Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» mentelmi jogok

313 levél
Válasz 04.01.14. 13:29 #10
piski
Másról van szó, ember...

Nem vonható rögtön felelösségre, de attól még büntethető.

A mentelmi jog nagyrészt arról szól, hogy ne legyen elítélhető egy szavazatáért, állásfoglalásáért, és hogy ne lehessen mindenféle kitalált indítékkal(pl. feljelentem, hogy embert ölt->eljárás idejére bekaszlizzák) félreállítani, politikai tevékenységének folytatásától megfosztani.Nincs arról szó, hogy bármit megtehet.

Mondjuk ez a szondás dolog egy jogi hézag az biztos...
My words are weapons in which I murder you with?
7180 levél
Válasz 04.01.10. 18:55 #9
nyomi
tudom, hogy az volt... és azt is tudom, hogy a tegnapi esetben nem a képviselő úr volt a vétkes... itt most azzal van bajom, hogyha egy rendőr nekem azt mondja, hogy fújjak bele egy szondába akkor én nem mondhatom azt, hogy márpedig juszt sem teszem meg... a képviselő úr meg simán... mivel több ő nálam az úton? semmivel... ezzel az erővel neki a KRESZt sem kell figyelembe venni... átmegy a piroson, rendőr utánamegy... jaaaaaaa maga képviselő? akkor viszontlátásra... ennyi...
Damn it!!! - Jack Bauer
1970 levél
Válasz 04.01.10. 09:27 #8
Vaszilíj Zajcev
A képviselők mentelmi jogát a az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény szabályozza.
Van még két AB határozat az ügyben, de a lényeget a törvény 4-7 szakasza mondja ki.

"4. § A képviselő és a volt képviselő bíróság vagy más hatóság előtt nem vonható felelősségre leadott szavazata, továbbá a megbízatásának gyakorlása során általa közölt tény vagy vélemény miatt. Ez a mentesség nem vonatkozik az államtitoksértésre, a rágalmazásra és a becsületsértésre, valamint a képviselők polgári jogi felelősségére.
5. § (1) A képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntető eljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani, vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni.
(2) A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően, illetve magánvádas ügyben a bíróság terjeszti elő az Országgyűlés elnökéhez. Az indítványt a képviselő tettenérése esetén haladéktalanul elő kell terjeszteni.
(3) Szabálysértési ügyben a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt - a szabálysértési hatóság megkeresése alapján - a legfőbb ügyész terjeszti elő az Országgyűlés elnökéhez.
(4) A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt az Országgyűlés elnöke haladéktalanul átadja megvizsgálásra az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának, és ezt az Országgyűlés következő ülésnapján bejelenti.
(5) A Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság a határozati javaslatát legkésőbb harminc napon belül terjeszti be az Országgyűléshez.
(6) Az Országgyűlés az ügyben vita nélkül határoz, de az érintett képviselő jogosult ismertetni álláspontját. A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntéshez a jelenlévő képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.
(7) A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntés csak arra az ügyre vonatkozik, amelyre az indítványt előterjesztették.
6. § (1) A képviselő mentelmi jogáról - a szabálysértési eljárás kivételével - nem mondhat le. E jogát mindenki köteles tiszteletben tartani.
(2) A képviselő köteles mentelmi jogának megsértését az Országgyűlés elnökének haladéktalanul bejelenteni. Az Országgyűlés elnöke a szükséges intézkedést haladéktalanul megteszi.
7. § (1) A mentelmi jog a képviselőt a megválasztása napjától illeti meg.
(2) A képviselőválasztáson jelöltként igazolt személyt a 5. §-ban szabályozott mentelmi jog szempontjából úgy kell tekinteni, mintha képviselő lenne, a mentelmi jog felfüggesztéséről azonban nem az Országgyűlés, illetőleg annak Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága, hanem az Országos Választási Bizottság határoz. Az indítványt az Országos Választási Bizottság elnökéhez kell benyújtani."divide et impera
913 levél
Válasz 04.01.10. 05:06 #7
toi
csak hátulról belementek a "politikusba", +jegyzem ártatlan volt és nem volt hajlandó szondát fújni. +teheti, erröl szól a mentelmi jog.
amiröl beszélsz, az az elözö kormány közlekedési minisztere volt.
Seed for leechers ... leech to seed
7180 levél
Válasz 04.01.10. 01:48 #6
nyomi
biztos, hogy törvény szerint járt el... ebben nem kételkedem... igaz nem fogalmaztam meg jól eddig de a törvény szar... így már elég egyértelmű
Damn it!!! - Jack Bauer
20761 levél
Válasz 04.01.10. 01:47 #5
Eric
Na, ezért mondtam, hogy ismerni kellene a részleteket.
Mert elképzelhető, hogy jogszerűtlenül járt el az emberünk, de az is lehet, hogy a törvény szerint megtehette, amit tett...
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
7180 levél
Válasz 04.01.10. 01:41 #4
nyomi
hát azért a mentelmi jognak sem (lenne) szabad mindenre kiterjednie... netán egy politikus balesetet okoz és azt mondja, hogy nem fúj bele a szondába, közben látszik rajta, hogy hót részeg és a rendőr nem tud mit kezdeni vele... ez nem a mai eset, csak mondtam egy példát... mert ilyen is lehet, és volt is pár éve, csak ott annyi volt, hogy az ürge árokba hajtott, nem pedig ütközött valakivel...
Damn it!!! - Jack Bauer
3973 levél
Válasz 04.01.10. 01:38 #3
Petyo
Sz'tem felháborító. Ellvenném tőlük. Miért van joguk nekik ilyeneket csinálni?
Most nekünk, erőseknek kell elviselnünk a gyengék gyengeségét, és nem a magunk kedvére kell tenni.
20761 levél
Válasz 04.01.10. 01:37 #2
Eric
Kellene hozzá ismerni a mentelmi jog részleteit.
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
7180 levél
Válasz 04.01.10. 01:35 #1
nyomi
drága politikusainknak már szondát sem kell megfújniuk, mert mentelmi jog miatt kibújhatnak... elég ha milliárdokat fújnak meg... ti mit gondoltok erről?
Damn it!!! - Jack Bauer

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.