25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

Zavarbaejtő gépet tett le asztalunkra az MSI.

Írta: Sityi 3 hozzászólás

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

Ha jobban belegondolok, az utóbbi időben eléggé egyhangúan teltek a laptoptesztjeim: lepörögtek a benchmarkok, játszottam egy kicsit rajtuk, kipróbáltam a gépelési élmény – és jött a cikk, ahol szinte ugyanazt fogalmaztam meg mindig, némi szubjektív benyomással megfűszerezve. A technikai dolgok adottak voltak, semmi meglepetés nem történt. Egészen az MSI Sword 15 érkezéséig. Hogy ez most pozitív vagy negatív meglepetés volt? Nézzük...!

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

A gép designja elegánsan letisztult – tudom, sokszor használtam már ezt a kifejezést, de ez tényleg az esszenciája a letisztultságnak. A fedlapon az MSI sárkánya csupán dombornyomás, szemből szinte inkább csak sejteni, semmint látni lehet. A fekete fenéklemez pedig szépen kontrasztol a fehér gépházzal. A tajvaniak büszkén hirdetik, hogy a gép designolásában aktívan részt vett Tsuyoshi Nagano, aki a Romance of the Three Kingdoms videojáték-sorozat egyik grafikusa. Egészen biztos én mozgok kultúrbarbár körökben, de nekem egyáltalán nem rémlett sem az úriember neve, sem a játék címe... RGB nincs, helyette szép exkluzív, világoskéken fénylő billentyűzet van. Hogy egy színben mi lehet exkluzív, azt én nem tudhatom, de a termék honlapján ez áll... ;-)

A vas pedig a következő felszereltségből áll: Intel i7-11800H processzor, 16 GB RAM, 512 GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050Ti, 144 Hz-es IPS kijelző 1920*1080 felbontással. A tapipad semmi különös, viszont a billentyűzet rendelkezik numerikus résszel is. Szerencsére azt próbálták minél kompaktabbra megoldani, míg az alfanumerikus részt próbálták egészséges méretűnek megtartani – sikerrel. A gépelési élmény szokásos laptopos, de a gombok még pont megfelelő méretűek; akinek meg nagyon kell a numpad, megkapja, csak a kicsit megkavart elrendezést kell megszoknia.

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

Első furcsaságok: RTX 3050Ti? Nocsak, ez érdekesnek tűnik – de az a 4 GB VRAM nem túl biztató... Másik fura dolog, amit a MSI Sword 15kasztniján látok: USB 2.0 port. 2021-ben érzésem szerint ez már nem igazán indokolható, miért van ott, és miért nem lehetett az is legalább 3.0 – maximum azt tudom elképzelni, hogy pár gamer egér nem tudja rendesen 1000 Hz-en kezelni az újabb USB-portokat; illetve nagyon-nagyon talán pár DJ-kontroller nem szerethet bizonyos USB 3.0 vezérlőket (ilyen téren eddigi tapasztalataim alapján az Intel eléggé példamutató kompatibilitással rendelkezik, szóval igazából gyakorlati indoka nincs).

Térjünk is rá akkor a mérésekre! A Time Spy eredmény kapcsán még nincs is semmi különös, kicsit a 2060 alá került a 3050Ti. A Port Royalnál viszont jött egy meglepő figyelmeztetés: ne nagyon akarjam ezt a tesztet ezzel a géppel lefuttatni! o.0 Nahát, újabb furcsaság... Azért csak lefuttattam, de sok köszönet nem volt benne. Felmerül a kérdés: ez az RTX 3050Ti mitől RTX akkor? A PC Mark teszteredmények hozzák, amit kell, azzal nincs baj. Fokozzuk az őrületet: a játékteszteknél a bekapcsolt RTX-effektek és a DLSS nem okoz játszhatatlan sebességet az F1 2020 és a Shadow of the Tomb Raiderben; viszont a 4 GB RAM eléggé szűkös lett az Assassin’s Creed: Valhallának. Mivel minden tesztet maximális beállításokkal futtatok le (egyedül az élsimítást hagyom TXAA-n), így biztos játszhatóvá lehet butítani a grafikai részletességet, ugyanakkor azért azt már előrevetíti, hogy hamarosan kevésnek fog bizonyulni ennyi VRAM.

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

A megszokott Overwatch-meccsem alatt szépen hozta a 100-120 fps-t a gépecske; a Battlefield V köröm viszont nagyon furcsa eredményt adott. A sebesség stabilan 2 GHz környékén mozgott (néha egy-egy szál felment rövid időre 3,5 GHz környére is), de throttling biztos nem volt, mert csupán 60 fokot láttam mind a CPU, mind a GPU hőmérsékleti értékénél – a játék pedig teljesen folyamatos volt. Mondom én, hogy fura ez a gép... Mivel pont javában zajlik a Mechwarrior 5, gondoltam, csapatok azzal is egy kört feltekert sugárkövetéses effektekkel, szegény gép pedig sírva térdelt le: intenzívebb jeleneteknél egyszámjegyű volt a megjelenített képkockák sebessége...

A becsületére legyen mondva az MSI Sword 15-nek, hogy rendkívül csendesen végzi a dolgát. A tesztek miatt természetesen most is turbóra állított hűtéssel mértem, az pedig hozta is a megszokott esőszerű zúgást, aminek a hangereje is épp csak nem volt zavaró mértékű; de normál módban használva netezés, Netflixezés mellett gyakorlatilag nincs hangja, és amúgy játéknál sem olyan rettenet vészes így (a sebességvesztés pedig érzésem szerint marginális). A készülékház pedig sehol sem melegszik, ami határozottan pozitív dolog.

3D Mark Port Royal figyelmeztetés
3D Mark Port Royal figyelmeztetés

Jelen kiszerelésben ez a gép mintegy 455 ezerbe kerül, amit kicsit sokallok érte. Értem én, hogy itt a japán művész közreműködését is megfizetjük valahol, de én nem érzem annyira erős névnek őt (noha minden tiszteletem az úriemberé)... 3060-nal szerelve 500 ezer alatt remek vétel lenne, de magyar kereskedőnél nem találtam, pedig az MSI honlapja szerint létezik. Nem rossz gép ez alapvetően, szubjektíve még tetszik is, de a 3050Ti visszafogja. Nem is értem az NVIDIÁ-t, hogy lett ez RTX, mert a tényleges raytracinghez gyenge és kevés a VRAM – bár mint a tapasztalatok mutatják, játéktól függ, de ne legyenek illúzióink: a Valhalla mutatja, nem jövőálló ez így. E-sport gépnek nem rossz az MSI Sword 15, de házon belül is találni jobb vételt.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Ashes of the Singularity Escalation - DirectX 12
  • Ashes of the Singularity Escalation - Vulkan
  • Assassin's Creed Valhalla
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • f1 2020
  • F1 2021 - RTX
  • Forza Horizon 4
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Shadow of the Tomb Raider - RTX DLSS
  • Tom Clancy's The Division
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1616]
Az a baj, hogy megvan sajnos a millás laptopoknak is az értelme újabban... Mondjuk a kriptovaluták árfolyama most esett egy jókorát a kínai bekeményítés miatt, így az asztali GPU-k ára is kezd normalizálódni, így azért már nem egészen olyan a helyzet, mint pár hónappal ezelőtt. Szerintem egy 1660Ti teljesítményben kb. ugyanitt van, olcsóbban. De házon belül maradva kb. ennyiért van MSI GF65 Thin 10UE i5-10300H processzorral, de 3060-nal - az meg már nem szenvedne RTX effektek mellett sem.
Aryx
Aryx [3552]
Na de majd' fél milláért...? :D
Baracklekvár
Baracklekvár [1731]
Ezt a gépet inkább tartom értelmes vételnek, mint a millió feletti árakkal büszkélkedő csodacsúcs gépeket. Ha most hirtelen kellene vennem egy általános célú laptopot, amivel olykor játszogathatok is, akkor bizony valami ilyesmit keresnék. Akár éppen ezt.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)