Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Battle Royale

32233 levél
Válasz 07.05.01. 00:27 #7
szbszig
Wow! Le vagyok nyűgözve! Pedig meglehetős ellenszenvvel álltam hozzá ehhez a filmhez. Illetve, nem is ez a jó kifejezés, nem undort éreztem, hanem nem igazán bírtam komolyan venni az alapszituációt. Ami ugye elvitathatatlanul abszurd. Az ókorban még elment a hasonló, lásd például a helótákat szabadon gyilkolászó spártai fiatalokat a felsőbb kaszt tisztán és hatalmon tartása végett; vagy a római gladiátorokat, ahol tényleg még a tehetség, a harcra termettség döntötte el, hogy ki marad életben, és ki nyerheti el a szabadságát. Na de a 21. században, a világ egyik legfejlettebb államának területén megismételtetni ugyanezt, ráadásul fiatalkorúakkal... Oké, hogy nem bíznak a felnőttek a fiatalokban, oké, hogy túlnépesedés van, de még ha el is tekintünk a ma dívó szigorú, abortusz- és eutanáziaellenes erkölcstől, és valami sokkal barbáribb világot képzelünk el, na akkor sem ez a szelekció leghasznosabb formája, ami a filmben bemutatásra kerül. Már nem ókor van, ahol általában a legerősebb gladiátor maradt életben. Itt az él a legtovább, akit a legszerencsésebben kerülnek el a puskagolyók. És ha valaki meg is nyer véletlenül egy ilyen "battoru rojarut", az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az evolúció olyan magas fokán állna, hogy a következő háborúban egyfős hadtestként lehessen bevetni Rambo mintájára. Így hát az alapötlet, tudniillik a szelekció célja és konkrét megvalósítása erősen sántít, inkább csak egy pár beteg ember még betegebb hajlamának kiélését szolgálja. Amivel megint nem lenne semmi baj, mert beteg emberek mindig is lesznek, de annyi és olyan magas beosztású beteg ember már nagyon nehezen képzelhető el, hogy a BR Act valaha valahol törvényerőre is emelkedhessen.

Na de ha mindezen túltesszük magunkat, ami úgy a film közepére jó esetben meg is történik, ha addig még nem zártuk be a médialejátszót, akkor rájövünk, hogy a megvalósítás szenzációs. A helyzet pont az, ami sok remek japán animével is: ha sikerül elhinni és megbarátkozni a hihetetlenül elborult alapszituációval, akkor onnantól az állunkat fogjuk keresgélni, hogy milyen valósághűen és/vagy meghatóan és/vagy viccesen tárja elénk az erre épülő sztorit az adott mű. Most inkább nem hozok példákat, mert ez nem az animés topikom, de kapásból tudnék mondani mind dráma, mind vígjáték kategóriában ilyen alkotásokat. ( Khm, Saikano, khm, Midori no Hibi stb. )
Nos tehát ott tartottam, hogy kezdeti ellenszenv és lassú megbarátkozás. Valóban, az elején például, amikor Kitano Tanár Úr (csupa nagybetűvel, hiszen méltó a tiszteletre, nem?) egyesével kezdte felolvasni a diákok nevét a kiküldetéskor, a fejemet kezdtem fogni, hogy mi szükség van erre, a 40 diák háromnegyede úgyis csak statiszta lesz, és vagy már halva, vagy a haláluk pillanatában fogunk legközelebb találkozni velük. És nem, a film abban nagyszerű, hogy kicsit szinte mindegyikük tragédiáját bemutatja. És nemcsak úgy, hogy nesze, ő is meghalt, hanem mindig valamit megtudunk az adott személy életéről, motivációjáról, lelki habitusáról stb. is. Szintén ehhez a ponthoz tartozik még, hogy éppen ezért nem lesz a vérengzés meglehetősen naturalista bemutatása sem öncélú, hanem mindig az adott gyilkos lelkivilágát mutatja be, rajta múlik, hogy az ellenfele hogyan, hány darabban végzi. A profi cserediák például nem vacakol, ő mindenkibe nemes egyszerűséggel beleereszt két tár golyót. A horrorisztikusabb jelenetek inkább az ölésre nem megfelelő egyén és az ölésre nem megfelelő fegyver egymásra találásakor születnek.
És végül essék szó a különböző személyiségekről. Ezen a téren is remek varietást vonultat fel a film. A hidegvérű gyilkostól a segítőkész jófiún, az ártatlan kislányon, az ügyetlen dagin, a reménytelen hősszerelmesen és a laptopos hackerzsenin át egészen a nem velejéig gonosz, de azért habozás nélkül gyilkoló "sztókerig" ( tessék kikeresni, melyik alatt kit értek! ) van itt minden, kérem szépen. És ahogy a sztori halad előre, az ember azt veszi észre, hogy már maga is számolja, kik vannak még életben, sőt rosszabb esetben el is kezd drukkolni egyik-másik szereplőnek. Azért rosszabb esetben persze, mert jusson bármilyen messzire is a menekülés terén az adott egyén, valami orbitális félreértés vagy egy hirtelen felbukkanó gépfegyveres osztálytárs gondoskodik róla, hogy eltávozzon az élők sorából ( megint lehet ellenőrizni, kikre gondoltam ).
Végül a vége is tetszett. Beteg, persze, beteg az is, de hát beteg alapötlethez beteg indíték is illik, nem? Azon az egyen gondolkoztam még, hogy mi lett volna, ha ebből a témából nem filmet, hanem sorozatot készítenek. Egyrészt ha nem két-, hanem mondjuk tíz-húszpercenkénti a halálozások gyakorisága, akkor még jobban ki lehetett volna emelni minden szereplő egyéni tragédiáját, másrészt talán még a feszültséget is lehetett volna növelni vele. Csak azt az egyet nem tudom, hogy mennyire lett volna unalmas ezt valóságshow-hosszúságúvá nyújtani ( soha nem láttam a Lostot, és egyéb hasonló sorozatokat ).

A fenti review-t a hétvégén írtam, amikor napokig nem voltam netközelben; továbbá már arra sem emlékszem, hogy a filmet mikor és miért töltöttem le, csak véletlenül megtaláltam a laptopon; úgyhogy garantáltan kijelenthetem, hogy a véleményem kialakításában ezúttal senki és semmi sem befolyásolt. Azért bízom benne, hogy ha hazaérek, és beleolvasok a netes kritikákba, akkor nem mindegyik az enyémmel szöges ellentétben fog állni... ( Az ízlésem mentségére szóljon, hogy én például az Elfen Liedet is nagyra tartom, pedig a fél világ szidja. Csak hogy még egy animés utalással zárjam a mesét. )
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
6437 levél
Válasz 05.01.16. 09:27 #6
kelkáposzta
Nyah pár perc és lejön a 1-es cd-je BR2-nek Kár h nincs hozzá magyar felirat. vagy roszul tudom?
A hízás jó dolog ! 1367 B.u.É.k
3553 levél
Válasz 04.12.31. 18:35 #5
The Lord
Tipikus, "csináljunk valami meghökkentőt" film. Nem is csodálom, hogy betiltották.
"Félelmetes amúgy, hogy tőled állandóan csak elégedetlenkedő levelek jönnek..." A köbön!
6437 levél
Válasz 04.12.31. 01:05 #4
kelkáposzta
Fingom nincs, nővérem töltötte le emuléról(vagy mijaz) A 2őt is majd lekéne kapni.
Jah hát a világitótornyos naon oda baszott.. az emberi hülyeség ott már fájt
A hízás jó dolog ! 1367 B.u.É.k
78 levél
Válasz 04.12.30. 18:30 #3
Sirahime
Battle Royale egy szerintem viszi a pálmát, nagyon nagyon jó film, imádom Takeshi Kitano filmjeit!!!
A Battle Royale 2- sem rossz, de nálam az első aratott!!!
"Ha sok barátod van, te vagy a leggazdagabb, de ha elveszíted őket, semmidsemmarad..." (Setike)
4695 levél
Válasz 04.12.30. 15:01 #2
szedrencs
Tegnap megnéztem.
Kurva jó, de legalább ugyanennyire beteg film.

A legdurvább szerintem mikor a világítótoronyban elharapódzik a paranoia és szépen kinyírják egymást. De az egész film nagyon kemény. Takeshi Kitano nagyon durva benne. Félelmetes. (Ő a tanár, aki felügyeli az egészet.)

A betiltás szerintem hülyeség, tehát ennél sokkal durvábbakat látunk filmekben, szóval pusztán a jelenetek miatt nem érthető.

(Te is a rendezői változatot láttad?)
6437 levél
Válasz 04.12.20. 19:27 #1
kelkáposzta
"A Battle Royaleegy kultikusan durvulós japán film, amelyikben a gazdasági válságba és anarchiába süllyedt országban egy központi terv alapján összefogdosnak gimnazistákat, akiket 42-esével kiraknak egy lakatlan szigetre. Mindenki mindenki ellen, csak egy élheti túl. A filmet kegyetlen jelenetei miatt Amerikában betiltották 2000-ben."

Mivel nem találtam ilyen topic, és a film sztem nagyon jó volt.. legalabb is nekem tetszett, nyitottam 1 topicot. Kiváncsi vok ki látta Vannak benne poénos részek, de a hangsúly persze nem azon van
Az a rész a legdurvább miko a csaj a csaváonak a kukijába elkezdi vagdosni a kést.
A hízás jó dolog ! 1367 B.u.É.k

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.