Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Philips Momentum 27M1N5500ZA monitorteszt – Gamer nyakkendőben

A visszafogott külső mögött szinte tökéletes belső dolgozik.

2022.05.20. 12:10 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Ha azt mondom, Philips, nem feltétlen egy gamer monitor jut az ember eszébe – tévé vagy „sima” irodai képernyő annál inkább. Pedig van keresnivalójuk ezen a téren is, a jó másfél éve tesztelt Philips 272E1GAJ nem is volt rossz. Most pedig itt van a 27M1N5500ZA, számos extrával – vajon az ár mellé mennyi érték társul?

Essünk túl a nyers adatokon: 27”-on terpeszkedik el 2560*1440 pixel, nano IPS technológián alapulva. A 170 Hz-et FreeSync Premium tartja kordában; kapunk alapszintű HDR-támogatást; 2 db HDMI 2.0 és 2 db DisplayPort 1.4 bementet, 4-portos USB-hubot – és 98%-os DCI-P3 színtérfedettséget. Ez utóbbi már egy komoly plusz, hiszen manapság egy gyors panellel nem lehet kiemelkedni a mezőnyből – így viszont a rendkívül széles színmegjelenítés ad egy jókora extrát, egyben grafikai-videós munkára is alkalmassá teszi a monitort.

Philips Momentum 27M1N5500ZA monitorteszt – Gamer nyakkendőben

Nézzük akkor, hogy repül az ufócska – és meglepődtem a kellemesebb fajtából: alig van utánhúzás. És ez a megszokott Overwatch-köröm alatt is megerősítést nyert: a pörgős akció közepette is tiszta maradt a kép. A panel tehát nemcsak remek képalkotással bír, de ezt a képminőséget gyors tempó mellett is tartani tudja. És mi a helyzet a Resident Evil 2-vel? Itt ugyebár az átmenetek buktatják le a gyenge elektronikát: a fényárban úszó kamion az éjszakai égbolt előtt nem egy monitornak okozott már problémát és hozott elő belőlük csúnya sávosodást. Nos, ez a Philips képernyő tiszta, szép átmenetet produkált, a HDR-nek hála pedig amikor hősünk a rendőrörsre megérkezve a jobb oldali fém redőny alatt átkúszik, remekül érvényesül a színhőmérséklet melegből hidegbe úsztatása (SDR monitoron is látszik ez, csak nem olyan ütős – kis színterű monitoroknál viszont nem adja azt a művészeti hatást). Le a kalappal a mérnökök előtt, a panel és a hozzá tartozó elektronika remekül vizsgázott!

A PS5-öt rákötve automatikusan 4K felbontásra állt be a konzol, ezt pedig szépen leskálázta a kijelző, nyerve egy kis kvázi élsimítást. A 120 Hz is adott szerencsére, így az ezt támogató játékokat is teljes sebességre kapcsolhatjuk. VRR támogatás sajnos nincs (ahhoz HDMI 2.1 kellene), de ne legyünk telhetetlenek: így is remekül megállja a helyét konzolra kötve is ez a kijelző.

Philips Momentum 27M1N5500ZA monitorteszt – Gamer nyakkendőben

Nézzük a külcsínt és az ergonómiát! Nem minden RGB, ami gamer – ezt a kitételt erősíti a Philips ezen üdvöskéje is, olyannyira, hogy ránézésre nem lehet ráfogni, hogy ez játékos cucc lenne (talán a karomszerű talp enged sejtetni valamit, de ez az elegancia egy irodában is simán elmegy). A portok elhelyezése tulajdonképpen szokásosnak mondható: lefelé néznek, és egy ív alján rejtőznek – ami az USB és a fejhallgató ki-be dugdosása szempontjából továbbra sem kényelmes.

A nyak állítható, forgatható, viszont a kábelmenedzsmentért felelős kis „gyűrű” nem túl nagy sajnos. Ezt talán jobb lett volna valami flexibilisebb megoldással megoldani (pl. rugalmas műanyaggal vagy tépőzáras szalaggal). Elhiszem, hogy nem használja ki mindenki a négy bemenetet, és az USB-portok se lesznek mind bedugva, de kábé három minőségibb (azaz vastag) kábel után megáll a tudomány – és ebből egy a táp! Jó kérdés, hogy ilyenkor a designerek győznek a mérnökök felett vagy fordítva...

Philips Momentum 27M1N5500ZA monitorteszt – Gamer nyakkendőben

Nem hibátlan tehát a Philips Momentum 27M1N5500ZA, de abszolút szerethető és jól sikerül monitor lett belőle. Az ára nem épp olcsó, ez tény (a cikk írásakor 160 ezer forint környékén láttam online áruházak kínálatában), viszont ezért jócskán kapunk is: a HDR bár belépőszintű, de működik; a FreeSync nem csak Radeon kártyákon megy, hanem GeForce-okon is G-Sync Compatible módban (kipróbáltam, nem volt hiba vele), az 1440p felbontás pedig ekkora képátlóval társítva tökéletesen elég – és akkor még nem is említettem az igen széles színteret, és azt, hogy gyors mozgásnál is éles marad a kép. Nem ez a legolcsóbb a hasonló tudású monitorok között, de ezt simán kompenzálja azzal, amit nyújt. ■

A bemutatott terméket a Philips biztosította.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló