25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit teszt

A legklasszikusabb értelemben vett point-and-click kalandjáték készült, litván történelmi alapokon.

Írta: Lacko 1 hozzászólás

Azon túl, hogy örülök annak, hogy végre egy klasszikus (és mégsem pixelgrafikus) point-and-click kalandjáték érkezett tesztre, olyan érzésem van, mintha a litván fejlesztők – akik nem titkoltan nagyon szerették a Broken Sword sorozatot – egyszer már látták a Jumurdzsák gyűrűjét is. És míg a játékuk stílusa az előbbire hasonlít, az egész motivációja a másodikra: hiszen a Crowns and Pawns egyrészt litván történelmi lecke, másrészt Vilnius-kalauz vagy kedvcsináló.

Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit teszt

Történetünk főhősnője Milda, a litván származású, amerikai szabadúszó programozólány, aki hirtelen örököl egy Vilnius melletti, kidőlt-bedőlt parasztházat, ahol aztán azonnal kalamajkába és misztikus fejtörőkbe keveredik. Minden adott egy jó kis kalandozáshoz? Igen! És miközben haladunk a történetben, úgy ismerjük meg a Litván Nagyfejedelemség történetét, királyokat és más nemeseket. Eközben felfedezzük Vilnius híres épületeit, amelyekben elrejtett kulcsokat keresgélünk egy ősi – és hogy még izgalmasabb legyen, a KGB által is keresett – tárgyhoz.

Mivel még sosem jártam a valóságban Vilniusban – játékban pedig utoljára a Tom Clancy’s Ghost Reconban kellett harcolnom a litván főváros utcáin –, ezért nekem külön is tetszik a játék, hiszen ha majd a valóságban is eljutok egyszer (tervben van!), akkor már ismerősként tekinthetek a látványosságokra. De nem kell megijedni, egyáltalán nem ennyire hangsúlyos a játékban ez a rész – csak nekem különösen tetszik. A történet szerint lehetnénk akár Középföldén is, hiszen általunk ismeretlen királyok koronája után nyomozunk.

Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit teszt

Mint az elején már említettem, hogy nagyon örülök, hogy nem pixelgrafikával van dolgunk. Ehelyett az első Syberiához hasonlóan, rajzolt statikus háttér előtt mozgunk 3D-s szereplőnkkel. Ez akkor feltűnő, amikor valamiért közelebb kúszik a kamera és a 3D modelles karakterek nem csúnyulnak, ellenben a rajzolt háttér minősége romlani kezd. Amúgy a Syberia kalandjáték iránti tiszteletüket egy easter-eggben is kimutatták a fejlesztők.

A játékmenet pedig pont olyan, mint amit elvárhatunk. A nagy elődökhöz hasonlóan itt is igen könnyű elakadni, mivel néha teljesen váratlan és nem túl észszerű dolgokat kell összekombinálni a továbbhaladáshoz. Például józan paraszti ésszel is kitalálható, hogy a macskát a tonhalas szendviccsel kell elcsalni – viszont ez itt nem működik. Helyette a megoldás az (és ez hosszú és értelmetlen próbálgatások után derült csak ki), hogy össze kell kombinálni a templomi sörnyitóval a tonhalas szendvicset, és akkor már jó lesz...

A kalandjátékok kedvelőinek különösen ajánlom a Crowns and Pawns: Kingdom of Deceitet, mert kiemelkedik a túl könnyű vagy éppen béna grafikájú, esetleg ócska történetű kalandjátékok közül.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Szép grafika
 • Átöltöztethető főhős
 • Ismeretlen történelem (litván) felfedezése
 • Jó sztori
Negatívumok
 • Klasszikus elakadások érthetetlen összekombinálások miatt

További képek

 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
 • Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit

Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit

Platform:

Fejlesztő: Tag of Joy

Kiadó: Thunderful Publishing

Megjelenés: 2022. május 6.

Minimális rendszerigény: 1,6 GHz-es processzor, 4 GB RAM, DirectX 10-es videokártya, 4 GB tárterület, Windows 7

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

ABal
ABal [317]
Syberia, Runaway, Secret Files. Ezek jutottak eszembe, ahogy néztem a képeket. Lehet, hogy egyszer ezt is végigjátszom.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)