25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Blood Bowl 3 teszt – Öregvilág edzői, egyesüljetek!

8 év alatt erre futotta?

Írta: Sityi 0 hozzászólás

„Hamar munka ritkán jó” – tartja a mondás, a videojátékosok pedig halkan kuncognak ennek hallatán, hiszen volt nekik már Duke Nukem Foreverjük, Anthemük, Aliens: Colonial Marinesük... Szóval mi már óvatosan állunk egy olyan játékhoz, amely hosszú-hosszú évekig készül (sandán oldalra pillantok a Star Citizenre), és a Blood Bowl 2 óta eltelt évek elbizonytalanítják a tapasztalt vén rókákat.

Blood Bowl 3 teszt – Öregvilág edzői, egyesüljetek!

Itt viszont azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Games Workshop 2020. november 27-én új szabálykönyvet adtak ki Blood Bowl Second Season Edition címmel, és újra elkezdték gyártani-forgalmazni az asztali társasjátékot, így a fejlesztőknek is ezt le kellett követnie – így már jóval rövidebb fejlesztési idővel számolhatunk...

Az új szabálykönyv természetesen finomított pár dolgon.No de mi is változott igazából annyi év után? Az új szabálykönyv természetesen finomított pár dolgon, talán a legjelentősebb újítás az egyes körök időlimitét érte: eredetileg 4 perc volt mozogni, ez most ugyan 2 percre csökkent, de van egy 7 és fél perces tartalék, amelyből automatikusan használunk fel további másodperceket szükség esetén. Így a játékmenet gyorsult ugyan, de a kevésbé gyakorlottaknak is van idejük gondolkodni egy kicsit, ha kell. Sajnos a másik nagy újítás, a kártyák nem kerültek (még?) be – kár érte, érdekes színezetet adott volna.

Blood Bowl 3 teszt – Öregvilág edzői, egyesüljetek!

Most már nem csak szépen zöldellő gyepen kergethetjük a labdát, hanem különleges stadionok is várják csapatunkat – a maguk kis csapdáival és egyéb kis trükkjeikkel. Az újradobások rendszere is átgondolásra került, végre kevésbé kegyetlen tud lenni a kocka. Játékosaink fejlesztése is most már pontok szétosztásával és a skillek válogatásával történik, nem pedig a kocka dönt mindenről. És persze bevezetésre került itt is a battle pass rendszer, azaz három havonta lehet gályázni a különféle kis jutalmakért, majd lehet kezdeni elölről.

Megjelentek a mikrotranzakciók is.És persze ehhez kapcsolódóan megjelentek a mikrotranzakciók is a különféle kozmetikai elemekre – és ennek megvalósítása gyakorlatilag instant kicsapta a biztosítékot a játékosoknál (teszem hozzá: joggal). A gond abból fakadt, hogy minden ruhát és egyéb csecsebecsét minden egyes játékosunknak külön-külön kellett megvenni... Megvárom, míg ez kijegecesedik a kedves olvasó fejében, mit is jelent... Brutális, nem? A felháborodás láttán persze a Cyanide visszakozott, és most már elég posztonként egyszer megvenni valamit (ebben van is logika).

Blood Bowl 3 teszt – Öregvilág edzői, egyesüljetek!

A hangulat szerencsére maradt a régi, ebben pedig nagy szerepe volt a Games Workshopnak. Mivel a Vérfocit gyakorlatilag újraindították, ezért a Cyanide-dal szorosan együttműködtek a megvalósítás során – minden, amit a képernyőn látunk, így a lehető legteljesebb mértékben hivatalos. Ami pozitívum, hogy az a fránya kocka végre egész normálisan viselkedik, így az ellenfelünk (legyen az humán, ork, törp, elf vagy a mesterséges intelligencia) is bizony keményen szívhat végre.

És ha már a mesterséges intelligencia így elbújt az előző zárójelek közé, előrángatom egy kicsit: egész jól kikupálódott. Látszik, hogy taktikázna, és már-már hallani a bosszankodását, amikor egy dobás nem jön ki neki – viszont a kezdőket sem gyötri halálra az elején. Persze van még hova fejlődnie, ez tagadhatatlan, és talán nem is érződik annyival jobbnak a második részben lévőnél a kockadobások miatt, de mindenképpen fejlődött.

Blood Bowl 3 teszt – Öregvilág edzői, egyesüljetek!

Akár több csapatunk is lehet, és adott esetben akár válthatunk is.Van ám most is karriermód, egy érdekes vonással: nem egy adott csapatot kell győzelemre vinnünk, hanem egy szponzort a 12 közül – egy általunk összerakott tetszőleges csapattal. Végre nem kell az emberekkel lefutni kötelező köröket – én például egy törp csapattal indultam neki és értem el első sikereimet. Sőt, akár több csapatunk is lehet, és adott esetben akár válthatunk is – és még ennél is jobb, hogy a csapatok nincsenek játékmódhoz kötve, bárhol használhatóak! Az irányítás sem változott jelentősen – azt viszont muszáj befújnom, hogy egy nagyobb csoportosulásnál a játékos körüli menü sokszor igencsak nehezen látható... Ejnye, nem lehetett volna ezeket az ikonokat valamivel jobban kiemelni, elkülöníteni a játéktértől?

Igazság szerint a grafika színvonala sem emelkedett jelentősen az előző rész óta. A változatosságra nem feltétlen lehet panasz, de a poligonszám és a textúrák minősége igencsak a sok évvel ezelőtti színvonalat idézi. Nem mondanám így sem rondának, de na, azért ennél illett volna jobban igyekezni. A hangokról ugyanezt tudom mondani: olyan semmilyenek. A hiányuk feltűnne, de bekapcsolva nem érzem azt, hogy itt valami különlegeset hallok. A két kommentátorunk, Jim és Bob persze humoránál van most is, de kicsit hamar elkezdik ismételni magukat...

Blood Bowl 3 teszt – Öregvilág edzői, egyesüljetek!

A Blood Bowl 3 megjelenésekor nagyon sokan panaszkodtak különféle bugokra (és persze a fentebb megénekelt durva pénzgyárra), de engem valahogy ezek a bogarak elkerültek. Jöttek a megjelenés óta patchek is, törődnek a játékkal, hiszen a terv az, hogy egy jó alapot szolgáltasson online és akár helyi ligáknak is. Nem mondom, jelenleg ez leginkább a toleráns rajongók játéka, de talán megérdemli, hogy bizalmat szavazzanak neki a kíváncsi újoncok is.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a magnew biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Az új szabályok jobbá tették a játékot
 • Az eredeti társasjáték alkotóival való együttműködés láthatóan jó irányba vitte a megvalósítást
Negatívumok
 • Ez az audiovizuális szint mára azért túlhaladott
 • Az eredeti monetizációs modellel sikerült elveszteni a játékosok bizalmát

További képek

 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3
 • Blood Bowl 3

Blood Bowl 3

Platform:

Fejlesztő: Cyanide Studio

Kiadó: NACON

Forgalmazó: magnew

Megjelenés:
2023. február 23. PC, PS4, PS5, X1, XSX
2023. Switch

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK