Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Eternal Threads

Eternal Threads teszt – A döntés hatalma

Néha észre sem vesszük, mennyi minden múlik apróságokon. Mondjuk egy lakástűz és benne hat ember élete. Őket menthetjük meg a Cosmonaut Studios kalandjátékában.

2022.05.18. 17:58 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Manapság igen népszerű téma lett az idő a játékfejlesztők körében. Igaz, a többség mostanában inkább az időhurokkal szeret játszadozni, elég csak a Twelve Minutes, a Returnal, a Loop Hero vagy épp a Deathloop játékokra gondolni. Ám a brit Cosmonaut Studios csapata valami mást talált ki. Joggal gondolhatták, hogy újra és újra átélni ugyanazt a klasszikus formában már most unalmas lehet sokaknak, ezért feldobták valamivel a dolgot. A játékosokat nem egy egyszerű időhurokba dobják bele, hanem a kezükbe adják a lehetőséget, hogy ők maguk irányítsák ezt a hurkot. Így született meg az Eternal Threads című játékuk, az év egyik kellemes meglepetése.

Eternal Threads teszt – A döntés hatalma

A sztori valahol a távoli jövőben kezdődik, amikorra az emberiség elég fejletté vált ahhoz, hogy uralma alá hajtsa az időt is. És mit tesz az ember, ha képessé válik utazni az időben? Naná, hogy visszamegy a múltba és belepiszkál itt és ott... meg amott is. Minél többen minél többször mentek vissza és változtattak meg látszólag jelentéktelen apróságokat, annál több időanomália keletkezett. Ezeket kronológiai sugárzásnak nevezték el, amely szép lassan élhetetlenné tette a jövőt. Az egyetlen mód, hogy helyreállítsák az időutazás okozta káoszt... természetesen az időutazás. A különbség csupán annyi, hogy ezúttal célzottan és külön erre kiválasztott emberek teszik meg ezt. Olyan ügynökök, akiket a múlt bizonyos pontjaira, bizonyos helyszínekre repítenek vissza, hogy ott egy speciális berendezés segítségével visszaállítsák az elmozdított valóságot az eredeti állapotába.

Mi is egy ilyen ügynököt, szám szerint a 43-ast alakítjuk a játékban. A mi küldetésünk – ahogy arra az időgépet kezelő operátor is rámutat – meglehetősen egyszerű, hiszen mindössze egyetlen helyszínen egyetlen eseménysort kell gatyába ráznunk. Egészen 2015-ig dob vissza minket, ahol is egy angol kisvárosban találjuk magunkat, azon belül egy félig kiégett családi házban. Ebben a házban összesen hatan haltak meg egy tűzvészben. És nekünk pontosan ezt a tűzvészt kell megakadályoznunk, pontosabban úgy finomhangolni az eseményeket, hogy azok végül ne a katasztrófához vezessenek. Erre mindössze egyetlen hét áll rendelkezésünkre, a tüzet megelőző hét nap. Ebben ugrálhatunk előre-hátra kedvünk szerint, de csak bizonyos események között.

Eternal Threads teszt – A döntés hatalma

Ügynökünket belső nézetből irányíthatjuk, fegyvertárunk pedig egy különleges szerkezetből áll, amellyel egyrészt navigálni tudunk az idősíkon, másrészt bizonyos eseményeket meg tudunk változtatni. Az Eternal Threads így tulajdonképpen nem is feltétlenül az idő manipulálásáról szól, hanem inkább az adott időintervallumban bizonyos emberek viselkedésének, döntéseinek és cselekedeteinek manipulálásán. A nehézséget természetesen az adja, hogy bár látszólag szabad a mozgásterünk, valójában eléggé le vagyunk korlátozva. Egyfelől bizonyos helyszínekre csak akkor jutunk be (pl. egy zárt ajtón keresztül), ha előbb megtaláljuk a kulcsot, ahhoz viszont az események között kell kutakodnunk. Másfelől pedig a különálló eseményekben végrehajtott módosításokról eleinte nem lehet megmondani, hogy később milyen hatásuk lesz. Vagyis lényegében sokáig tapogatózni fogunk a sötétben, és kísérletezni, hogy mi történik, ha ezt vagy azt másképp alakítunk.

Mindez egészen jó móka, még ha eleinte eléggé elveszettnek is érezheti magát az ember. Kezdetben csak nézegetjük az eseményeket és próbálgatjuk a lehetőségeinket. A játék egy idővonalon jelöli meg ezeket, valamelyiket kiválasztva a helyszínre kell mennünk a házon belül, majd lejátszani a történéseket. A leginkább olyan ez, mint a The Division játékokban az echók, csak épp itt olykor (nem mindegyik eseménynél) megváltoztathatjuk valamelyik szereplő döntéseit. A végső cél természetesen mind a hat áldozat életének a megmentése, de nincs rá garancia, hogy teljes sikerrel fogunk járni. A játék rengeteg (nem számoltam, de a fejlesztők állítása szerint nagyjából 150) döntési és módosítási lehetőséget ad, így a variációk és a végkimenetelek száma sem alacsony.

Eternal Threads teszt – A döntés hatalma

Az Eternal Threads egy indie fejlesztés, amit a Secret Mode kiadó karolt fel. Ehhez képest le a kalappal a stúdió előtt. A játék ugyan nem fogja látványvilágával megreformálni a videojáték-ipart, de a végeredmény így is tisztességes, csúnyának semmiképp sem nevezhető. Akadnak ugyan benne kisebb bakik, néha bizonyos animációk mintha hiányoznának, de ezek apróságok, amelyek nem rontják nagyon az élményt. Cserébe a játéknak különösebb gépigénye sincs, ami viszont mindenképpen piros pont. Ahogyan a teljes szinkron is, ami az indie fejlesztések esetében egyáltalán nem mindennapos, viszont sokat dob a hangulaton.

Összességében az Eternal Threads egy hangulatos és ötletes kalandjáték lett. Hirtelen nem is nagyon tudok még csak hasonlót sem mondani (ami persze nem jelenti azt, hogy nincs). Aki szereti az idővel játszadozó történeteket és a kirakókat, az jól fog szórakozni vele. Kell hozzá némi türelem, célszerű minden szöveget, üzenetet elolvasni, hogy megismerjük a szereplőket és az előzményeket, mert ezek nélkül sokkal nehezebb lenne úgy alakítani az eseményeket, hogy végül mindenki megmeneküljön. Nem lehetetlen, de ha valaki csak a puszta próbálgatásra gyúr, azzal épp a játék lényegét fogja csorbítani. ■

értékelés

Eternal Threads

Eternal Threads
Pozitívumok
  • Érdekes ötlet és játékmenet
  • Indie játékhoz képest is korrekt kivitelezés
Negatívumok
  • Néhány apróbb grafikai bug, de semmi komoly

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Eternal Threads teszt – A döntés hatalmaEternal Threads teszt – A döntés hatalma
Eternal Threads
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Eternal Threads

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló