25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Timelie teszt – Tekerd vissza, haver!

Időmanipulálós ügyességi játékokkal bőven el vagyunk már látva, pár thai srác viszont megmutatta, hogy lehet még újat hozni a műfajban.

Írta: m_anger

Hitman GO, Lara Croft GO rajongók szevasztok! Nem, sajna nem a Square Enix (mini)sorozata bővült tovább, de valami nagyon hasonlót kínál a Timelie is, méghozzá anélkül, hogy csak egy kínos másolat lenne. Egész pontosan fogalmazva a mostani tesztünk alanya teljesen más alapokra épít, mégis számos elemében az említetteket idézi meg, így akinek azok tetszettek, ez is biztosan be fog jönni. Ugyanúgy körökre osztott módon haladhatunk egy négyzetrácsos felosztású terepen, rengeteg ajtó, kapcsoló fogja nehezíteni/segíteni a dolgunk, és még ott vannak a fel-alá flangáló ellenfelek is.

Timelie teszt – Tekerd vissza, haver!

Igazság szerint a játék már tavaly tavasszal megjelent PC-re és Macre, de annak ellenére, hogy milyen pöpec kis cucc (és sokan milyen nagy jövőt jósoltak neki), kicsit eltűnt a megjelenések forgatagában. Az Urnique Studiónak – amely végzős thaiföldi diákokból verbuválódott – ráadásul az első komoly projektje volt, amit meg nem mondanánk, annyira minőségi a megvalósítás. A Timelie végre most Switchre is kijött, amitől csak remélni lehet, hogy nagyobb dicsfényt kap (megérdemelné).

A játékban egy szőke kislányt kell irányítanunk, aki alighogy felkel álmából és ágyából, egy különös helyen találja magát (vagy netán még mindig álmodik?). Olyan, mintha egy futurisztikus laboratóriumban járnánk, ahol ellenséges őrrobotok tömkelege vadászik ránk. A játékteret izometrikus nézetből látjuk – kamerát forgatni sajnos nem lehet, zoomolni viszont tudunk. Az egyes pályákon mindössze annyi a feladat, hogy kisétáljunk a kijáraton, de ez nyilván nem fog olyan könnyen menni. A robotoknak ugyanis van egy fix pályája, ahol mozognak, azt kell kifigyelni, és kiszámolni, hogy ne keresztezzük az útjukat. Ami viszont a leglényegesebb, hogy az időt ide-oda tudjuk tekerni, tehát ha valamit elrontottunk, mehet a rewind, majd az agyalás, hogy mit kellene másképp. Persze az egész meg van bolondítva különböző színkódú ajtókkal és kapcsolókkal, csak hogy tényleg ne legyen túl szimpla a feladat.

Timelie teszt – Tekerd vissza, haver!

Egy idő után társat is kapunk, mégpedig egy narancsszínű cicát. Innentől felváltva irányíthatjuk őket (akár egyszerre is – erre sokszor nagy szükség lesz). Mindkettőjüknek vannak extra tulajdonságai. A cirmi például sokkal gyorsabb, befér kis csapóajtókon, és nyávogásával magára tudja irányítani a robotok figyelmét. A kislány viszont a kapcsolók zsonglőre, továbbá a pályákon elszórva fellelhető fehér kis kockákkal igazán különleges dolgokra képes. Újra tud generálni leszakadt hidakat, befoltozni kilyukadt padlózatot, sőt akár robotot is képes likvidálni. Kár, hogy ez a spéci cucc csak egyszer használható fel, így jól át kell gondolni, mikor és hová lőjük el.

S akkor az olyan ínyencségekről még nem is beszéltem, hogy néha az idő is szorít minket a pályák megoldásánál. Ugyanis ahogy ketyeg a vekker, szépen tűnik el mögülünk a pálya (magával víve mindent, beleértve minket is). Sok szint nagyon ki van centizve (az előbb említett időkelepce nélkül is), a körökre osztott jellegből adódóan számtalanszor fogjuk visszatekerni az időt, csak hogy egy vagy két lépést nyerjünk. Az egész hangulat viszont mégis inkább korrekt kihívást és remek fejtörőket hoz, semmint frusztrációt, ahogy azt első olvasatra gondolnánk. A pályák megoldása nem triviális, sokszor fog a homlokára csapni, aki belevág, és újrakezdeni az adott részt, mégis mosollyal az arcán. Addiktív a cucc.

Timelie teszt – Tekerd vissza, haver!

Végezetül továbbra is csak abszolút pozitívumokat tudok felhozni. A Timelie nemcsak az agyunkat dolgoztatja meg remek feladványaival, hanem közben a szemünket (no meg a fülünket) is elkényezteti. Az art style remek, a minőség pedig rendkívül pöpec – egyáltalán nem találkoztam bugokkal, a végletekig polírozott az élmény (ami egy ilyen játéknál főleg lényeges). Az egyedüli negatívum, hogy ha rákattanunk, hamar vége lesz. Ha valaki tudja, mit kell csinálni, akár három óra alatt is végigszaladhat rajta, de sokkal valószínűbb, hogy inkább ennek a duplájára lesz szükség. A Switch ráadásul ideális platform, mert akár 5 percre is elő lehet szedni a játékot, hogy kipróbáljunk egy új taktikát és a kis képernyőn is nagyon él a grafika. Persze akinek PC-n kimaradt, az is bátran vágjon bele, pláne, hogy az ünnepi Steam akciók keretein belül féláron behúzható még egy pár napig. Őszintén várom a thai srácok következő munkáját.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Megdolgoztatja agytekervényeinket
 • Tetszetős művészeti stílus és grafika
 • Kellemes zene
 • Addiktív
Negatívumok
 • Talán kicsit hamar vége van

További képek

 • Timelie
 • Timelie
 • Timelie
 • Timelie
 • Timelie
 • Timelie
 • Timelie
 • Timelie
 • Timelie

Timelie

Platform:

Fejlesztő: Urnique Studio

Kiadó: Zordix Publishing

Megjelenés:
2020. május 21. PC, Mac
2021. december 15. Switch

» Tovább a játék adatlapjára

m_anger

m_anger
Ami a nyolcvanas években kölyökként csak álom volt (videojátékokkal dolgozni), az mára valóság. Munkaidőben fejlesztőként, szabadidőben kritikusként. Játék az élet?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!