25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Lenovo Tab P12 Pro tabletteszt

Kipróbáltuk a kínai vállalat táblagépeinek csúcsmodelljét.

Írta: Dino

Lenovo Tab P12 Pro tabletteszt

Mobiltelefonokat jó párszor teszteltünk már a magazin 25 éves fennállása során, de tablet úgy emlékszem, még nem járt náluk (oké, a ASUS VivoBook Slate 13 határeset volt). Így aztán kíváncsian vágtam bele a Lenovótól érkezett Tab P12 Pro kipróbálásába.

Design tekintetében nem sokat lehet variálni egy tabletnél, legalábbis ami az előlapot illeti: egy hatalmas, és nem mellesleg igen szép képet adó, 12,6 hüvelykes, 2560*1600 pixel felbontású, 120 Hz-es frissítésű AMOLED kijelző foglalja el ennek nagy részét. Ezt kb. fél cm vastagságú káva veszi körül, ami még elég vastag ahhoz, hogy kezünkben is kényelmesen tudjuk tartani a kütyüt, anélkül, hogy feleslegesen a képernyő érintőfelületét nyomnánk meg. A masszív fémházba épített tablet mindössze 5,6 mm vastagságú, mérlegre téve pedig 565 grammot nyom.

A tesztre érkezett modell 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel rendelkezett. Az előbbi úgy vélem, fontos, ha időtálló tabletet szeretnénk, az utóbbi pedig normál felhasználás mellett teljesen elegendő. Bőven fér rá alkalmazás, és egy rakás fotót/videót/zenét is kényelmesen tárolhatunk rajta. De ha mégse lenne elég ennyi hely, microSD kártyával bővíthetjük is. Egy Qualcomm Snapdragon 870 nyolcmagos proci hajtja az Android 12-t futtató masinát, egy Adreno 650 GPU társaságában, 8 GB memóriával megtámogatva.

Lenovo Tab P12 Pro tabletteszt

Az előlapon a kijelző egyik hosszabb oldalának közepén találunk egy kamerát (8 megapixeles érzékelővel), a hátoldalon pedig egy LED társaságában további két lencse (13 megapixeles normál és 5 megapixeles széles látószögű) lapul – igaz, kicsit kiemelkedve a hátlap síkjából. Az élekre pedig olyan dolgok kerültek, mint az ujjlenyomat-érzékelős bekapcsológomb, a két hangerőszabályzó, a microSD tálcája, valamint egy USB Type-C 3.1 csatlakozó. Jacket ne keressünk rajta, ha hagyományos fülhallgatót szeretnénk használni, a csomagban található USB-jack átalakítót kell beiktatnunk. Amúgy a JBL hangszórói szólalnak meg a tabletben, összesen 4 db belőlük, Dolby Atmos technológiával is megtámogatva.

A tablet egyik érdekes kiegészítője az alapcsomag részeként érkező stylus (teljes nevén Precision Pen 3), amelynek segítségével kényelmesen rajzolhatunk a képernyőre, és akár írásos formában is jegyzetelhetünk. És ez nem minden, ugyanis a kézírás-felismerésnek köszönhetően azonnal szöveggé is képes alakítani mindazt, amit leírunk, elég nagy pontossággal még akkor is, ha igen csúnya írással tesszük mindezt. Nincs itt az, ami anno például a Palm kütyüjeinél volt, hogy nekünk kell megtanulni az egyes betűk írásmódját, hanem bizony a szoftver ismeri fel, mit is vetünk papírra képernyőre. Feltehetőleg persze a prediktív szövegbeviteli funkció is segíti ezt, de ez nem csökkenti a funkció érdemeit. Az egyetlen hiányosság talán az volt, hogy szóközt és új sort nem tudtam ilyen formában használni, illetve nem minden alkalmazásban volt lehetőség kézírásos bevitelt választani. A Bluetoothon kapcsolódó stylus amúgy mágnesesen kapcsolódik a tablet hátához, és ha megfelelő helyre rakjuk, onnan tölti is magát.

Mint említettem, a Lenovo Tab P12 Pro Android rendszert futtat, így aki ilyen okostelefonhoz szokott hozzá, pillanatok alatt képben lesz a használatával. Érdemes azért végignézni a beállításokat, és egy-két dologgal kényelmesebbé tenni a nagyképernyős használatot. Lehetőségünk van arra is, hogy egyszerre két alkalmazás fusson egymás mellett/alatt (ha az adott app ezt támogatja), bőven elegendő egy ekkora képernyő ehhez – például böngésző az egyik oldalon, szövegszerkesztő vagy levelezőprogram a másikon, de akár filmnézés közben is ránézhetünk leveleinkre.

Lenovo Tab P12 Pro tabletteszt

Emellett pedig elérhető egy ún. Productivity mód is, amely Windows-szerű élményt tár elénk: az elindított alkalmazások ablakban futnak, amelyeket tetszés szerint mozgathatunk a képernyőn. Ilyenkor ráadásul az USB-C csatlakozáson keresztül egy megfelelő monitorra kötve a tabletet szinte PC-szerű módon használhatjuk azt: a tableten touchpad vagy billentyűzet funkció jelenik meg, a kijelző szerepét pedig a monitor veszi át.

Játékok is nagyszerűen futnak ezen a vason. Olyanokat próbáltam ki, mint az Asphalt 8, az Alto’s Odyssey, a Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge és a Call of Duty Mobile. Oké, ezekből néhány inkább kíváncsiságból került fel, nem annyira a teljesítmény tesztelése miatt, de például a CoD mobilos változata kifejezetten érdekelt, hogy miként muzsikál egy ilyen kütyün. Mobilon nem vitt rá semmi, hogy belenézzek (és ezt jól is tettem, kis képernyőn úgy gondolom, nem hozta volna ugyanezt az élményt, főleg, hogy még az ujjainkkal is kitakarunk a vezérlés során elég sokat), tableten viszont elég jó élmény volt. Persze, nem olyan, mint a nagygépes játék, de egész szórakoztató tud lenni még az egyszerűsített irányítás mellett is. Még egy DualShock 4-et is rákapcsoltam a tabletre, úgy még egyszerűbb volt a vezérlés (jó, aki hozzám hasonlóan billentyűzet+egérhez van szokva, annak erősen szoknia kell persze).

Egyúttal arra is remek szolgálatot tesz a tablet, hogy a Steam Link alkalmazással a PC-nken futó játékot streameljük át, és egy gamepaddel vezérelve játsszunk, ha bármilyen okból a számítógépen már nem tudunk játszani.

Lenovo Tab P12 Pro tabletteszt

A tabletben 10200 mAh-s akku található, amely felhasználástól függően másfél–két napig simán biztosít energiát. Ezt a mellékelt 30 wattos töltővel tölthetjük fel, de ha gyorsabbra lenne szükség, akár 45 wattosat is vehetünk hozzá.

A Lenovo tabletjei közül a Tab P12 Pro a jelenlegi csúcsmodell, és ennek megfelelő az árazása is: üzlettől függően 300-330 ezer forint körül kapható. Ezért az összegért cserébe egy jól összerakott, gördülékenyen működő táblagépet kapunk, ami pár évre biztosan jó szolgálatot tud tenni munkához és szórakozáshoz egyaránt. Egyetlen jelentősebb hiányossága talán az, hogy a Lenovo nem tervezi hosszabb távon az Android frissítését rajta, elvben az Android 12 után már nem kap új főverziót, csak biztonsági update-eket.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!