szerethet bizonyos USB 3.0 vezérlőket (ilyen téren eddigi tapasztalataim alapján az Intel eléggé példamutató kompatibilitással rendelkezik, szóval igazából gyakorlati indoka nincs).

Térjünk is rá akkor a mérésekre! A Time Spy eredmény kapcsán még nincs is semmi különös, kicsit a 2060 alá került a 3050Ti. A Port Royalnál viszont jött egy meglepő figyelmeztetés: ne nagyon akarjam ezt a tesztet ezzel a géppel lefuttatni! o.0 Nahát, újabb furcsaság... Azért csak lefuttattam, de sok köszönet nem volt benne. Felmerül a kérdés: ez az RTX 3050Ti mitől RTX akkor? A PC Mark teszteredmények hozzák, amit kell, azzal nincs baj. Fokozzuk az őrületet: a játékteszteknél a bekapcsolt RTX-effektek és a DLSS nem okoz játszhatatlan sebességet az F1 2020 és a Shadow of the Tomb Raiderben; viszont a 4 GB RAM eléggé szűkös lett az Assassin’s Creed: Valhallának. Mivel minden tesztet maximális beállításokkal futtatok le (egyedül az élsimítást hagyom TXAA-n), így biztos játszhatóvá lehet butítani a grafikai részletességet, ugyanakkor azért azt már előrevetíti, hogy hamarosan kevésnek fog bizonyulni ennyi VRAM.

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

A megszokott Overwatch-meccsem alatt szépen hozta a 100-120 fps-t a gépecske; a Battlefield V köröm viszont nagyon furcsa eredményt adott. A sebesség stabilan 2 GHz környékén mozgott (néha egy-egy szál felment rövid időre 3,5 GHz környére is), de throttling biztos nem volt, mert csupán 60 fokot láttam mind a CPU, mind a GPU hőmérsékleti értékénél – a játék pedig teljesen folyamatos volt. Mondom én, hogy fura ez a gép... Mivel pont javában zajlik a Mechwarrior 5, gondoltam, csapatok azzal is egy kört feltekert sugárkövetéses effektekkel, szegény gép pedig sírva térdelt le: intenzívebb jeleneteknél egyszámjegyű volt a megjelenített képkockák sebessége...

A becsületére legyen mondva az MSI Sword 15-nek, hogy rendkívül csendesen végzi a dolgát. A tesztek miatt természetesen most is turbóra állított hűtéssel mértem, az pedig hozta is a megszokott esőszerű zúgást, aminek a hangereje is épp csak nem volt zavaró mértékű; de normál módban használva netezés, Netflixezés mellett gyakorlatilag nincs hangja, és amúgy játéknál sem olyan rettenet vészes így (a sebességvesztés pedig érzésem szerint marginális). A készülékház pedig sehol sem melegszik, ami határozottan pozitív dolog.

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?
3D Mark Port Royal figyelmeztetés

Jelen kiszerelésben ez a gép mintegy 455 ezerbe kerül, amit kicsit sokallok érte. Értem én, hogy itt a japán művész közreműködését is megfizetjük valahol, de én nem érzem annyira erős névnek őt (noha minden tiszteletem az úriemberé)... 3060-nal szerelve 500 ezer alatt remek vétel lenne, de magyar kereskedőnél nem találtam, pedig az MSI honlapja szerint létezik. Nem rossz gép ez alapvetően, szubjektíve még tetszik is, de a 3050Ti visszafogja. Nem is értem az NVIDIÁ-t, hogy lett ez RTX, mert a tényleges raytracinghez gyenge és kevés a VRAM – bár mint a tapasztalatok mutatják, játéktól függ, de ne legyenek illúzióink: a Valhalla mutatja, nem jövőálló ez így. E-sport gépnek nem rossz az MSI Sword 15, de házon belül is találni jobb vételt. ■

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

hozzászólások (3)

Baracklekvár
Baracklekvár 2021.07.11. 22:13
Ezt a gépet inkább tartom értelmes vételnek, mint a millió feletti árakkal büszkélkedő csodacsúcs gépeket. Ha most hirtelen kellene vennem egy általános célú laptopot, amivel olykor játszogathatok is, akkor bizony valami ilyesmit keresnék. Akár éppen ezt.
Aryx
Aryx 2021.07.12. 08:19
Na de majd' fél milláért...? :D
Sityi
Sityi 2021.07.13. 21:11
Az a baj, hogy megvan sajnos a millás laptopoknak is az értelme újabban... Mondjuk a kriptovaluták árfolyama most esett egy jókorát a kínai bekeményítés miatt, így az asztali GPU-k ára is kezd normalizálódni, így azért már nem egészen olyan a helyzet, mint pár hónappal ezelőtt. Szerintem egy 1660Ti teljesítményben kb. ugyanitt van, olcsóbban. De házon belül maradva kb. ennyiért van MSI GF65 Thin 10UE i5-10300H processzorral, de 3060-nal - az meg már nem szenvedne RTX effektek mellett sem.
ajánlott olvasnivaló