25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Grand Mountain Adventure: Winterlands teszt

Mobilok után PC-n és Switchen játszható ez a barátságos síelős játék.

Írta: Dino

A Grand Mountain Adventure síelős móka eredetileg mobilos játékként kezdte meg pályafutását, nemrég azonban a Microïds kiadó gondozásában Winterlands alcímmel PC-re és Switchre is megérkezett. Amikor először hallottam a Toppluva játékáról, gyorsan le is töltöttem az androidos verziót (hiányzott már nagyon a síelés, na!), azonban az irányítás számomra túl körülményes volt, így inkább elkezdtem várni a számítógépes megjelenést.

Grand Mountain Adventure: Winterlands teszt

Síelős játékról van tehát szó, amelyben tizenkét síterep havas hegyoldalai várnak ránk. A különböző országokban található helyszíneket egymás után oldhatjuk fel, megadott mennyiségű síbérletet összegyűjtve. De egy-egy terepen is fokozatosan válnak csak elérhetővé a felvonók; valamint a feladatok, amelyek teljesítésével a bérleteket gyűjthetjük. Csatolhatunk sílécet vagy snowboardot is (mindegyikből kétféle áll rendelkezésre), így az általunk kedvelt téli sportban nyomulhatunk.

Igazán élvezetes dolog a havon siklani.A hegyoldalt madártávlatból látjuk a játékban, zoomolásra pedig pár fokozatban van lehetőség. De igazából nem is hiányzott, hogy közelebbről láthassam kis síelőmet, vagy mondjuk first person nézetben száguldjak a pályákon. Igazán élvezetes dolog a havon siklani a Grand Mountain Adventure-ben, szép kanyargós nyomokat húzva a szűzhóba vagy a ratrakok által frissen megdolgozott pályákra. A már feloldott, és legalább egyszer kipróbált felvonókra és kihívásokra a térképről is gyorsan odajuthatunk, máskülönben kijelölhetünk célpontot a térképen, és utána nyíllal jelzi a program, hogy merre kell haladnunk.

Grand Mountain Adventure: Winterlands teszt

A kihívások elég változatosak. Van, ahol egyszerűen csak végig kell menni a kijelölt kapuk között. Van, ahol az idő is számít, és az elért fokozattól függ jutalmunk mennyisége. Máshol ugratásokkal és trükkök abszolválásával kell minél több pontot összegyűjteni. De olyan feladat is van, ahol minél több időt kell a levegőben tölteni, vagy ahol adott számú síelőt kell megcsapnunk botunkkal (amely tevékenység elvben kicsit sebességünket is növeli). A hetedik hegyig aránylag könnyen el lehet jutni, nekem ott volt egy kis megakadásom, és egy ideig sikerült nehezebben teljesíthető kihívásokkal szembesülni (például túl rövid idő alatt kellett volna magas pontszámot elérni, vagy egy átugrandó szakadék volt akkora, hogy kb. húsz próbálkozásból egyszer sikerült átjutnom rajta). Ilyenkor azonban elkezdtem felfedezni a hegyoldalt, és így találtam újabb feladatokat a pontgyűjtéshez.

Amúgy ha szlalomozásnál eltévesztünk egy kaput, vagy valami mást hibát követünk el, esetleg úgy érezzük, hogy úgyse sikerül a feladat teljesítése, egyetlen gombnyomással visszakerülhetünk az aktuális rajthelyre, így azonnal újrakezdhetjük az adott kihívást. Ez elég kényelmes megoldás, és hasznos is. Emellett van idővisszatekerés funkció is (no nem egy-egy időre lesiklás közben), ez akkor jön jól, ha például rájövünk, hogy rossz irányba kanyarodtunk, és így nem kell végigmennünk a felvonó aljáig, majd onnan felliftezve újra megkeresni az elrontott kanyart.

Grand Mountain Adventure: Winterlands teszt

Mint említettem, mobilon az irányítás volt az, ami eltántorított a játékról, és ezt a részt a PC-s verzióban se éreztem tökéletesnek. Billentyűzettel nem is nagyon érdemes nekikezdeni: bár működik, de nem az igazi a nyilakkal irányítani síelőnket. PS3-as és PS4-es kontrollerrel nyomulva azonban már jobban ment a dolog, igaz, néha itt is okozott problémát a furán mozgó kamera, amikor például a hegy eltakarta a figurámat.

Lesiklásunkat amúgy jó pár dolog nehezíti. Egyrészt vannak fák, sziklák és egyéb tereptárgyak, amelyek az utunkba állnak – igaz, közülük a fák csak picit lassítanak (esetleg közben leverjük ágaikról a havat), de nem állítanak le. Ellentétben például a helyenként fel-alá glasszáló medvékkel vagy hójárgányokkal, amelyekkel való találkozás akár végzetes is lehet. De csúszkálnak még más síelők is (ők igazából nem sok vizet kavarnak, és ha akarjuk, még meg is csapkodhatjuk őket kicsit), ezen kívül pedig néhol lavinák nehezítik a haladást. Furcsa dolog, hogy simán csúszhatunk az aszfalton és a jeges tavon vagy folyókon is, de elég könnyű – igaz, lassú – akár felfele is haladni (ráadásul nem halszálkával szenvedve, hanem ide-oda kanyarogva).

Grand Mountain Adventure: Winterlands teszt

És míg én a PC-s verziót nyüstöltem, m_anger a Switch változattal játszott, neki ez a véleménye röviden a játékról:
Imádom a mütyürkés játékokat, vagyis ahol apró karaktert vagy járművet terelgethetünk. Már ZX Spectrumon is volt jó pár ilyen (Trashman, Jet Bike Simulator), és a Grand Mountain Adventure: Wonderlands épp ezt a hangulatot hozta el újra számomra. Az irányítással nekem Switchen nem volt különösebb problémám, a maga egyszerűségében szerintem zseniális, hamar hozzászoktam. Talán egyedül az volt nehézkes, amikor úgy kell haladni, hogy nincs lejtős terep, de úgy gondolom – mivel a valóságban nem gyakorlom a sportot –, ez az igazi síelésnél is problémás lehet. A játék maga abszolút a lazításról szól, szerencsére nem nyom agyon semmilyen elvárásokkal (ideális kikapcsolódás munka után, ha van pár üres perced). Ha akarod, csak síelgetsz az első terepen, aztán ha összegyűlt a megfelelő számú bérlet, mehetsz tovább a következőre. A térképek pont elég nagyok, és aki szeret felfedezgetni, annak sok mindent tartogatnak. A Switch változathoz a handheld módot ajánlom, úgy jobban kijön a mütyürkés hangulat, de dokkolva sem rossz, csak ebben az esetben én egy kicsit távolabb állítottam a kamerát.
m_anger

Kellemes kis játék lett tehát a Grand Mountain Adventure: Wonderlands, amelyben akár zen módra kapcsolva csak simán a lesiklás örömét élvezhetjük, de a számos változatos kihívás is hosszú órákra képes odaszögelni a képernyő elé. Ha hiányoznak a havas lejtők, vagy csak könnyed kis kikapcsolódásra vágysz, jó választás lehet ez a program.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Nyugis kikapcsolódás
 • Változatos helyszínek és kihívások
Negatívumok
 • Az irányítás/kameramozgás nem mindig tökéletes

További képek

 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands
 • Grand Mountain Adventure: Wonderlands

Grand Mountain Adventure: Wonderlands

Platform:

Fejlesztő: Toppluva

Kiadó: Microids

Megjelenés:
2019. iOS, Android
2022. március 10. PC, Switch

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!