Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Vallás - Isten kontra Sátán, avagy a kereszténység és a sátánizmus

3 levél
05.05.07. 19:02 #125
Pók.
Most meg mi a bajotok.Azt mondtam hogy a sátán az jobb,mit lehet ezen bővebben kifejteni.Elvégre a fórum neve is isten kontra sátán. Miért én vagyok a hülye??
I
492 levél
05.05.07. 17:21 #124
kopi1981
Kifejthetnéd bővebben és akkor talán nem fognak lehülyézni.

"Satan my master" /Bathory/ talán erre gondoltál?
Az erő legyen veletek!
10106 levél
05.05.07. 11:44 #123
mucius
én meg ateista
Nem a korrupció a gond, hanem, hogy engem nem akar lefizetni senki. :)
151 levél
05.05.07. 10:53 #122
hawky001
teljesen hulye vagy oni
(\__/)
11699 levél
05.05.07. 10:37 #121
.:[Kain]:.
"If you take care of the things that take care of you then you will be taken care of." - Kevin Levrone
21647 levél
05.05.07. 08:55 #120
padavan
Akkor menj a pokolba.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
3 levél
05.05.07. 08:54 #119
Pók.
Én sátán párti vagyok.
I
298 levél
05.01.25. 10:23 #118
davide
Maga az İszlam szo is beket jelent, ehhez kepest az iszlamhivök vilagszerte nagyon agresszivak minden orszagban imadjak a fegyvereket, a tv müsorok televannak verzö sebesültekkel. Ellentetben a keresztenyekkel nem azok jarnak templomba akik beket es megnyugvast keresnek, hanem azok akik a legfanatikusabban militansok. Ezert van az a tendencia, hogy a normalisabb emberek egyre nagyobb szamban elfordulnak a vallastol.
8074 levél
05.01.24. 19:10 #117
Gerry
Az iszlám egy úgymond "ultraliberális" vallásnak indult-az már más kérdés, hogy az egyházi szervezet hiánya, és a fanatikusok mivé tették.
An Oxford man walks around like he owns the place. A Cambridge man walks around like he doesn't care who owns the place.
298 levél
05.01.24. 09:49 #116
davide
Egyebkent barmilyen döbbenetes is de törtenelmi teny hogy a legnagyobb vallasi türelme az iszlamnak volt. Az oszmanok birtokain mindenki megtarthatta erdeti vallasat nem öltek meg erte senkit, nem szenvedett különösebb hatranyokat. Viszont aki attert annak jelentös egzisztencialis elönyöket adtak, ezert aztan sokan attertek.
437 levél
05.01.24. 09:42 #115
sulc
"...Ezért is írtam, hogy mi emberek elsősorban 3 dimenzióban gondolkodunk: materia, tér, idő. Azaz ez a három dolog határozza meg az életünket!"

hátom dolog, de szerintem nem három kiterjedés (dimenzio)
8074 levél
05.01.23. 15:55 #114
Gerry
Hehe, népirtásról és a hit tűzzel-vassal való terjesztéséről jut eszembe a M. Demokrata c. khmm...hetilap egyik cikkében leírt mondat "mert más vallásokkal ellentétben a kereszténység nem térített erőszakosan". Ekkor majdnem lefordultam a székről, még jó, hogy könyvtárban nem illik ilyesmit csinálni.
An Oxford man walks around like he owns the place. A Cambridge man walks around like he doesn't care who owns the place.
298 levél
05.01.21. 16:05 #113
davide
Bizony nagy szegyen az indian tema. nem a helyszüke miatt irtottak öket, hanem mert kereszteny testvereink keptelenek voltak olyan politikai parbeszedre ami bekes uton rendezhette volna ezt a kerdest. Kikialtottak öket poganyoknak es irtottak mint a csotanyokat. Amugy Anonymus irta hogy mi poganyok voltunk. Szoval ez egy kicsit regies szohasznalat regen azt jelentette hogy nem hivök(nem ismerjük a hitüket tehat nem hisznek) igy hivtuk a muszlimokat es ök is minket, stb.... A honfoglalaskor egyfajta animista samanhitet gyakoroltunk es szep szamban voltak mar felkeresztelkedettek is köztünk.
Söt sehol a vilagon nem letezik olyan nepcsoport akiknek ne volna hitvilaguk istensegeik!!!
1 levél
05.01.19. 14:53 #112
Gryak
ElsQ illúzió: Van Isten
Második illúzió: Nincs Isten
Harmadik illúzió: Választhatok az elsQ és a második illúzió között
Christian Darnel (asszem)
2284 levél
05.01.18. 18:50 #111
Daedalus
Nem haragudtam meg!
Hát egyszerűen másak ebben a témában a nézeteink. Mindemellett hiszem és meggyőződésem hogy elég okés emeberek közé tartozunk míg pölö okoska3000 az arany közép úton halad, Te inkább a vallás felé míg én az atheizmus felé húzódok, ez cseppet sem befolyásolja azt hogy az életben tök normál fejek vagyunk ...és ez az egészben a legszebb!
"?"
4531 levél
05.01.18. 18:23 #110
Anonymus23
Ne haragudj meg azon, amit most írok:

Senki sem mondta, hogy a Biblia az egy egyszerű esettanulmány, amit bárki egyszerűen megérthet. A bárki alatt azt értem, hogy bármilyen indulattal és indíttatással.

A teljes írás hordozza a teljes képet Istenről. Igen Ő a féltve szerető, irgalmas Isten, de az is akiről azt lehet olvasni, hogy rettenetes dolog az Ő kezébe esni, ítélő bíró, akinek ha a haragja felgerjed, senki sem állhat meg előtte.
DE! Minden tettében igazságos.

Ezen se haragudj meg!
De sok olyan rész van a Bibliában, amit megfelelő háttértudás nélkül simán félre lehet vinni, lásd a lenti írásodat.
Túl hosszú lenne leírni egy csomó dolgot, és én sem vagyok a teljes tudás birtokában, hogy itt néhány sorban ezt a látásom és ismereteim alapján taglaljam... Sajnos, elég behatárolt dolog ilyen szempontból ez a fórum.
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
2284 levél
05.01.18. 16:44 #109
Daedalus
Most idekopyzom a hozzászólásom a másik topikból hogy ne írjam le újra (egyébként benne van a válasz a "kereszténység nevében népírtás: szintén nem része a vallásnak ilyen értelemben, ahogy az inkvizició sem..." részre)

---------------
Na figyrelem!
Biblia, Mózes második k., Ígéretek és intelmek (20)

(Szó szerint)

"(...) Mert az én angyalom előtted megy, és bevisz az emóriak, hettiták, perriziek, kánaániak,hivviek és jebúsziak közé, és KIÍRTOM őket. Ne borulj le isteneik előtt, ne szolgáld azokat, és ne cselekedj úgy, ahogyan ők cselekszenek! Sőt rontsd le azokat, és törd össze szent oszlopaikat! Ha isteneteket, az Urat szolgáljátok, akkor megáld kenyérrel és vízzel. (...) Rémületet küldök előtted, és megzavarok minden népet, amely közé mégy. Minden ellenségedet megfutamítom. Rettenetes félelmet küldök előtted, amely kiűzi előled a hivvieket, kánaániakat, és hettitákat. (...) Apránként űzöm ki előled, amíg megszaporodsz, és birtokba tudod venni az országot. (...) Mert kezedbe adom az ország lakosait, és kiűzöd őket magad elől. Ne köss szövetséget se velük, se isteneikkel! Ne lakjanak országodban, hogy vétekbe ne vigyenek ellenem! Mert ha szoknak isteneit szolgálod, bizony tőrbe ejtenek téged."

Kezdetnek ennyi elég is volna...

Elég szép teljesítmény azoktól akik ezt összehozták!
A szöveg jól tükrözi a hatalom vágyat, az emberek fölötti autoritatív uralmat, irányítást. Továbbá ezt amolyan hipnotikus módszerrel érték el (komolyan lázba hozták őket)... Érdekes még a "és kiírtom őket" kijelentések, amelyek az "egyetlen" és "igazságos", esetleg "könyörületes" istentől elég merész kijelentések. (érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a szöveg a 10 parancsolat hány pontját szegi meg)
Az egész mögött persze területszerzés és az ezzel járó vagyon szerzés igazán jól látható.

Pszichológiai szempontból nekem viszont ezek a tények tetszenek:
A szöveg első felében az Isten "kiirtja" az ellent. (köztük olyan jelentős kultúrát mint pl. a hettiták!)
Látszólag ez nem gond mert "ő mindent elintéz". (ezzel mutatva természetfölötti erejét!)
A második felében visztont "apránként űzöm ki előled, amig megszaporodsz..." (hirtelen váltás, mégiscsak tenniük kell

valamit, az úr nem irtja ki őket, állítólag azért hogy ne menjen kárba a föld)
És következik a harmadik fele: "Mert kezedbe adom az ország lakosait, és kiűzöd őket magad elől" (szóval mégsem lesz

senki szemtanúja az irtásnak és mindent maguktól kell megtenniük!)

Továbbá a szövegben láthatóak még a "zsaroló elemek", egy embertelen mészárlásra, fosztásra való biztatás...

Folytassam?
Talán ennyi elég is volna. A tanulságot vezesse le mindenki magának. És ha nem voltam elég meggyőző akkor ne is merjetek

szólni, mert mindjárt kiirtalak benneteket!!!!

---------------------
"?"
12750 levél
05.01.18. 16:35 #108
okoska3000
egyféle értelmezése van és egyféle igazság, az már más kérdés ha valaki akarva/akaratlanul máshogy értelmezi, vagy félre...

igazából az a baj, ha szóba kerül a vallás, nem teológiai értelemben közelíti meg egy "ateista", hanem politikai szempontból, egyházi szempontból...
engem érdekel Isten, viszont politikai és egyházi értelemben nem érdekel a téma... állandóan erről megy a téma: pedofil papok -> ők is emberek, hibáztak, és márpedíg ha igaz a szentírás, egy papnak sokkal nagyobb a felelőssége, ebből kifolyólag nagyobb és komolyabb lesz tettei megítélése...

kereszténység nevében népírtás: szintén nem része a vallásnak ilyen értelemben, ahogy az inkvizició sem, emberek, akik hatalmasnak képzelték magukat, és Isten nevében bírálkoztak, bla-bla-bla, elég uncsi téma... de ez mind egyházi és politikai szempontból való megközelítés... különben is, az egyház belülről "rothad lassan", de ez nem is véletlen... ennek így kellett lennie, lesz még rosszabb is... már régóta tudják és tudni...

sokkal izgalmasabb Anonymus által említett lelki sík és maga Isten, vagy a szentírás, mint holmi gyülekezetbe tömörült emberek cselekedetei az Úr nevében
4531 levél
05.01.18. 16:32 #107
Anonymus23
Nem tudtam, hogy "keresztények" írtották ki az indiánokat, Isten nevében.
Szerintem honfoglalók, mint mi magyarok anno 1000 éve. De hát mi pogányok voltunk!

Pedofília! Ez valami szörnyű, de hát maga a katólicizmus is hibás benne, mivel tiltja a papoknak a házasságot! Ilyen pedig még a Bibliában sincs!

De már meg ne haragudj, de ebben is tökre érzékelhető az általánosítás, és ezáltal a demagógia! Nem minden hívő ember olyan, mint azok, csak hát ugye ez a hírértékű dolog.
Ezt a dolgot vissza is lehetne fordítani: ezek a hitetlenenk mocskos gyilkosok, hiszen ott van Hitler, Szaddam, meg a többi diktátor, meg az a sok pedofil, buzi, akik szexturizmusból járnak pl Thaiföldre és rontanak meg sok eladott fiút/lányt, meg milyen szemetek, azok a szülők, akik eladják gyermekeiket... stb. stb.

De hát ez megint általánosítás, és demagógia lenne.
Csak az a baj, hogy nagyon sokan vevők az általánosításra és a demagógiára. Ezért tudtak olyan eszmék is mint a nácizmus, kommunizmus stb. ekkora pusztítást végezni, mégha oly rövid idő alatt is.
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
4531 levél
05.01.18. 16:19 #106
Anonymus23
Lehet, hogy kicsit félreérthető, mivel a dimenziókat később írtam oda. Persze a 3 dimenzió koordinátarendszerben ábrázolva más.
1 dim: elemi pont
2 dim: sík
3 dim: tér

Ha van más értelmezése, akkor sorry, itt ez!

Ezért is írtam, hogy mi emberek elsősorban 3 dimenzióban gondolkodunk: materia, tér, idő. Azaz ez a három dolog határozza meg az életünket! S ezen felül van a negyedik dimenzió, ami felül van e hármon!
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
2284 levél
05.01.18. 15:58 #105
Daedalus
már nem nagyon tudok mit ehhez a témához hozzászólni.
Azthiszem a vallások c. topikban mindent áttárgyaltunk (most is mindenkinek ugyan az a véleménye, mindenesetre akkor sokmindenre nem kaptam választ és tudom most se fogok úhogy mindegy...)

PS: azt a 70 milla kiirtott indiánt akkor se fogom megbocsáltyani a keresztényœegnek (télleg! ha így belegondolok übereli a nácikat... szerencse hogy oly rég volt...)

Nem is a vallással van gond úgy magában, csak én nem szeretem azokat a dolgokat amelyeket nagyonnagyon sokféleképpen lehet értelmezni (pl. vallási irások) bűnt elkövetni, aztán mögé bújni...

Ja és üdvözlöm azt a sok amerikai pedofil papot akikről máig semmit nem hallani mert VALAKIK intézkedtek hogy azért annyira ne legyen nyilvánosságra hozva mint pölö Májkel Dzsekszon húzásai...

"?"
4172 levél
05.01.18. 15:45 #104
gothmog
Nézd meg a 25-ös hozzászólást. De egy másik topikban is (még kicsit régebben) vitába keveredtem emiatt Magic-kel, arra utaltam az utóbbi néhány beírásomban.
Endure. In enduring, grow strong.
2284 levél
05.01.18. 15:41 #103
Daedalus
Mondjuk én úgy vettem észre hogy MagicMoment ateistább beállítottságú mint vallásos... vagy rosszul vettem észre?
"?"
437 levél
05.01.18. 15:29 #102
sulc
"Mi akik az anyag-tér-idő (3 dimenzió) hármasban élünk, kicsit nehéz bevenni a 4. dimenziót, a szellemi valóságot."
ehunehinnye, dimenziók? szerintem kutyulsz valamit.
17778 levél
05.01.18. 12:12 #101
MagicMoment
nem,mert kicsillagozva akkor is írhatnék
nincs rólad még igazándiból semmilyen véleményem,és hülyének sem tartalak. bármilyen hihetetlen is
4531 levél
05.01.18. 11:56 #100
Anonymus23
Erre még szeretnék válaszolni, de sajna most dolgozni is kéne, és hát a fizumat a munkámért kapom, nem a fórumozásért....
Majd később....
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
4531 levél
05.01.18. 11:55 #99
Anonymus23
Köszi a választ Okoska, igazság szerint én magam részére tudom a választ, mint ahogy Daedalus is amikor feltette a kérdését, akkor neki is volt rá válasza.

Én hiszem azt, hogy van Isten, van hatalma a mindenség felett, van élet a halál után, és Isten az aki megmondja, hogy ki merre! Csak így tőszavakban.

A szellemi valóság, mint olyan fizikaliag nem automatikusan érzékelhető, és erről az alapról amiben élünk nem is igazán érthető. Mi akik az anyag-tér-idő (3 dimenzió) hármasban élünk, kicsit nehéz bevenni a 4. dimenziót, a szellemi valóságot.
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
4172 levél
05.01.18. 11:52 #98
gothmog
Bocs okoska, azt elfelejtettem írni, hogy nem a te beírásodra reagáltam, csak megszokásból nyomtam az utolsó előttem szóló "válasz" gombjára.
Amit írtam, az csak az egész topik végigolvasása után eszembejutott dolgok félig zagyva tömkelege volt.
Endure. In enduring, grow strong.
4172 levél
05.01.18. 11:49 #97
gothmog
Értsem ez alatt, hogy nyomdafestéket nem tűrő kifejezések jutottak eszedbe az írásom alapján?
Nem kell még egyszer leírnod, tudom, hogy hülye vagyok, mert evolúciós elméletet írtam és ugye azok csak elméletek (bár a katolikus egyház hivatalosan elfogadta őket), nem olyan tények, mint amik a Bibliában is le vannak írva, illetve azért mert nem értettem meg, hogy ha a savat öntő néger szemét alak (arra a topikra gondoltam), akkor ebből következően az össze többi "fekete majom" is az, és nem lenne szabad őket kiereszteni Afrikából, mert semmi keresnivalójuk nincs ott, ahol fehér emberek is élnek (már az USA-t leszámítva)...
De előre is bocs, hogy megint kekeckedem, csak ezt egyszerűen "nem tudtam kihagyni"... ha egyébként sok dologban nem is értek veled egyet, tiszteletben tartom a véleményedet, és sok olyan dolgot, amikről más (nem vallásos és embertípusos) topikokban írtál, magam is ugyanúgy látok. Úgyhogy nem azért vagyok, hogy megkeserítsem az életed, csak itt most éppen ütköztünk egyet.
Biztos megvan rólam a véleményed, de azért remélem nincs harag.
Endure. In enduring, grow strong.
12750 levél
05.01.18. 11:45 #96
okoska3000
valamit félreértesz...

ez a "nem szép dolog az erőszak" leírásom teljesen vallásfüggetlen volt (mint írtam is), semmi szép világot duma, egyszerűen felháborítónak tartom ezt az egészet, egyszerűen mint nincs joga senkinek elvenni másik ember életét, vagy bántalmazni, nem vallási értelemben, hanem simán alanyi jogon... te sem örülnél, ha sétálnál mondjuk hazafelé a PeCsából mondjuk egy death/grind koncertről és az erdősben 4 gyanús egyed úgy összeverne, hogy megvakulnál és nyomorék lennél, szerintem más lenne a véleményed... vagy mondjuk van egy barátnőd, akik nagyon szeretsz, és vele tesznek hasonlót (ennél durvábbakat persze akár), ez esetben hogy éreznél... mert hogy én mit csinálnék, azt most nem írom le, mert lehet, moderálni kéne, de valamit félreértettél, ha engem viráglelkűnek gondolsz

ennek a témának semmi köze szerintem a valláshoz, ettől független...

viszont érdekelt az "Istentéma", ezáltal némileg ismereteket szereztem... másrészről meg ha valaki viráglelkű, mint ahogy te írtad, szerintem az a magánügye, mindenki azt csinál és abban hisz, amiben akar, amíg ezzel nem árt másoknak... onnantól kezdve viszont már nem szép dolog... ez az én véleményem...
17778 levél
05.01.18. 11:27 #95
MagicMoment
csak moderátori mivoltom miatt nem reagálok.
4172 levél
05.01.18. 11:24 #94
gothmog
Senkit nem akarok megbántani, de gyanítom, hogy ha a történelem kerekei másképpen forogtak volna, és mondjuk valamelyik vérmesebb-véresebb dél-amerikai vallás terjedt volna el világszinten, akkor sok ájtatoskodó, békés világot tenéked is és kerüljük az erőszakot, mert az Isten ellen való típusú ember most merev fasszal nyiszálná át gyerekek torkát a mindennapi szárnyaskígyós istentisztelet keretein belül
Azért nehogy bárki is magára vegye innen a fórumról...

Csak arra akartam utalni, hogy az egész a szokásokon és a neveltetésen alapul. Nekem van olyan ismerősöm aki mindennap templomba jár, mert így nevelték, így nőtt fel, így szokta meg, de ha nem ez lett volna, akkor tuti, hogy ateista lenne. Én csak tudom, mivel nagyon jól ismerem, és szoktam is piszgálgatni rendesen.
Másfelől meg vannak olyan emberek, akik szükségét érzik egy "külső támasznak", amely átsegíti őket a nehézségeken, és ezeket a támaszokat valamely vallásban találják meg. Mit mondjak, lelkük rajta. Ha nekik jó így, azzal nekem semmi bajom, csak ne próbálják bemagyarázni, hogy ez igen is így van, meg Isten szeretete így meg úgy, csak azért mert ők, és még néhány önmagában nem bízó viráglelkű úgyanúgy érez, mint ők...
Lehet, hogy ezzel az utolsó mondattal megbántottam néhány embert. Igazából nem érdekel, nem nézem le egyébként a vallásos embereket, mindenkit a cselekedetei alapján ítélek meg, nem szokásom zsidózni, cigányozni, niggerezni sem. Utóbbi miatt már kaptam is itt a fórumon, hogy mit védem a koszos niggereket. Érdekes egyébként, hogy a Kalwa és MagicMoment féle evolúciótagadó és tudománytagadó, igaz istenhívők hogy gyűlölködtek abban a bizonyos topikban. Biztos éppen átjárta őket az Isten szeretete

