25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Contra: Operation Galuga teszt – Hősök a hőskorból

Nem semmi felújítást kapott gyermekkorunk „sárgakazettás” kedvence.

Írta: Onimushaman

A Contra nagyot ment itthon, szinte minden osztálytársam nyúzta a ’90 es években. Azt se tudtuk, annak idején, hogy tört verzióval játszunk, pontosabban az 1987-es NES program egyik változatával (az én sárgakazettás gépem neve StarFox volt). Minden kiskamaszt megbabonázott a run and gun játékmenet, ahol a dzsungelben lehetett aprítani a két félmeztelen kommandóssal. Később traumatizálva is lettünk az utolsó szint idegen lényeitől (mondjuk én nem, mert akkor már rég túl voltam a Bolygó neve: Halálon), aki pedig a 30 extra életes csalókód nélkül le tudta hozni a játékot, az maga volt a császár.

Contra: Operation Galuga teszt – Hősök a hőskorból

Bitang jó, felejthetetlen cuccot pakolt le a Konami, amelynek néhány folytatása meg is ugrotta az eredetit, de sokunk szívében az első marad a legemlékezetesebb. Pár éve kiadtak egy évfordulós gyűjteményt, amelyet negyedévente az erre járó barátommal elő is veszünk. Mert, ahogy mondani szoktuk: a Contra nem fogja végigjátszani magát. És most, több tíz év elteltével elkészült ennek a csodás epizódnak a remake-je.

Az Operation Galuga alcímre keresztelt Contrában a címadó egységgel fogunk egy szigeten lövöldözni. A szokásosnál indokolatlanul mélyebb történet szerint egy meteor csapódott Galuga szigetébe. Egy anomáliát is észleltek, amihez első körben nem a jófiúk érkeztek ki. Feladatunk, hogy felderítsük, mi is történt, és lehetőleg megakadályozzuk, hogy bármi rossz kezekbe kerüljön. Ilyen kezekből pedig százával is lesznek útunk során. Aki próbálta az ingyenes demóverziót, az a játékból kiollózva láthatott néhány pályaszakaszt, és az alapján már meg is vette valószínűleg a stuffot. Egy 8 pályát felvonultató kampányt kapunk, amit közepes nehézségen másfél óra alatt teljesíthetünk. Ami ezeknél a címeknél teljesen átlagosnak tekinthető, hiszen a tartalom az újrajátszhatóságukban rejlik.

Contra: Operation Galuga teszt – Hősök a hőskorból

Kezdetben két hős áll rendelkezésre az eredeti Contra egységből, akik eltérő képességekkel rendelkeznek. Ilyen például a magasabb ugrás vagy a hosszabb dash. Minden esetben 2 db képességet pakolhatunk be a küldetések előtt harcosainknak, de ezeket előbb meg is kell vásárolnunk. Elég hasznos dolgokat találhatunk a skillek között, így érdemes megfontolni, mire költünk elsőként. A programot játszhatjuk az eredeti 1 hites, azaz minden bekapott golyó után 1 életet vesztünk rendszerben is. A modern, baráti ajánlat már egy több részre osztott életerősávot biztosít, amit megfelelő képességekkel vissza is tölthetünk. Az életerő nagysága a skillek mellet függ az irányítható szereplőktől, mert nem csak a két laza kommandóst terelgethetjük majd. Egy őslakos, lázadó csajszi mellett további sztorikarakterek és korábbi játékokból ismert hősök is megvásárolhatók lesznek a boltban. Eltérő képességeik mintha nem is erre a videojátékra lettek volna írva, legalábbis hasznosnak nem találtam őket, de a rajongók nagyon fognak nekik örülni. Ahogy a feloldható 8-bites zenéknek is, bár az eredeti is nagyon jó lett.

Eléggé változatos a kampány, ahol párszor még motorra is pattanhatunk a dzsungel és bázisok mellett. Olyan új szintek is helyet kaptak a régiek mellett, mint a sivatagos környezetbe játszódó síremlék vagy egy óriási idegen lény testén folytatott harc. A küldetéseken mindig van egy kisebb és egy pályavégi főellenség, ezek látványos dögök.

Contra: Operation Galuga teszt – Hősök a hőskorból

A kezelés teljesen kézre áll, de ha nem, akkor a gombok átvariálhatók. Egyszerre kétféle fegyver lehet nálunk, amelyek most is repkedő podokból lőhetők ki. Még egyet begyűjtve egy nálunk lévőből kettes szintre vált az ereje, ha eltalálnak, sajnos visszafejlődik a fegyver. Újdonság, hogy be lehet törni a fegyókat, így aktiválhatjuk a különleges erejüket. Például egy védelmi tűzfalat pakolhatunk le, vagy záporesőként hullik az áldás ellenlábasainkra. A kezdeti katonákat idővel felváltja a misztikum és az idegen seregek képviselői. Egy kacifántos történetet szőttek a játék mitológiája köré, ami jó, csak túl komolyan vették.

A sztorival végezve jöhet az Arcade mód, ahol a megnyitott hőseinkkel, zenéinkkel játszhatunk tovább sallangmentesen, itt még átvezetők sincsenek. Ezt a mókát már hárman vagy négyen is nyúzhatjuk a kanapéról (online sajnos nincs). Emellett egy rövid küldetéseket felvonultató játékmódban is helytállhatunk, de ezek a kihívások nagyon nehezek, nem igazán élveztem ezt az extra részt.

Contra: Operation Galuga teszt – Hősök a hőskorból

A Contra: Operation Galuga egy zsír game, amely tiszteleg a régi előtt, és szépen lett modernizálva. Az ára húzós picit, de sokszor végigjátszható, így aki szereti az ilyesféle programokat, jól fog szórakozni.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Egy klasszikus cím jól sikerült újraalkotása
 • A megnyitható fanservice cuccok kedves emlékeket idéznek
 • Pörgős játékmenet és jó újítások
Negatívumok
 • Néhány pályaszakasz a vége felé nem túl szórakoztató a körülményességük miatt

További képek

 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga
 • Contra: Operation Galuga

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!