Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Dealer

2300 levél
Válasz 06.03.31. 15:43 #12
The Conquistador
Megnéztem az extrákat DVD-n, nagyon jók. Három kimaradt jelenet, kegyetlen jók mind, különösen a Halál című. A 13 perces interjú a rendezővel szintén remek, ilyesmi embernek képzeltem. Ott egyébként kitér David Lynchre is, és bizony előbb tessék megnézni az interjút, aztán vádaskodni. Mert akkor én azt mondom, Fliegauf koppintja Sergio Leone-t. (Nézzétek meg, és megértitek.)
The Conquistador (2005.09.03 - 2006.04.08) --> Control
2647 levél
Válasz 06.03.30. 14:03 #11
riddick21
Csak a kamerafahrt-ra válaszolok, mert a többi nem téma.

"Egyébként tudod mit jelent a "kamerafahrt"? Nem mondjuk kitartott snitt-et, vágás nélküli képsort akartál volna inkább mondani, mert nekem nem úgy rémlik, mintha sok fahrt lett volna ebben a filmben (de már régen volt hozzá szerencsém, így lehet én emlékszem rosszul), mert a fahrtnál a kamera állandó egyenletes mozgásban van..."

Nagyon jól tudom, hogy mi az a kamerafahrt. Úgy nézem, talán veled lesz itt egy kis gond. Mert bár láthatólag te is nagyon jól tudod, mégis hülyeséget írsz. Pont az Fliegauf megoldásaiban a különleges, hogy a vágás nélküli képsorok kamerafahrt-tal párosulnak néhány jelenetben, ami megfelelő állapotban kissé szédítőleg is hat, gondolom nem kell mondanom, hogy miért került ez így a filmbe.
Aztán: nem azt írtam, hogy elbújhatna mögötte, hanem, hogy elbújhatna mögötte, ha lenne értelme az összehasonlításnak, de NINCS. Az pedig, hogy ki milyen régóta van a pályán nem FELTÉTLENÜL áll egyenes vagy fordított arányosságban a vizuális megoldásainak minőségével. Hisz' te is pont a Radírfejet emeled ki, ami Lynch első egészestés munkája, tehát ő is kezdőnek számított, mikor ki jött vele. De jó példa erre mondjuk Scorsese, Spike Lee vagy producerek közül a néhai Don Simpson, esetleg Jerry Bruckheimer, de a sor igazából szinte végtelen. A színészi játékról tett kijelentéseim pedig nem neked szóltak, nem címeztem át, ennyi.
A kijelentés pedig, hogy Fliegauf Lynch-et tartja mesterének v. példaképének nem pontos. Fliegauf azt nyilatkozta, hogy Lynch munkái a kedvenc filmjei közé tartoznak, ennyi. Az esetleges hasonlóság pedig nem feltétlenül hátránya a filmnek (most már nem a Dealer-ről beszélek, hanem általánosságban), nem létezik annyi különböző filmnyelv, hogy ne forduljon elő az ilyesmi. Irányzatok vannak, amik értelemszerűen megegyeznek bizonyos vonásaikban.
A Dealer-t pedig megpróbálhatnátok más szemszögből nézni, pl.: volt ugye a Beszélő fejek, Fliegauf első játékfilmje, ezt követte a Rengeteg, ami tulajdonképpen az előző film nagyjátékfilmes, kibővített verziójaként is felfogható. A Rengeteg történetei pedig csak nagyon lazán kapcsolódnak egymásba, legalábbis, ha felületesen nézzük, így a Dealer-t tekinthetjük egy kimaradt történetnek, ami Fliegauf szerint megért egy egészestés filmet. Szerintem is.
Szerinted meg nem.
Ennyi.
"Jeti, add ide a bőröd!"
1029 levél
Válasz 06.03.29. 17:26 #10
taposoakna
lol. írjátok már le, h melyik fórumokon láttátok az én hozzászólásomhoz hasonlóakat, mert én csak ide írtam erről, sehol máshol!! ez úgy látszik az én "szabadalmam", akármennyire is idegesítő egyesek számára, mert ez saját vélemény volt, és tartom mind a mai napig!

riddick21: elmondom neked - és jól figyelj - hogy az összes lynch-filmet láttam eredeti nyelven a radírfejtől kezdve a veszett a világ-on keresztül a mullholland drive-ig (kiv a tűz jöjj velem címűt, mert ahhoz kell a twin peaks), valamelyiket többször is, könyvet olvastam róla, szal elmondhatom, hogy tudok egysmást lynch filmjeiről. én ezeket a "magasröptű ökörségeket" nem lynch filmjeiről írtam, hanem a fliegauf dealer-jéről...
Színészi játékról meg nem is beszéltem! olvass már vissza...
Említhetném még a "párbeszédek"-hasonlóságot az Útvesztőben-nel is, de majd az összes lynch-filmre igaz ez (a Straight story-ra nem, meg talán az Elefántemberre sem), h úgy beszélnek benne, ahogyan a való életben soha. Lassan, szinte hangsúlytalanul, a párbeszédek között is eltelik pár mp., nem folytonos a válaszadás stb. Ilyen hasonlóságokra gondoltam a "párbeszédeket" illetően.
Nem is kellett volna említened "hogy az operatőri munka mindkét filmnél kb. az élmény legalább harmadáért felelős", mert ez a Radírfejnél nyilvánvaló (a dealer-ről meg inkább nem beszélek).
Az meg egy kicsit merész állítás, h "Fliegauf megoldásai mögött Lynch elbújhatna", nem gondolod??? Ezt te se gondolhattad komolyan, ha annyira vágod a filmeket, mint amennyire próbálod mutatni. Asszem Lynch egy kissé régebb óta van a szakmában és sokkal súlyosabb filmeket tett le az asztalra, mint FB. Arról nem is beszélve, amit The Conquistador írt, h "Fliegauf is beimseri, hogy Lynch-et tartja példaképének, és szívesen használja az Ő módszereit" (amiről én nem tudtam, de nem volt nehéz levágni), vagyis koppintja. Úgyhogy már ezért se kellene ilyet írni, mégha igaz is lenne, h "elbújhatna"...
Egyébként tudod mit jelent a "kamerafahrt"? Nem mondjuk kitartott snitt-et, vágás nélküli képsort akartál volna inkább mondani, mert nekem nem úgy rémlik, mintha sok fahrt lett volna ebben a filmben (de már régen volt hozzá szerencsém, így lehet én emlékszem rosszul), mert a fahrtnál a kamera állandó egyenletes mozgásban van...
Ha szó volt a színészi játékról, akkor pont az efféle művészfilmeknél lenne kiemelkedő fontosságú szerepe, ennek kellene az egyik fő erényének lennie, h legalább ez tegye élvezhetővé az ilyen filmeket, na meg a mondandó.
Oscarnál tényleg van egy bizonyos "sablonos" elvárás, aminek meg kell felelni, de badarság lenne azt mondani, h az oscar-díjas filmek nem érnek sz@rt se. Ilyet csak egy bizonyos réteg mondana, azt nem kell mondanom, h melyik.
Vhonnan egyébként rémilk egy fliegauf-interjúból, h maga a rendező is "félt", h a főszereplő nem lesz képes hozni a szerepet, mivel asszem nem hivatásos színészről van szó, de végülis - a nyilatkozata szerint - meg voltak vele elégedve.
Na ennyit erről.
És tényleg nem veszem meg a dvd-t, nem érné meg a rá kidobott pénz, de a "Taxi 5-re meg a Szállító 6-ra" se gyűjtök!
2647 levél
Válasz 06.03.29. 10:54 #9
riddick21
Az sem mindegy éppen, hogy aki ezeket a magasröptű ökörségeket írja Lynch-csel kapcsolatban, az hány filmjét látta valójában... A faszom tele van azzal, hogy ezen (meg jó néhány másik) fórumon minden láma óriási filmszakértőnek állítja be magát, aztán a felét sem láttátok annak, amiről órákat pofáztok.

Taposóakna.
Ha láttad volna David Lynch filmjeit (nem egyet, meg kettőt, hanem kb. mindet), akkor ennyi ökörséget nem hordanál össze. 6-7 fórumon ott vagyok, ugyanennyin olvastam a szavaidat nagyjából szóról szóra, legalább annyi lehetett volna benned, hogy picit átfogalmazod. Aztán mégis melyik Lynch filmre hasonlít? Ilyeneket fogsz írni, hogy Radírfej meg Mulholland Drive, mert ezt írták máshol is. De ez egy baromság. Csak azért, mert mértékletesen bántak a filmzenével, már mindenki az Eraserhead-et emlegeti. Persze biztos sokkal életszerűbb lenne a Dealer, ha mondjuk Fliegauf alávágta volna az új Captain Jack albumot, de talán hagyjuk, nem?
Párbeszédekkel jöttök itt a Radírfejjel: ember bazmeg, semmi nem árulkodik jobban ennél, egyszerűen NEM láttátok a Radírfejet. Ugyanis abban a filmben nem igazán beszélnek, vagy ha igen, akkor is jobb lenne, ha nem. Ellenben a Dealer-ben központi szerepet játszik a duma, még ha nincs is olyan sok belőle. De biztos jobban tudjátok...
Az olyan dolgokat már nem is említeném, hogy az operatőri munka mindkét filmnél kb. az élmény legalább harmadáért felelős, kimondottan nagy a szerepe Fliegauf-nál, megoldásai mögött Lynch elbújhatna, ha lenne értelme a hasonlításnak, de persze nincs. Mindketten mást akartak, az már más kérdés, hogy ti egyikőjüket sem értettétek meg. Nem tűnt fel a Dealer-ben az, hogy minden kulcsfontosságú jelenetben legalább egy elképesztően hosszú kamerafahrt van? Vajon miért? Biztos mert úgy koppintja Lynch-et, hogy TOTÁLIS ellenkező módon fejezi ki a mondandóját...
A színészi játékról meg annyit, hogy még szóba hozni is baromság. Túl sok Oscarra hajtó filmet néztetek, nem tudtok elvonatkoztatni attól az amúgy gyakran tényleg hatásos játéktól, amit ott elvárnak. Melyik az életszerűbb? Biztos az, amikor negyed óráig nézünk révült szemmel a kamerába, mert meghalt AIDS-ben a buzi barátunk húga, ugye? Talán az zavar mindenkit a Dealer-ben, hogy TÚLSÁGOSAN életszerűen tárgyal egy zavarbaejtő napot egy zavarbaejtő életből. Ha azonban a minőségtől is zavarba jöttök, arról nem a film tehet. Vagy ha igen, akkor az erénye ez is. Fel lehet állni a moziból, ki lehet menni.
A DVD-t sem kötelező megvenni, nyilván félre kell tenni a Taxi 5-re meg a Szállító 6-ra. Nyilván.
"Jeti, add ide a bőröd!"
2300 levél
Válasz 06.03.29. 07:55 #8
The Conquistador
"Tipikus magyar "elvontnak lenni akaró" film. Szinte az egésze Lynch-koppintás, a zene, a beszédek, a kameramozgások és az egész hangulat. A Radírfejből és a Mulholland Dr.-ból rengeteg lopott elem felismerhető, bár Lynch azért jobb témára alkalmazza ezeket."

Kísérteties a hasonlóság. Szórol szóra. Érdekes, mert ezt egy crustcore nevű figura írta a filmről egy másik oldalon.

Egyébként most, hogy több helyen is olvastam véleményeket kedvenc magyar filmemről, kissé kiakadtam. Nem állítom, hogy aki fikázza a filmet, annak nincs ízlése. De érdekes, hogy mindenki ugyanazt írja a becsmérlő kritikákban. "Lynch koppintás, kameramozgás, hangulat, beszédek, témákra való alkalmazás...". A színészi játékba is belekötöttek sokan. Nos, ha eredeti nyelven néztek meg egy külföldi független filmet, garantáltan ugyanezt a minőséget kapjátok. Mert Fliegaufnak nem az volt a célja, hogy a kritika díjakért kiáltson a színészek láttán, hanem hogy az összhang közte és a stáb többi tagja közt tökéletes legyen. Ergo igaz, amit sokan szarkasztikusan a kritika végére biggyesztenek, vagyis a "színészi játék a koncepció része."

Szerintem kiváló film, a 2 lemezes DVD megjelenése apropóján hozom fel a topicot. Fliegauf is beimseri, hogy Lynch-et tartja példaképének, és szívesen használja az Ő módszereit, viszont teljesen más, kézzel fogható témákra. Egy másodpercig nem találtam unalmasnak a filmet, a búgó zene, ami végig hallható, és sokakat megőrjít, egyenesen remek volt, különben is utálom a magyar filmekre jellemző 20 perces csendeket.

Mondanám, hogy nézze meg mindenki, de épp' a minap intettem óva egyik ismerősömet a filmtől. Ő a Ponyvaregényt néhány hete látta először, és unalmas, történet nélküli szarnak találta.
The Conquistador (2005.09.03 - 2006.04.08) --> Control
1029 levél
Válasz 05.01.31. 21:51 #7
taposoakna
most megy a mtv2-n ez a film... hát nem tom, már így az elején...
tuti, h ennek a Fliegauf Benedeknek az egyik kedvenc rendezője David Lynch, mert úgy másolja, hogy az már fáj... a zene, a beszédek, a kameramozgások, maga az egész hangulat... David Lynch azért jobb témára alkalmazza ezeket a dolgokat... szerintem...
nézzétek meg pl. a radírfejet, de akár a mulholland drive-ból is rá lehet ismerni ezekre az elemekre... most már igazán újat kéne alkotni, vagy úgy másolni, h ne lehessen belekötni...
11867 levél
Válasz 04.10.30. 10:46 #6
RASTA guy
jajajja én is győrbe vagyok, járok egyetemre. a filmet meg már nézze valaki meg!
sakálemberek...
1784 levél
Válasz 04.10.25. 20:57 #5
Kobest44
OFF

Révais vagyok az info szakon.
Ha lehet akkor az emailemre írjál ilyen esetben vagy MSN: hypo_44@hotmail.com

ON
"These are times of fast foods but slow digestion; tall man, but short character... It is a time when there is much in the window, but nothing in the room.
18911 levél
Válasz 04.10.25. 19:37 #4
LiT
Te is győri vagy? Én is. Melyik suliba jársz?
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
1784 levél
Válasz 04.10.25. 19:32 #3
Kobest44
Erre is várhatok még Győrben, de körülöttem lévők mondják, hogy nagyon jó!
"These are times of fast foods but slow digestion; tall man, but short character... It is a time when there is much in the window, but nothing in the room.
11867 levél
Válasz 04.10.25. 14:26 #2
RASTA guy
az okt 21 volt, mind1, megnéztem, király. vki?
sakálemberek...
11867 levél
Válasz 04.10.12. 20:31 #1
RASTA guy
végre egy jó magyar film.. október 15-től a mozikban. asszem, de már nagyon várom
sakálemberek...

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.