Hogy valami komolyabbat is kérdezzek: Mi az a lélek? Gyakran szerepel a vallási szövegekben. KiI miként értelmezi? Főleg Anonymus23 véleményére lennék kíváncsi, de persze bárki írhat...
Endure. In enduring, grow strong.
12750 levél
05.01.18. 10:55 #93
okoska3000
"Ha igaz a Biblia, akkor vajon Istennek van-e hatalma felettünk, hogy azt tegye velünk amit akar (és itt most elsősroban csak a fizikai halál utáni időre gondolok, mivel a Biblia szerint Isten tiszteletben tartja a szabad akaratot míg a fizikai létben vagyunk)"

ha ez a kérdésed, akkor határozottan és egyértelműen tudok neked rá válaszolni: igen...

de a pokol vagy tisztítótűz nem hely (mint azt sokan gondolnák), hanem olyan állapot, ahol meg vagy vonva Isten szeretetétől, és ettől szenvedsz, a hiányától, de igazából ez fizikai mivoltában a legtöbb ember nem is tapsztalja/tapasztalhatja, hogy milyen is ez, nem felfogható, vagy leírható, csak tapasztalható...
4531 levél
05.01.17. 18:03 #92
Anonymus23
Daedalus!

Sorry de én nem emlékszem, hogy veled is vit.. beszélgettünk volna ilyen dolgokról, ez valahogy nekem kimaradt.

A kérdésed jó (bár már vagy 1000x halottam különböző formában), de ez a kérdés bennem felvet 1-2 kérdést...
Az egyik:
Van-e értelme ennek a kérdésnek.


Maga ez az egész téma, mint ahogy Eric is írta egy teljesen szubjektív meggyőződésen áll. Hisz-e benne az ember vagy nem.
Ez van a mi szemszögünkből.

A másik kérdés, hogy mi van akkor ha mindaz igaz, amit a Biblia leírt? Ez teljesen független attól, hogy te vagy én, vagy bárki ezen a világon elismeri ezt, avagy sem. E szerint él, avagy teljesen elutasítja. Isten valósága független az én véleményemtől, vagy elveimtől!

Ha Isten van és a Biblia üzenete igaz, akkor merül fel bennem egy másik kérdés, ami nekem úgy tűnik, hogy übereli a te kérdésedet.

Ha igaz a Biblia, akkor vajon Istennek van-e hatalma felettünk, hogy azt tegye velünk amit akar (és itt most elsősroban csak a fizikai halál utáni időre gondolok, mivel a Biblia szerint Isten tiszteletben tartja a szabad akaratot míg a fizikai létben vagyunk), és akár üdvözítsen vagy a pokolra küldjön? Ehhez a kérdéshez hozzátartozik még, hogy az alap (és sok más) elvek benne vannak a Bibliában az üdvösséggel és kárhozattal kapcsolatban.
Mert Isten "teremthet olyat amit nem tud elpusztítani", de mit számít az nekem, ha felettem hatalma van.

Egyébiránt csendes olvasója vagyok sokszor a PCDome-nak, csak mostanában nagyon kevés az időm, mivel lassan egy fél éve üzemvezető lettem a cégnél ahol dolgozom, és szinte semmi szabadidőm nincs.
Ha vannak értelmes témák, és értelmes emberek, akkor én is megpróbálok csatlakozni a témához és a színvonalhoz...
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
4531 levél
05.01.17. 17:45 #91
Anonymus23
Gratulálok Okoska!
Ez nagyon jól meg lett fogalmazva!

