25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Crime O'Clock teszt – Ütött a bűnösök órája

Már megint egy hidden object játék, de egy olyan csavarral, amely láttán talán nem csak a stílus rajongói csábulnak el.

Írta: m_anger

Messze vannak már azok az idők, amikor a hidden object játékokat mindössze az unatkozó, középkorú háziasszonyok kedvenc sportjaként aposztrofálhattuk. A zsáner szépen kinőtte magát, és egészen változatos címek (néha hibridek) jelennek meg ilyen címke alatt. Ott van például az ákombákom karakterekkel operáló, szuperédi Hidden Through Time, amelynek hamarosan már a folytatása érkezik, de említhetnénk a gyönyörűen és hangulatosan megrajzolt Labyrinth City: Pierre the Maze Detective-et is, erősen franciás/belgás hangulatával.

Crime O'Clock teszt – Ütött a bűnösök órája

A Crime O'Clock egyenesen olyan, mintha két említett játék szerelemgyereke volna, legalábbis látványban. Stílusos és aprólékosan kidolgozott pályákat kapunk, fekete-fehér karikaturista stílusban elkészítve, hihetetlenül sok apró részlettel. A csavar pedig az, hogy nem pusztán megtalálandó tárgyakat kell keresni, hanem kapunk egy jól kidolgozott sztorit, amely nemcsak térben, de időben is tagolt. Összesen öt helyszínen kell majd különféle nyomozásokban részt vennünk, amelyek aztán szépen összeállnak egy kerek egésszé.

Legelőször mindig a tetthelyt kell megkeresni (ami lehet gyilkosság, betörés, de ártatlannak tűnő baleset is), de nem vagyunk magunkra hagyva, mert remek, többszintű hintrendszer segít, ha esetleg nem vagyunk elég ügyesek. Ezután általában vagy a gyilkos fegyver, a bűnjel, vagy a bűntény maga, esetleg egy elszaladó alak lehet az, amely tovább görgeti a nyomozást. 8-10 megtalálandó tárgy, személy is akadhat egy menetben, de minijátékok is színesítik a játékmenetet (itt egyszerű párosító, vagy memória feladatokra kell gondolni). A helyszíneken előre megírt forgatókönyv alapján fogunk ugrálni és közben láthatjuk, hogy melyik hány százalékos feldolgozásban tart, meg ugye hogy a fősztori szál miképp áll össze.

Crime O'Clock teszt – Ütött a bűnösök órája

Nem hiányzik a humor sem, de ez talán már a grafika alapján leszűrhető. Mégis amikor olyan ügyek jönnek, miszerint egy Guns N’ Rosesre hajazó együttes frontemberét agyonüt egy elszabadult színpadi lámpa, akkor azért nehéz megállni a bajusz alatti somolygást. A helyszínek egyébként a jelenen kívül a közel- és régmúltba, valamint a jövőbe kalauzolnak el, de az idővonal mellett a misztikum is megjelenik.

A Crime O'Clock egyetlen baja, hogy egy idő után kissé egyhangúvá válik, az izgalmas sztori és a kiválóan kigondolt bűntények ellenére is. A gameplay sajnos annak ellenére is önismétlő és néha túlságosan is egyszerű marad, hogy azért szépen vannak adagolva újabb, színesítő játékelemek. Aki viszont kedveli a hidden object stílust, az mindenképpen vágjon bele, mert nem csak igényes, jól kidolgozott darabbal lehet dolga, hanem esetleg olyat is kaphat, amit máshol annyira nem.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Stílusos karikírozott grafika
 • Remek, többszintű hintrendszer
 • Ötletes sztori és bűnügyek
 • Részletesen kidolgozott, változatos helyszínek
 • Popkulturális utalások
Negatívumok
 • Egy idő után monoton lesz a játékmenet
 • A minijátékok túl egyszerűek
 • Egy szinkron (mint általában) sokat dobna

További képek

 • Crime O'Clock
 • Crime O'Clock
 • Crime O'Clock
 • Crime O'Clock
 • Crime O'Clock
 • Crime O'Clock

Crime O'Clock

Platform:

Fejlesztő: Bad Seed

Kiadó: Just for Games

Megjelenés:
2023. június 30. Switch
2023. július 21. PC, Mac

» Tovább a játék adatlapjára

m_anger

m_anger
Ami a nyolcvanas években kölyökként csak álom volt (videojátékokkal dolgozni), az mára valóság. Munkaidőben fejlesztőként, szabadidőben kritikusként. Játék az élet?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!