Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Shovel Knight: Pocket Dungeon

Shovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódás

Egy zsebnyi lovagi kaland.

2021.12.28. 14:42 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

Új szellemi tulajdonok létrehozása egy komplex feladat: kitalálni valami teljesen újat sokkal nagyobb kihívás, mint építeni a meglévőre, fejleszteni azt, ami már ismert. Ha viszont már létrejött egy új világ, eredeti karakterekkel és elképzelésekkel, akkor már szabadabban lehet kísérletezgetni úgy, hogy minden újabb megvalósítás hű legyen az eredeti koncepció esszenciájához. Pontosan egy ilyen kísérlet eredménye a Shovel Knight: Pocket Dungeon, egy elképesztően szórakoztató és frappáns játék a népszerű független sikersztori, a Shovel Knight alapján. A Pocket Dungeon szuper átgondolása lett egy amúgy is remek játéknak, amely más műfajú ugyan, de minden szempontból hű az eredetihez, mind a stílus, mind a minőség szempontjából.

Shovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódás

A móka kezdetén hősünk, Shovel Knight („Ásólovag”) – aki kard helyett a nevében is szereplő célszerszámmal küzd – bekerül egy rejtélyes dobozba, amely elrepíti a címadó kazamatába. Itt találkozik Puzzle Knighttal, egy feladványszakértő figurával, aki tisztázza a helyzetet: csapdába estek ezen a rejtélyes, ügyességet és logikát követelő helyszínen, és meg kell fejteniük a titkait, hogy kijussanak. Lovagunk elindul hát, hogy összeszedje szövetségeseit, kiderítse, ki ármánykodik a háttérben, és kiszabaduljon innen.

Míg az eredeti Shovel Knight egy, a klasszikus időket idéző, 2D-s platformer volt, addig a Pocket Dungeon egy műfaji hibrid, amely a mobiltelefonokon is népszerű „kockatörős” elemeket vegyíti véletlenszerűen generált pályákkal, valamint roguelike és dungeon crawler elemekkel. A sok „szakszó” azonban ne ijesszen meg senkit! Egy könnyedén tanulható és elképesztően élvezetes élményről van szó.

A játékmenet egyszerű. Bekerülünk egy négyzetrácsos területre, amelyen különféle elemek találhatók: vannak „szimpla”, a mozgást akadályozó kockák, ellenségek vagy gyógyító üvegcsék. Ha ezeknek nekimegyünk, akkor elpusztíthatjuk őket, azt pedig, hogy hányszor kell megtámadnunk, látjuk a figurák alatt. Az ellenségek persze vissza is támadnak, így ügyelnünk kell az életünkre, amit a bájitalokkal tölthetünk vissza. Ha azonos típusú elemek egymás mellett állnak, akkor egyszerre sebezhetjük az összeset, így célszerű úgy taktikáznunk, hogy egyszerre többet ki tudjunk iktatni. A haladással telik az idő (a várakozással is, de ez állítható), és a Tetrishez hasonlóan érkeznek fentről az újabb blokkok, ha pedig eleget semlegesítünk, akkor ládák is megjelennek, amelyeket a szintén felbukkanó kulcsokkal nyithatunk ki, hogy hasznos holmikra tegyünk szert. Például pajzsra, ami egy ideig kivédi az ütéseket, fegyverekre a hatékonyabb küzdelemhez, az időt megállító amulettre stb.

Shovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódás

Ha sikerült elég gonoszt legyőznünk, akkor megjelenik egy ajtó is, amely szintén kulccsal nyitható, és átvezet a következő szintre. Érdemes lehet azonban maradnunk, ugyanis egy idő után már nem jön több elem a pályára, ha pedig kipucolunk mindent, akkor extra drágakövekre tehetünk szert.

Minden legyőzött ellenség és szétvert kocka után is kapunk fizetőeszközként működő kincseket, ha pedig gyorsak vagyunk, és fenn tudjuk tartani a lendületet, akkor egyre többet zsebelhetünk be.