My respect!
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
298 levél
05.01.17. 15:18 #90
davide
A bicikli lopassal kapcsolatban.
Meseli a Rabbi hogy Szombaton talalt egy 100 dollarost az utcan (de ugye vallasa tiltja hogy szombaton penzhez nyuljon.)
Na es mit tettel kerdeztek töle!
İmadkoztam, es isten csodat tett!
2 meteres körzeten belül hirtelen pentek lett.
12750 levél
05.01.17. 14:59 #89
okoska3000
na ja, én annak a híve vagyok inkább, hogy érezze magát mindenki jól, amíg az nem megy más rovására... igazából azért is szóltam bele, hogy teljesen mindegy, ki milyen vallású, vagy ateista, vagy gondoljon bármit, vagy akár semmit, de nincs joga más életét elvenni, bántalmazni, vagy akár meglopni... ha ehhez tartaná mindenki magát, nem itt tartanánk...

milyen dolog már, hogy valaki évekíg dolgozik, nagy nehezen kemény munkával összeszed pár dolgot magának, aztán jön valami kretén és elvisz mindent, tulajdonképpen rendesen tönkretéve ezzel az életét... vagy akár elveszi az életét...

ráadásul szerintem az nem is ember, aki olyan "vallás"-ban hisz, ami arra buzdít, hogy más embereket öljön...

nah, mindegy, részemről befejeztem...
437 levél
05.01.17. 14:47 #88
sulc
hát igen, én sem gondoltam komolyan, de szerintem egy ilyen témát mindenki csak a saját belátása szerint tud elbírálni, fölösleges a másikat győzködni az igazunkrol, mert ebböl csak vallásháború lehet
2284 levél
05.01.17. 14:42 #87
Daedalus
és ha a szomszédbának van két bazi cigánygyerek fia?!
...
a gyereket temetik, s ezzel megkapja méltó büntetését?
"?"
12750 levél
05.01.17. 14:34 #86
okoska3000
legfeljebb kapsz egy baromi nagy fülest a szomszédbá'-tól
12750 levél
05.01.17. 14:33 #85
okoska3000
ja, jó

a hiba ott van benne, hogy ha tényleg megbántad tetted, akkor visszaviszed és elnézést kérsz a szomszédtól, hogy rosszat tettél, de megbántad... máris meg van bocsájtva
437 levél
05.01.17. 14:27 #84
sulc
Szerettem volna egy biciklit, imádkoztam istenhez, hogy megkapjam.
Aztán rájöttem, hogy isten nem így működik.
Elloptam a szomszéd biciklijét, és imádkoztam, hogy bocsásson meg...
17778 levél
05.01.17. 14:27 #83
MagicMoment
nem igazán ebbe a topicba tartozik,de íme penge súlyos testi sértésre buzdító hozzászólása:
Miért nem fenyíted meg a kis csírát?
ha netán találsz valahol jogsértő,és testi sértésre buzdító hozzászólást,akkor azt itt nagyon szívesen várjuk,és a lehető leghamarabb moderálunk.
12750 levél
05.01.17. 14:25 #82
okoska3000
ha untat a téma, akkor hanyagoljuk a témát, mert engem sem izgat amúgy különösebben...

félreértés végett nem vagyok se térítő, de mégcsak templomba sem járok, sőt, inkább a technika vonzásában haladok, sőt, egy perverz állat vagyok , mondhatni, egy eltévedt bárány

hát ez van...
2284 levél
05.01.17. 14:13 #81
Daedalus
A témát már annakidelyén azt hiszem megbeszéltük a vallás topikban, úgyhogy engem már egy eléggé untat ez a téma.

