Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» pszichológia és a filmek kapcsolata (szabad asszociációk)

492 levél
Válasz 04.09.12. 11:18 #3
kopi1981
No jó! Elmagyarázom. Hollywood sok krimiben feldolgozta már ezt a valóságban is létező azonban igen ritka kórképet, amit úgy hívunk többszörös személyiség zavar. Erre néhány műkritikus egyszerűen leskizofrénezi. A zavart talán az okozza hogy a tudathasadás nagyon képi kifejezés (sokaknak kettéhasadás képében jelenik meg) ez azért zavarhat be mert az utóbbi esetben a LOTR-ben a gollum csak kettős szem zavarban szenved ami annyit jelent hogy a többszörös személyiség zavar itt nem 5 (Daniel Keyes: Ötödik Sally) nem 8 nem 22 nem sok csak kettő személyiségre szakadt szét, de nem tudathasadásban szenved azaz skizofréniában. Ha egy skizofrén nekiállna a mozivásznon karattyolni senki nem értene egy kukkot sem belőle, mert teljesen szétesett beszédet produkálna. MÉGEGYSZER A SKIZOFRÉN BESZÉDE ÉRTHETETLEN, MERT SZÉTESETT. EZÉRT GOLLUM NEM SKIZOFRÉN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az erő legyen veletek!
1440 levél
Válasz 04.09.07. 15:44 #2
Tomsess
De egy plázahajhásznak hiába magyarázod azt,hogy skizofrén figura meg,hogy disszociált személyiség.Nem?Különben is ő nem volt két test,tehát két elme lehetett.Az meg nem skizofrén?
492 levél
Válasz 04.09.05. 23:03 #1
kopi1981
NOS ezt a témát azért, hozom fel mert egyrészt széles lehetőségű kibontakozást enged meg és érdekel ki milyen érdekességgel rukkol elő. MÁS: Már vagy ezredszer olvasok olyasmit önmagukat műkritikusnak meg esztétának kijelentő valakiktől ami téves információ. Megvilágítom: Múltkor(ez már jó régen volt) olvasom A LOTR2 részének összefoglaló kritikáját és egyszercsak a következő kifejezésre leszek figyelmes idézem (nem szó szerint "blah blah gollum skizofrén figuráját...blah blah) kérem szépen, ha értelmiségi emberként írok valahova, akkor legalább nézzek utánna hogy mit írok, mert az a szerencsétlen plázahajhász a hülyeséget fogja megjegyezni. Röviden Gollum többszörös személyiség vagy disszociált személyiség, kettős személyiségű alak nem skizofrén.
Az erő legyen veletek!

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.