A pályákon vannak speciális ládák, amelyek az üzletbe visznek, ahol bizonyos ereklyék közül választhatunk. Míg a sima segédeszközök egy idő után elhasználódnak, az ereklyék a futam erejéig permanensen segítik küldetésünket (például növelhetik maximális életünket, immunissá tehetnek az időnként felbukkanó bombák robbanásai ellen vagy csökkenthetik a továbbhaladáshoz szükséges, legyőzendő gonoszok számát).

Shovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódás

Az új szintek új veszélyeket és ellenségtípusokat tartalmaznak, akik az alapjátékból lettek átemelve. Az összes rendelkezik különleges tulajdonságokkal, és a program nagyon hatékonyan kiírja ezeket, amikor melléjük kerülünk, így ha még a többszöri nekifutások során nem jegyeztük meg, könnyen megtekinthetjük, hogy kinél mire kell ügyelni. Vannak ellenfelek, akik az első támadás irányába pajzsot emelnek, így onnan nem lehet támadni őket, míg mások erősebbé válnak, ha kevesebb az életünk. Változatos és ötletes ez a megvalósítás, ami egyrészt izgalmasabbá teszi az élményt és taktikázást igényel, másrészt hű a forrásához. Ez azonban a kaland minden tényezőjére igaz.

A kitűnő, színes, vidám, 8-bites stílust imitáló képi világ és a fülbemászó zenék mellett sok egyéb visszatérő elem is van, beleértve hősünk fő ellenségeit, a többi lovagot, akik itt szövetségesként és játszható karakterként jelennek meg. A pályák során futhatunk össze velük, ahol főellenségekként várnak minket. Mindegyik összecsapás egyedi, ahol saját, a Shovel Knightból is ismerhető technikáikat vetik be (persze a jelenlegi műfajhoz igazítva). A bájitalokat kotyvasztó, a pestis során használt madárcsőszerű maszkot viselő Plague Knight robbanó egyvelegeket hajítgat, míg a kincsmániás, búvárruhás Treasure Knight érmékkel támad, és a mozgást korlátozó vízzel lepi el a pályát, míg szigonyával messziről sújt le. A Vine csapata mesterien ültette át a karaktereket, és ez abban is megnyilvánul, amikor mi irányítjuk őket.

Két futam között a főhadiszálláson lófrálhatunk, ahol a kereskedőtől a bezsebelt pénzünkkel feloldhatunk új ereklyéket, amelyek onnantól kezdve megjelenhetnek a menetek során. Persze ott is meg kell vennünk őket az aktuálisan összegyűjtött vagyonunkból. Az elérhető csapattagok itt tengetik idejüket, és itt válthatunk rájuk, továbbá vehetünk nekik alternatív megjelenést is. Mindegyik karakter más és más sajátosságokkal bír, ami sokszor merőben megváltoztatja a játékmenetet, teljesen más taktikát és megközelítés követelve meg.

Shovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódás

A kaszás mintájára kitalált Spectre Knight például minden legyőzött ellenség után gyógyul, de életet veszít, ha az egyébként gyógyító bájitalokat fogyasztja, így ügyelnünk kell, hogy azokat mikor és hogyan távolítsuk el. A gépekkel bütykölő Tinker Knight a mozgást akadályozó blokkokból fémet tud begyűjteni, amiből egy masinát fabrikálhat, ellensúlyozva alacsonyabb életpontjait és gyenge támadását (a tákolmány a fém elfogyásával szétrobban, hősünk pedig egy életponttal baktathat gyógyítás után). A vívóként küzdő Propeller Knightnak pedig minden magában álló ellenség legyőzése után nő az ereje, amely ismét visszaáll alapértelmezettre, ha összeverődött csapatot iktat ki, akik emellett több életet is elvesznek tőle. Ez azért is nagyon különleges, mert a játék során pont, hogy minél nagyobb csoportokat érdemes legyőzni, míg vele merőben más taktikát kell választanunk, cserébe azonban még főgonoszokat is akár egy ütéssel tehetünk el láb alól. A fejlesztők kitaláltak új, egyedi karaktereket is, akik hasonló módon ötletesek, és könnyedén beleilleszkedhetnének az alapjátékba is.