De ha annyira akarod:
Emberek írták a bibliát, vagy szted az van benne amit Isten mondott, vagy az amit az emberek annak idelyén akarták hogy isten mondjon?
"?"
298 levél
05.01.17. 14:04 #80
davide
Hat igen a Biblia forditasaval is rengeteg gond van. Az amit manapsag olvashatunk csak egyfajta atirata az eredeti oheber nyelvünek. Valojaban sokkal rugalmasabb es szelesebb jelentestartalommal ertelmezhetöek ezek a szövegek. 1-1 szonak sokkal több jelentese volt mint ez a forditasokban megjelenik Pl a Bibliaban szereplö szemelyek nevei egyben igei jelentessel is birnak, igy ök nem feltetlenül valos szemelyek hanem 1-1 magatartast szimbolizalo 'mese' karakterek.
Egyebkent az epitömester fiat vagy mas rokonat felaldozzak motivum sokkal regebbi a biblianal, többek között a kömüves Kelemenne is ugyanennek az alapgondolatnak egy a Bibliatol függetlenül kialakult variacioja. Abbol hogy gyakori mesemotivumok fordulnak elö a bibliaban gyanithatjuk hogy eredeti celja nem a tudomanyos igenyü ismeretterjesztes volt. Egyszerüen egy nagyon komoly mitosz+mesegyüjtemeny.
Akit jobban erdekelnek a mesemotivumok ajanlom az Aarne Thompson fele mesekatalogust. Az orszagban egyetlen peldanya a Bp-i Neprajzi Muzeum könyvtaraban olvashato.
12750 levél
05.01.17. 13:44 #79
okoska3000
én szívesen válaszolok bármilyen kérdésedrem, amennyiben meg tudom válaszolni őket... azt meg kell jegyezni, hogy a Bibliát sok félreértelmezik (sajnos hittanárok is), téged meg valószínűleg nem is érdekelt és inkább dacból írsz ilyeneket, meg nem érdekel az ilyen téma (végtére is technikai korban élünk ), szóval a lényeg: meg kell érteni... mert te azt tanultad valszeg hittanórán, hogy van pokol és menyország, meg halálos bűnők és ha ellopod a szomszéd túrórudiját, máris pokolra kerülsz, szóval általánosságban ez merül fel az emberben, pedíg egyáltalán nem erről szól az egész...

a kérdésed azért értelmetlen, mert előbb azt kell megértened, hogy Isten (a Biblia szerint) a kezdet és a vég, azaz nincs tér és idő, tehát nincs olyan, hogy anyag sem... az ilyen kérdések, teljesen értelmetlenek a tér és idő megléte nélkül...

várom további kérdéseid
20761 levél
05.01.17. 13:06 #78
Eric
A vallás lelkiismereti dolog és nem érv-ellenérv kérdése.
Így nagyon hasznos lenne, ha egyik oldal sem fikázná a másikat pusztán azért mert hisz vagy nem hisz valamiféle istenségben, legyen az bármelyik vallás istenképe.
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
298 levél
05.01.17. 13:03 #77
davide
Bocs hogy nem irom oda minden hozzaszolasomhoz hogy ez az en velemenyem. Nem mondtam hogy aki nem ert velem egyet az furko vagy suttyo söt semmi hasonlot. Amugy a drogok vs Alkohol topicot tenyleg ajanlom mindenkinek egy sima felreertes volt csak nem aKARTAM TOVABB kötni az ebet a karohoz de valojaban borotvapenge irt annyira ertetlenül hogy nem lehetett kihamozni mire celoz azzal hogy 'beleveri a fejebe egy reztalpu vizipipaval'.
Mellekesen ha mar oda van a neved melle irva hogy Moderator akkor el kene tüntetned a jogsertö hozzaszolasokat nem?? Nembaj hogy penge epp Sulyos testi sertesre buzditotta hozzaszolasaban az olvasokat. Márha annyira vissza akarsz terni erre a regi temara.
Amugy meg en nem sajnalom töletek hogy jokat röhögtök a hozzaszolasaimon hiszen ezert irom öket.
2284 levél
05.01.17. 12:45 #76
Daedalus
Amúgy elég érdekesnek tartottam annakidején amikor bent kellett maradnunk hittan órán (mert hiányzott az etikás) a "báránykáim így", "báránykáim úgy" jellegű megszólításokat. Meg azt is nagyon bírom hogy a biblia (meg a vallási jellegű dogmatikus szövegek tele vannak zsaroló meg fenyegetődző kijelentésekkel: Mert ha nem cselekedtek Isten szava szerint így megy úgy meg lesztek büntetve stb stb)


Hányás.
"?"

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.