AShovel Knight: Pocket Dungeon elképesztően szórakoztató, kiváló alapokra épít, és nagyon könnyedén fel lehet venni vele a fonalat. Egy futam, ha már jól ismerjük a játékot, körülbelül fél órát vesz igénybe, így nem kell elnyújtott játékidőre számítanunk. A rutinosak persze felfedezhetik a kaland titkait, ugyanis egy „titkos” befejezés is elérhető a „sima” finálé után, ha teljesítik az előfeltételeket a korábbi pályákon. Az első ilyen „teljes” végigjátszás után egy végtelen mód is elérhető lesz, és aki minden kihívást teljesítene, az végigcsinálhatja mind a 13 játszható karakterrel az alkotást, valamint a karakterspecifikus, a sajátosságaikra építő kihívásokat is abszolválhatja az egyéb feladványok mellett. A bázison egy jópofa kis minijáték is van, amely az alapmechanikát ötvözi a klasszikus, vurstlikban fellelhető „vakondpüfölős” játékkal: időben kell lecsapnunk a mellettünk felbukkanó ellenségekre, ügyelve az életünkre és a bombákra, amiket viszont békén kell hagyni.

A program hatalmas előnye továbbá, hogy személyre lehet szabni azt, hogy miként működjön. Játszhatjuk roguelike-ként, és akkor érhet véget a játékunk, amikor meghalunk, de nyomhatjuk logikai kalandként is, amikor a vég akkor ér, ha telemegy a tábla, és nincs több mozgásterünk (ha utóbbinál hunyunk el, akkor „felgyorsul” az idő, és több új elem is érkezik, de cserébe sokkal teljesíthetőbb és fogyaszthatóbb az egész). Lehet szabályozni a gyorsaságot, amivel halad a játék, ha épp nem mozgunk (néha ugyanis jobb várni), beállíthatjuk véletlenszerűre a pályák sorrendjét, kikapcsolhatjuk az eszközöket, ereklyéket és főgonoszokat, és állíthatjuk a karakterünk életerejét és sebzését is. Ha ezek egy részével babrálunk, akkor a kihívások nem teljesíthetőek, de ettől függetlenül is remek, hogy ennyi opció van, ugyanis így mindenki személyre szabhatja az élményét, és úgy játszhatja, ahogy szeretné.

Shovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódás

A Shovel Knight: Pocket Dungeon egy szórakoztató, izgalmas és ötletes továbbgondolása a jól bevált karakternek és világnak, új műfaji hibridet kínálva az érdeklődőknek és rajongóknak. Egy intelligensen összerakott élmény, amely alapmechanikáját kiváló módon ötvözi és csavarja úgy, hogy minden permutáció frissen hasson, és sose legyen frusztráló. Könnyed, de megköveteli a figyelmet, úgy, hogy nem viszi túlzásba a variálást. Mindezt pedig úgy éri el, hogy hű marad az eredeti Shovel Knight szellemiségéhez, miközben teljesen új dimenzióba repíti az egészet. Ennek fényében izgatottan várom, hogy mit hoz majd a jövőre tervezett Shovel Knight Dig, amely egy másik csapat másfajta spin-offja: ugyanis a Yacht Club Games és a Vine bebizonyította, hogy van értelme az effajta megközelítéseknek is. ■

értékelés

Shovel Knight: Pocket Dungeon

Pozitívumok
  • Kiváló alapmechanika, amelyet remekül csavarnak és alakítanak tovább
  • Rövid intervallumokra tervezett, könnyen tanulható elképzelés
  • Hű az eredetihez, mégis egy teljesen új koncepció
Negatívumok
  • A műfaji változás miatt nem biztos, hogy azonos a célközönsége az eredetiével

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Shovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódásShovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódásShovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódásShovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódásShovel Knight: Pocket Dungeon teszt – Másfajta áskálódás

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló